Toen de PlayStation 3 in 2006 op de Amerikaanse en Japanse markt het licht zag, leefden we nog in een hele andere tijd. Een PlayStation 3 woog zes kilo, Sony’s handheld heette de PSP, PlayStation Network stond nog in de kinderschoenen en 3D-beelden zag je hooguit in de bioscoop. Firmware-updates waren op dat moment vooral gericht op het verbeteren van afspeelmogelijkheden en het verhelpen van kleine ongemakken. Zo werd het pas in maart mogelijk om een bestand in de achtergrond te downloaden.

Inderdaad, de eerste dagen dat het apparaat in onze winkels lag, kon je tijdens het downloaden van een spel of demo niets doen - behalve naar het progressiebalkje staren dan. Via de eerste firmware-updates werd het ook mogelijk om DVD’s te upscalen naar een HD-resolutie en Bluray’s juist te downscalen naar een 720p-resolutie. Bedenk wel dat dat een tijd was dat een HDReady-tv nog heel modern was, terwijl een televisie anno 2013 alleen nog maar hip is als ‘ie Full HD, 3D, LED en Smart is. Het is inmiddels bijna niet meer voor te stellen.

Trophies

Een van de meest fundamentele toevoegingen volgde in de zomer van 2008. Na het succes van Achievements op de Xbox 360 kon Sony moeilijk achterblijven. Het Japanse bedrijf introduceerde daarom in de zomer van 2008 Trophies. In oudere E3-persconferenties werd nog weleens gesproken over 3D-trophies in een virtuele prijzenkast in PlayStation Home, maar dat bleek overambitieuze toekomstmuziek. Het eindproduct waseen exacte overzetting van het Achievement-systeem.

Trophy PlayStation 3

Dankzij Trophies heb je na het uitspelen van een game vrijwel zeker nog wel wat extra’s te doen, zoals op een specifieke manier kills maken, een bepaalde rondetijd halen of het hoogste level bereiken in de multiplayermodus. Trophies zijn het perfecte schoolvoorbeeld van wat er mogelijk is via software-updates.

PlayStation Plus

Ook PlayStation Plus is pas later toegevoegd, maar inmiddels een redelijk standaard onderdeel van de PlayStation 3. Deze (betaalde) dienst levert je niet alleen gratis games op, maar maakt het ook mogelijk om saves te uploaden naar de cloud of om automatisch patches te downloaden. Omdat het een betaalde dienst is zal weliswaar lang niet iedereen gebruik maken van PlayStation Plus, maar feit blijft dat de dienst niet mogelijk was zonder updates van de firmware.

Rebranding, 3D en nieuwe Store

Het is niet gebleven bij Trophies en PlayStation Plus. In 2009 werd bij de lancering van de Slim PS3 het hele menu gerebrand. Sony stapte af van het oorspronkelijke logo in Spider-Man-lettertype en voerde vanaf dan een iets herkenbaarder PS3-logo door in onder meer advertenties, op gamedoosjes en in de menu’s van de PlayStation 3 zelf. Ook de oude, ‘dikke’ PS3’s werden voorzien van nieuwe menu’s. Het lettertype dat voor het nieuwe (en huidige) logo werd gebruikt, is overigens ook bij de PS Vita en PS4 gehanteerd.

In 2010 werd het mogelijk gemaakt films én games in 3D af te spelen. Uiteraard heb je wel een 3D-tv nodig om van die  functie te genieten Van de vernieuwde PlayStation Store die vorig jaar werd gelanceerd, kan echter iedereen gebruikmaken. De oude Store was na vijfeneenhalf jaar trouwe dienst niet meer toereikend. De navigatie was te eenvoudig voor het gigantische aanbod dat de Store huisvestte. De nieuwe Playstation Store zit een stuk logischer in elkaar zit en maakt het makkelijker tussen al die honderden games, demo’s en downloadbare extraatjes te vinden wat je zoekt.

PlayStation Store

Verwijderen van OtherOS

Maar een update kan ook bepaalde functies uit de firmware  verwijderen. In 2010 werd met firmware 3.21 de OtherOS-functie geschrapt. Daardoor was het niet langer mogelijk om Linux te installeren en de PS3 zo te gebruiken als PC. De functie werd volgens Sony verwijderd vanwege veiligheidsredenen. De Japanse elektronicagigant maakte zich overigens niet populair met het verwijderen van de OtherOS-functie. Sommige consumenten voelden zich bedonderd omdat Sony eerder adverteerde met de mogelijkheid. Rechtszaken die werden aangespannen tegen Sony werden echter verloren.

Sony heeft overigens een langer verleden als het gaat om firmwareupdates die functies toevoegen of aanpassen. De PlayStation Portable werd in 2005 gelanceerd zonder Netwerk-tabje op de CrossMediaBar. Pas vanaf firmware 2.00 werd het mogelijk het wereldwijde web te verkennen via de browser. Later werden onder andere de PlayStation Store-, Skype-, Go!Messenger- en de Remote Play-functie toegevoegd. Go!Messenger werd overigens net zo snel weer verwijderd nadat de dienst faliekant flopte. Op de Vita is inmiddels een applicatie voor e-mail toegevoegd en zijn PlayStation Plus-diensten geïntegreerd. Dankzij firmware-updates kan Sony zijn handheld en console op elkaar afstemmen.

Topje van de ijsberg

Via firmwareupdates kan er in zes jaar tijd een hoop veranderen. De PS3 is geëvolueerd van een apparaat met basale netwerkfunctionaliteiten naar een modern entertainmentapparaat dat dankzij het uitgebreide PlayStation Network, een verbeterde Store en de mogelijkheid om films en games in 3D af te spelen, nog steeds niet verouderd aandoet. Met de PlayStation 4 kun je je vrienden live mee laten kijken tijdens het gamen, games spelen terwijl de download nog bezig is of ze streamen naar je PS Vita. Maar dat is waarschijnlijk nog maar het begin.