Gamers zijn net boeren. Wat ze niet kennen, dat eten ze niet. En soms lijkt het erop dat ze ook geen nieuwe dingen willen leren kennen. Afgaande van het aantal reacties op onze nieuwtjes valt het toch op dat spellen met een getal achter de titel, op veel meer aandacht van de gamers kunnen rekenen. Men kent de voorloper immers en men weet wat men kan verwachten. Want stel dat je een game koopt die origineel, leuk en vernieuwend is, dat wil je toch niet? Tegelijkertijd lopen diezelfde mensen trouwens te klagen over uitmelken, het gebrek aan innovatie en de slechte verkoopscijfers van Beyond Good & Evil. Vandaar dit artikel, waarin we een aantal onbekende games op een rijtje gezet hebben, die zeker je aandacht verdienen! Na deel één, is het nu de beurt aan acht andere games in het tweede deel van de feature. Het eerste The Underdogs from the Future artikel, met Armies of Exigo, Ascension to the Throne, Advent Rising, Darkwatch, El Matador, Paraworld, Pariah en The Witcher, vind je hier terug. Ook zeker het lezen waard wanneer je je blikveld verder wilt verruimen! Cold War (PC)

Daar waar je in de meeste stealthgames de rol krijgt aangemeten van een getrainde supersoldaat, een elite figuur die in zijn eentje een heel leger uit de weg kan ruimen, krijg je in Cold War met ongeveer het tegenovergestelde te maken: een journalist. Cold War speelt zich af in de jaren tachtig, tijdens de Koude Oorlog. Als speler neem je de rol aan van een freelance journalist die tijdens een routineklus in Moskou wordt opgepakt en gevangen wordt genomen. Zonder te bezitten over acrobatische toeren high-tech gadgets, zal je moeten proberen te ontsnappen en ontrafel je voor het gemak ook nog even een internationaal complot. De gadgets die je in Cold War gebruikt zijn uit pure noodzaak geïmproviseerd maar daardoor niet minder indrukwekkend. Wat dacht je van een X-Ray Camera, waarmee je tot op het skelet van de bewakers kunt kijken en kunt zien of ze bewapend zijn?

Release: Q4 2004 | Uitgever: Dreamcatcher | Ontwikkelaar: Mindware

Fahrenheit (PC, PS2)

Fahrenheit werd jaren geleden al aangekondigd en klonk van het begin af aan veelbelovend. De speler het gevoel geven dat deze zelf deel uit maakt van een interactieve televisieserie, dat was de bedoeling van de makers. Oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling, om het spel in losse episodes beschikbaar te stellen. Dit is echter overboord gegooid, want Fahrenheit verschijnt eind dit jaar als één volledig spel dat je confronteert met een moordmysterie van ongekende proporties. Het is januari 2009 en de straten van New York worden opgeschrikt door bloeddorstige moorden, gepleegd door de braafste burgers. Als speler krijg je het verhaal te zien vanuit het oogpunt van verschillende karakters, waaronder een agent die zelf een moord begaan heeft, maar geen idee heeft waarom hij tot deze daad is over gegaan. Fahrenheit is een mix van avontuur en actie en zal met een compleet nieuwe interface komen, die ook voor niet-gamers toegankelijk zou moeten zijn. De makers bestempelen het als een ultieme, interactieve film. Wij zijn vooral benieuwd naar het eindresultaat!

Release: Q4 2004 | Uitgever: Vivendi | Ontwikkelaar: Quantic Dream

Katamari Damacy (PS2)

Sommige games zijn zo raar, dat het onmogelijk is dat ze níet uit Japan komen. Zo ook Katamari Damacy van Namco, een van de vreemdste en origineelste games sinds jaren. Het doel van het spel is eigenlijk heel simpel. Je neemt de rol aan van de Prince of the Cosmos, die van zijn vader The King, de opdracht heeft gekregen om de vervuilde planeet aarde een beetje op te ruimen. Het is de bedoeling om een object rond te rollen waaraan andere objecten blijven kleven. Wanneer je object klein is, blijven er enkel kleine objecten aan plakken, maar naarmate er meer aan geplakt is en het object groter is geworden, kun je ook grotere objecten met je meenemen. Doel is om de levels uiteindelijk zo leeg mogelijk te krijgen. RAAAR! Katamari Damacy is al uit in Japan en zal binnenkort in de VS verschijnen. Wij hopen dat de Europese release er ook aan zal komen.

Release: NB | Uitgever: Namco | Ontwikkelaar: Namco

Metalheart: Replicants Rampage (PC)

Fallout fans hebben het niet makkelijk. Nadat Interplay hun lievelingsreeks onlangs oneervol naar de console bracht met Brotherhood of Steel, besteedde de uitgever diens opvolger, Fallout 3, ook nog eens uit aan Morrowind-ontwikkelaar Bethesda Softworks. Natuurlijk wordt dit gewoon Morrowind met wapens, niet top-down, niet turn-based en sowieso al niet leuk. Gelukkig voor de fans is er Metalheart: Replicants Rampage van het Russische Akella, dat wel aan alle wensen van de Fallout fans voldoet. Het is lekker in 2D, de gevechten zijn turn-based, de setting postapocalyptisch en er ligt een grote spelwereld aan je voeten, vol NPC's en bevolkt door vier verschillende rassen. Wat wil je nog meer?

Release: 2004 | Uitgever: Akella | Ontwikkelaar: Akella