Marcel Vroegrijk

Als gamejournalist heb je het voordeel titels die reeds zijn aangekondigd maar nog niet in winkels liggen al in een wat vroeger stadium te kunnen proberen. Ik kijk daarom ook nauwelijks uit naar de extra info die binnendruppelt over games als Dark Souls, Elder Scrolls V: Skyrim en Uncharted 3, die speel ik te zijner tijd wel een keertje. Het gaat me vooral om de onthulling van nieuwe projecten, met trailer, screenshots en een vage releaseperiode alvast inbegrepen. Dit jaar is de Resident Evil-serie vijftien jaar en ik verwacht daarom nog een grote aankondiging van Capcom, deeltje zes bijvoorbeeld. De interne studio's van de uitgever wordt het werk steeds vaker uit handen genomen door externe ontwikkelaars, dus ik ben sowieso benieuwd wat zij naast Dragon's Dogma nog in de vingers hebben. Van mij mag daarnaast de lijst met games die pas op zijn vroegst in 2012 of 2013 uitkomen alvast wat uitgebreid worden. Toekomstmuziek klinkt altijd mooier.


Elder Scrolls V: Skyrim

Michel Musters

Ik kijk naar heel veel dingen uit deze E3, vooral omdat ik er zelf weer heen ga om zoveel mogelijk te spelen. Maar laat het maar aan Nintendo over om je echt nieuwsgierig te maken. ‘Project Café’ is nog gehuld in mysterie, en zolang de ninja’s van het Japanse bedrijf het voor elkaar krijgen om niets voor de persconferentie dinsdag uit te laten lekken, staat ons een spectaculaire onthulling te wachten. Spectaculair omdat het ons wegblaast, of omdat het zo vreemd is dat we niet weten wat we er mee aanmoeten. Ik kan niet wachten om met de nieuwe console aan de slag te gaan en verslag te doen van het apparaat, de controller, de games. Maar ook van al die mogelijke toppers dit najaar natuurlijk, zoals Skyrim, Battlefield 3, Modern Warfare 3 en Uncharted 3. Mijn koffer is gepakt, op naar Los Angeles!

Ron Vorstermans

Deze E3 wordt de E3 van geringe innovatie, hoewel Nintendo ons wellicht verrast met zijn nieuwe console, Project Café. Ik vrees overigens dat Microsoft PC-gaming volledig laat vallen. De uitgever gaat vooral de nadruk op Kinect leggen en kondigt waarschijnlijk échte hardcore games voor het apparaat aan. Ik denk dat Sony vooral gaat knallen met de NGP. Qua games gok ik op een nieuwe Rainbow Six van Ubisoft (en dat wordt absoluut geen derde Vegas-game), hoop ik weggeblazen te worden door Battlefield 3 en Modern Warfare 3 en verwacht ik een nieuwe Halo van 343 Studios en nieuwe projecten van Rare en Guerrilla (geen Killzone 4, dunkt me).


Battlefield 3

Tobias Mauel

Deel drie van dit, opvolger van dat; elke grote titel heeft op dit moment een getal in zijn naam. Het gemis aan risiconemende ontwikkelaars begint langzaam frustrerend te worden en dat blijkt ook maar weer al te pijnlijk uit de line-up van de E3 van dit jaar. Natuurlijk maak ik me elk jaar weer schuldig aan het kopen van de nieuwe Call of Duty en FIFA, maar wat meer nieuwe IP’s zou wel verfrissend zijn. Vooral de grote bedrijven, die al sterke namen op hun CV hebben staan, mogen wat meer vertrouwen hebben in de creatieve ideeën van hun teams of van andere ontwikkelaars. Een goede start van een nieuwe IP zou voor mij dan ook de E3 zijn: als uitgever of ontwikkelaar ben je gegarandeerd van veel aandacht. Plus, je steekt boven de risico-ontwijkende menigte uit. Als dat te veel gevraagd blijkt, dan kan mijn lust naar iets anders ook gestild worden door remakes. Ja, ik kijk naar jullie, Konami en Square Enix.

Wesley Akkerman

Ik denk niet dat Microsoft dit jaar al zijn nieuwe Xbox aankondigt. Daarvoor wordt er nu te veel ingezet op de Kinect. Onlangs is er 'uitgelekt' dat de grote M van plan is om meer hardcore-titels voor de bewegingssensor uit te brengen. Mij heeft het apparaat in elk geval nog niet weten te bekoren, dus ik ben benieuwd. Voor het eerst sinds jaren houd ik ook Sony in de gaten. Ik heb sinds de eerste PlayStation geen Sony-console meer gehad, tot ik een Xperia Play in huis heb gehaald. Ik hoop dat er vette titels voor worden aangekondigd. Dat mogen oude PS1-games zijn, of exclusief voor de handheld ontworpen games. Het aanbod aan PlayStation-games is tot nu toe schaars, hoe uitgebreid de spellen ook mogen zijn. Ik wil Crash Bandicoot 3, Spyro The Dragon en de eerste Gran Turismo. Oh, laat ik trouwens Forza 4 niet vergeten, voor de Xbox 360. Forza Motorsport 3 was voor mij de beste racegame sinds Gran Turismo 1 en ik hoop dat deel vier dat overtreft. Hoe ze dat het beste kunnen bewerkstelligen? De Kinect-intergratie eruit halen, of het zo optioneel maken dat je er omheen kunt werken.


