Dragon Age: Legends

In Dragon Age: Legends kies je de rol van een fighter, mage of rogue en is het aan jou om de hordes aan demonen, genaamd Darkspawn, terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen. Het Facebook-spel kent, net zoals zijn voorganger Journeys, een eigen verhaal en dient als uitbreiding op het Dragon Age-universum. Het spel vordert via een spelbord waardoor het redelijk lineair is en elk punt op het bord is een gevecht dat gewonnen moet worden.

Deze gevechten ga je niet alleen tegemoet. Je kunt ervoor kiezen om personages gemaakt door de computer als teamleden mee te nemen, of personages die gemaakt zijn door vrienden op te stellen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je eigen kasteel te bouwen waar je drankjes en uitrustingen kunt maken die je moeten helpen tijdens je avontuur.

Gedurende het spel zijn er vijf bonussen vrij te spelen voor Dragon Age 2, waaruit blijkt dat het commercialiseren van deze game een belangrijk doel is. Daarnaast kent het, net zoals de meeste Facebook-spellen, de kanttekening dat geld een grote rol speelt. Na gevechten verdien je goud waarmee je weer spullen kunt kopen.

Daarnaast is er nog de eenheid crowns waarmee je de voortgang kunt versnellen wanneer het even niet snel genoeg gaat. Weinig levens en geen drankjes op zak? Koop ze met crowns. Dringend betere uitrusting nodig? Koop ze met crowns. Heb je meer goud nodig? Jawel, koop ze met… Crowns.

Het is een lineair avontuur dat een enorm mooie stijl kent. De gevechten, waar je de positie en aanvallen van je groepje bepaalt, zijn leuk maar repetitief. Het spel kent wel degelijk interessante RPG-elementen: je ziet je held graag verbeteren, al is het zonde dat het voor een deel op die typische Facebook-manier gebeurt.

Fifa Superstars & Madden Superstars

Voetbal en football (juist) onder één kopje noemen wordt vaak als godslastering gezien. Ondanks de namen verschillen de sporten namelijk enorm van elkaar. Wat betreft de inhoud van deze Facebook-spellen is dit ook geheel waar, maar de opzet is bij beide hetzelfde.

Beiden spelen als een soort van kaartspel. Spelers en hun bijpassende vaardigheden staan vermeld op een kaart en hebben een kleur toegewezen gekregen. Zo zijn topspelers zoals Messi en Chris Snee goudgekleurd en zijn de ietwat minder begaafde spelers zilver- of bronskleurig. Als nieuweling in de trainerwereld mag je jezelf een naam geven (waarom ook niet, het is per slot van rekening Facebook) en je eigen team naar wens vormgeven. Wanneer de naam en het embleem gekozen zijn worden de posities gevuld met speelkaarten. Aan jou om een goed functionerend team te maken en het op te nemen tegen zowel fictieve als echte teams.

De spellen kennen niet de meest tactische diepgang die een managerspel ooit heeft gezien, maar zijn uitgebreid genoeg om het voor een Facebook-spel de moeite waard te maken. Vooral aangezien ze als tussendoortjes moeten fungeren. Zo is de tactiek waarmee je team het veld betreedt zelf te bepalen. Wil je door agressief spel proberen de tegenstander te overmeesteren of kies je toch liever voor de bedachtzamere tactiek; alles kan. Daarbij is het ook mogelijk om trainingseenheden in te stellen. Deze verbeteren spelers niet, maar zorgen wel voor een algemeen betere prestatie van het team.

Ook deze sporttitels kunnen zich niet vrijspreken van geldmakerij. Juist wanneer je op een win streak lijkt af te stevenen stopt het spel je en moet je weer een tijd wachten totdat je weer door mag. Geld is, zoals in het echte leven, een eenheid waarmee de meeste objecten worden gekocht. Dit wordt na elke wedstrijd verdiend en kan uitgegeven worden aan nieuwe pakketten kaarten of uitbreidingen voor je stadion. Wanneer het geld verdienen niet snel genoeg gaat, komen de Facebook-credits om de hoek kijken. Het spelletje herhaalt zich. Heb je match credits of game tickets nodig? Koop ze met credits. Is je team niet goed genoeg en ben je op zoek naar gouden spelers? Koop ze met credits. Heb je meer geld nodig? Juist.

Als alleenstaande spellen werken deze twee titels goed. Ze zijn een fijn tussendoortje en zorgen ervoor dat je terugkomt om je team te verbeteren met nieuwe sterspelers. Je raakt gehecht aan je team, wat een teken is dat het concept aardig werkt. Ze geven niet de grootse ervaring van de sport zoals de grote broers doen, maar sportfanaten hebben hiermee in elk geval een goede afleiding van (school)werk.

Bejeweled Blitz

Waar het voor BioWare en Electronic Arts nog een lastige klus is om de grootse console-ervaring om te zetten naar een Facebook-versie, kent PopCap dit soort problemen niet. Juist de ingenieuze en tevens verslavende puzzelspellen die van deze ontwikkelaar komen zijn geschikt, misschien zelfs té geschikt, voor tussendoor.

Bejeweled Blitz is het slankere zusje van de retailversie: grotendeels gaat het om het zo snel mogelijk een rij van dezelfde soort juwelen te vormen. Hoe simpel dit ook klinkt – saai wordt het zeker weten niet. Het spel is juist té geschikt voor Facebook, omdat je keer op keer weer tegen jezelf zegt: 'nou, vooruit, nog een spelletje en dan ga ik weer verder met werk'. Niet dus. Zo zit je potje na potje te spelen om niet alleen je eigen highscore, maar ook die van je vrienden te kraken. Alsof dat nog niet motiverend genoeg is geeft het spel je tevens de mogelijkheid om bonussen te verzamelen die je vervolgens in een nieuw potje kunt gebruiken om zo je punten nóg hoger te krijgen.

Ook PopCap kan niet 'nee' zeggen om eventueel profijt te halen uit zijn gratis spel. Zo krijgt elke speler dagelijks de mogelijkheid om een ronde aan een gokkast te spelen waar hij kans maakt op leuke extra's. Wil je een tweede keer op een dag draaien, dan gaat dit je al snel geld kosten. Ook de bonussen waar je normaal gesproken meerdere spellen voor moet spelen zijn zo binnen enkele muisklikken te verkrijgen.

Gelukkig geeft het je nooit het gevoel het écht nodig te hebben om het spel in volle glorie te ervaren, wat andere Facebook-spellen vaak wel doen. Ondanks dat het een overgezette en afgeslankte versie van de echte game is, is het voor tussendoor enorm leuk en verslavend. Het gevaar dreigt overigens dat er dankzij PopCap binnenkort echt geen werk meer gedaan wordt. Zo komt Plants vs Zombies (tot ziens productiviteit) naar Facebook. Geen slecht idee om alvast voor te werken.

Vreedzame co-existentie

Facebook-spellen zijn op dit moment geen concurrent van PC- of consolespellen. Ze genieten een vreedzame co-existentie en zorgen er vaak voor dat juist hun grote broers meer aandacht krijgen. Velen weten de minuutjes van verveling goed te vullen en sommigen lukt het zelfs aardig om meer tijd dan je lief is op te slokken. De optie om echt geld uit te geven is vaak te negeren en biedt de mensen die hier behoefte aan hebben juist meer spelplezier. De trend om een Facebook-spel te maken rondom grote namen is tenslotte niet per se een negatieve: het kan van meerwaarde zijn voor zowel de Facebook-variant als de serie in z'n geheel.