De Vietnamese Vader Abraham

De Vietnamoorlog heeft een definitief stempel op het Zuid-Aziatische land gedrukt. Hoewel er miljoenen Vietnamezen in de oorlog vochten, was er één Vietnamees die het gezicht van de strijdende natie was, namelijk Ho Chi Minh.

Ho Chi Minh was een Vietnamees revolutionair en politicus. Hij werd geboren als Nguyễn Sinh Cung. Toen hij tien jaar was werd zijn naam veranderd in Nguyễn Tất Thành. Tijdens zijn leven heeft hij gebruik gemaakt van vele namen en door de Vietnamezen wordt hij ook wel "Bác Hồ" (Ome Ho) genoemd. Hij was oprichter van de Viet Minh, minister-president van Noord-Vietnam in 1954 en president van Noord-Vietnam van 1954 tot 1969.

Ho stierf op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd, tegen zijn wens, geplaatst in een granieten mausoleum. Hij wilde zelf echter gecremeerd worden en zijn as laten plaatsen op drie Vietnamese bergtoppen. Hij schreef zelf: Niet alleen is crematie goed vanuit het oogpunt van hygiëne, maar het bespaart ook landbouwgrond.

Rijsvelden met waterbuffels Een andere karakteristiek beeld van Vietnam zijn de rijstvelden met her en der wat waterbuffels. De meeste Vietnamezen zijn agrariërs, ook bekend als boeren, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. In deze gebieden wordt dankbaar geprofiteerd van de zware regenval en rijke alluviale grond.

Een rijstveld is een vlak stuk land, ommuurd door lage lemen walletjes, waarop rijst wordt verbouwd. De velden zijn meestal in terrasvorm aangelegd. De rijstvelden staan voortdurend onder water, tot de rijst rijp is en geoogst kan worden. De voornaamste functie van het onder water zetten is onkruidbestrijding.

Om de rijstvelden te ploegen wordt er vaak gebruik gemaakt van een karbouw of waterbuffel, een groot rund. Het is met afstand de bekendste en meest wijdverbreide soort Aziatische buffel. Het is maar dat je het weet.

Bamboe kunst We zijn niet bekend met de Vietnamese Herman Brood, maar er lopen talloze kunstenaars in Vietnam rond die zich bezighouden met het schilderen van zijde, stenen doosjes en vazen. Hieronder wat voorbeelden: Alleen kijken - Niet kopen. Guerilla Toerisme

Het toerisme wordt een toenemende mate een belangrijke sector voor de Vietnamese economie. Geschat wordt dat er in 2004 ca. 2,5 miljoen toeristen Vietnam bezochten. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit China en de Verenigde Staten. Uit Europa komen veel Franse toeristen en uit Nederland kwamen in 2003 ca. 16.000 toeristen. Vietnam bezit een aantal toeristische hoogtepunten met Hanoi, Saigon, de keizerlijke stad Hué, de museumstad Hoi An, de baai van Along, de kust, destanden en de overblijfselen van de Cham. In ontwikkeling zijn het cruisetoerisme, het avontuurlijke toerisme en zelfs het toerisme voor veteranen uit de Vietnam-oorlog.

Vietnamese hoed

Bijna iedereen is werkzaam in de landbouw (rijstverbouw) of in de handel. Typisch is het traditionele Vietnamese hoofddeksel de 'non la' ; een hoed van gevlochten plataanbladeren. De zachtste bladeren worden voor het maken van de hoed gekozen en laat men meestal ook nog een nacht in de dauw weken. Na het in elkaar weven van de hoed wordt die ingesmeerd om hem schoon en waterbestendig te maken en houden.

Vietnamese meisjes dragen de hoed als een kleine paraplu om zich tegen de zon of regen te beschermen. De hoed versterkt op een elegante wijze de aantrekkelijkheid van Vietnamese meisjes, omdat dit, samen met hun lange zwarte haren en verlegen wangen, ze nog mysterieuzer maakt. De hoed is niet alleen een symbool van Vietnamese meisjes, maar is ook onderdeel van de geest van de Vietnamese natie.

Loempia We hebben lang nagedacht, talloze bronnen geraadpleegd en zelfs contact opgenomen met het Vietnamees consulaat, maar de Vietnamese loempia (met en zonder saus) is de onbetwiste vervleeswording van dit land.

Een loempia is een Aziatisch gerecht dat onder meer in de Chinese, de Indische en de Vietnamese keuken wordt geserveerd. Iedere keuken kent verschillende varianten van de loempia. Het bestaat uit een langwerpige zak gemaakt van deeg, die zelf opgegeten kan worden, en waarin groenten zoals taugé, vlees, olie en kruiden zijn verwerkt. Deze wordt als een envelop dichtgevouwen en daarna in olie gebakken.

Loempia's worden ook als diepvriesproduct verkocht. Ze kunnen ook in de oven of koekenpan worden bereid. Vietnamese loempia's zijn kleiner en vooral smaller dan Chinese loempia's. Voor loempia's is er speciale saus, de loempiasaus, op de markt. De Vietnamese loempia heeft ook een koude variant waarin rauwe groenten en gekookt vlees of al dan niet rauw zeebanket in een rol gewikkeld wordt.

Tsja...

We hebben je in het kort geprobeerd een beeld van Vietnam te geven. Een niet al te spannend beeld al zeggen we het zelf. Het komt er gewoon op neer dat het een stel saaie pieten zijn. Voor wat meer spanning zijn we dan ook aangewezen op de actie in Vietcong 2, maar dat lees je later deze week.

Met dank aan Wikipedia voor een deel van de informatie