Kinect

Laura Kempenaar

Na de afgelopen maanden intensief te hebben ge-Kinect, met name Dance Central en Kinectimals, hoop ik dat Microsoft tijdens de E3 nog een rits Kinect-games zal onthullen. Het blijft misschien bij hopen, omdat Microsoft immers de vorige E3 vooral gebruikte voor het promoten van Kinect. Maar die techniek werkt zo goed dat er veel meer uit te halen valt! Bovendien klinken er geruchten over een 'Kinect Fun Lab'. Mijn nieuwsgierigheid naar Kinect op de expo neemt hiermee alleen maar toe. Het liefst zou ik een game zien waarin je een vechtsport kunt leren, zoals Jiu Jitsu of zelfverdediging. Aerobics en yoga hebben we nu wel genoeg gedaan.

Matthijs Hannink

De E3, ik ben er eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Dat komt vooral omdat we al heel veel games kennen die later dit jaar uitkomen. Van persoonlijke favorieten zoals Uncharted 3 en Assassin's Creed: Revelations is al het een en ander bekend, en ik wacht dan ook op meer gameplaybeelden van andere aankomende spellen. Het is moeilijk om verwachtingen te hebben over verrassingen, vandaar dat ik in het duister tast over wat ik van de aankomende E3 moet denken. Ik ben vooral benieuwd naar eventuele aankondigingen van grote studio's die vermoedelijk met hun volgende hit bezig zijn, zoals Sony Santa Monica, Bungie, het Prince of Persia-team van Ubisoft en Avalanche Studios (van Just Cause). Maar eigenlijk zou ik al tevreden zijn met een klein aantal nieuwe aankondigingen en wat leuke trailers van aankomende spellen. Het einde van 2011 zit al zo stampvol met toffe games dat veel nieuws niet eens nodig is.

Gijs van Veen

De E3-beurs is nog altijd een van de jaarlijkse hoogtepunten in de game-industrie, vooral omdat we een beeld krijgen van wat we kunnen verwachten van de grote uitgevers. Met Project Cafe en de NGP krijgen we dit jaar vast een blik op de volgende generatie, maar ik hoop deze editie vooral te zien wat we deze generatie nog kunnen verwachten. Met name Microsoft, dat met de focus op Kinect naar mijn mening te veel is gaan vertrouwen op derde partijen, moet wat mij betreft knallen. Sony heeft ongetwijfeld een goede line-up en Nintendo kan met Project Cafe de show stelen. Maar de uitgever waar ik het meest van verwacht is Square Enix, dankzij de games uit de Eidos-tak. Een nieuwe Tomb Raider, Hitman, Deus Ex: Human Revolution natuurlijk, en heel misschien Thief 4 maken van mij een blije gamer.


Tomb Raider

Frank Meijer

Als ik heel eerlijk ben, volg ik de E3 nooit echt. De GamesCom in Keulen heeft mijn interesse meer, maar ook alleen als ik er zelf heen ga. Sowieso vertrouw ik nooit te veel op trailers en previews, aangezien die met regelmaat misleidend zijn voor het eindproduct. Liever speel ik een spel zelf en als gamejournalist krijg ik die kans vaak genoeg. Een game gaat voor mij meer leven als de releasedatum dichterbij komt of als het voor mij een dag 1-aankoop is (tegenwoordig alleen FIFA). Stiekem ben ik wel een beetje nieuwsgierig naar de wat meer obscure spellen die er te zien zullen zijn, zoals Catherine en El Shaddai: Ascension of the Metatron. Verder verwacht ik weinig dingen die me gaan verrassen.

Jochem Nauta

Microsoft heeft zich op z'n zachtst gezegd nogal stil gehouden de laatste tijd. Sony heeft eigenlijk al haar grote kanonnen voor het najaar waarschijnlijk al getoond en Nintendo zet groot in op Project Café, maar uit Redmond kwam geen kik. Met Forza 4 en Gears of War 3 stelen ze geen show, en dat weten ze zelf ook. Ik verwacht dat Microsoft de azen in de mouw heeft gehouden voor de E3 om daar ouderwets tijdens de thuiswedstrijd te knallen. Een glimp van nieuwe hardware om ontwikkelaars en gamers op scherp te zetten? Netflix voor Europa? Een nieuwe Halo? Ik heb nog geen idee, maar het zou me niets verbazen dat de afgelopen maanden stilte voor de storm blijken.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3