In november vond ook de lancering van Kinect van Microsoft plaats. De hardware vond zich gesteund door een aantal spellen dat gelijktijdig uitgebracht werd, waarvan een groot gedeelte uiteraard van Microsoft zelf afkomstig was. Naast dat we de Kinect zelf aan een grondige test hebben onderworpen in onze hardwarerubriek, kunnen de reviews van de lanceringtitels natuurlijk niet ontbreken. Daarin komt vooral het grote verschil in kwaliteit naar voren. Van een 8 voor Dance Central tot de beschamende 1 voor Fighters Uncaged.

Call of Duty: Black Ops 9

“Er valt maar weinig op Call of Duty: Black Ops aan te merken. Zowel de singleplayer, de multiplayer als de zombiemodus maken het je moeilijk de controller met rust te laten. Call of Duty: Black Ops is uiteindelijk niet alleen een geweldig spel, maar ook een geweldige Call of Duty. Een groter compliment kunnen we Treyarch niet geven.”

Dead Nation 9

“Dead Nation zet voor 13 euro andere games te schande die voor de volle prijs over de toonbank gaan. Het spel kost zeker zes uur om uit te spelen en is zowel offline als online coöperatief te doorlopen. De onophoudelijke stromen zombies worden ook nog eens geweldig in beeld gebracht en het is heerlijk om hen af te slachten. Je zou jezelf ernstig tekort doen indien je dit spel niet aanschaft.”

Football Manager 2011 9

“Als er een voetbalhemel was, dan zou 'ie Football Manager 2011 heten. Voor het eerst in de serie is er nu daadwerkelijk oog voor menselijke trekjes. Sports Interactive gooit hiermee het statische imago van de serie eindelijk overboord en vult het briljante fundament aan met nog meer variabelen. Het lijkt bijna wel alsof je zelf een voetbalmanager bent.”

Assassin’s Creed: Brotherhood 8

“Met Assassin’s Creed: Brotherhood lijkt de reeks langzaam zijn vorm gevonden te hebben. Met gevarieerde missies, Rome als speeltuin en een gewaagde multiplayermodus is het één van de meest onderhoudende games van dit jaar. Een paar kleine oneffenheden weerhouden het spel ervan een echte klassieker te worden.”

Dance Central 8

“Dance Central laat goed zien wat Kinect voor gamen betekent. De gameplay is voldoende vergeeflijk om zelfs de stijfste hark een kans te geven en de Break It Down-modus kan iedereen de bewegingen bijbrengen. De kinderziektes in menubesturing en sporadische problemen met het registreren van subtielere bewegingen drukken de pret niet al te veel.”

DJ Hero 2 8

DJ Hero 2 is een uitstekende muziekgame geworden door de muziekkeuze én de degelijke gameplay. Gewoon lekker scratchen en mixen op Justice, Dr. Dre, Salt N Pepa. Voor je het weet sta je als een volleerd DJ aan je draaitafel te draaien!”

GoldenEye 007 8

“GoldenEye 007 is helemaal up-to-date, minder lineair en bevat gameplayelementen die staan als een huis. De toegevoegde online multiplayer zorgt er verder voor dat deze remake het origineel eer aan doet.”

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 8

“Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 is op dit moment de ultieme Naruto-game. De beleving en sfeer zijn indrukwekkend, waardoor de scheiding tussen anime en spel regelmatig vervaagt. De lag en onhandige opzet van de online multiplayer en de Engelse taalvariant zijn eigenlijk de enige smetjes op deze verder uitstekende Naruto-ervaring.”

Need for Speed: Hot Pursuit 8

“De politieachtervolgingen van Hot Pursuit zijn terug. En hoe! Criterion is erin geslaagd om de succesformule in een 2010-jasje te steken. Hot Pursuit is een van de leukste racegames van het jaar en door de vervaging van de grens tussen de offline en online speltypes ook een van de meest progressieve.”

No Heroes Allowed 8

“No Heroes Allowed bouwt verder op het fundament dat met de vorige games in de serie gelegd is, die elk deel steeds een stukje beter wordt. Toegankelijk is het spel niet, maar wanneer je van tandenknarsend moeilijk houdt, moet je deze game zeker een keer een kans geven.”

Professor Layton en de Verloren Toekomst 8

“Het derde Professor Layton-avontuur is de meest spannende, complexe en verrassende tot op heden voor de puzzelende speurneus. Zolang je geen grote aanpassingen aan de kernformule verwacht, hoort ook dit derde deel in je Layton-collectie thuis.”

Sonic Colours 8

“Sonic Colours is een prachtige, uitdagende game die zowel Sonic-fans van het eerste uur als nieuwkomers niet teleur zal stellen. De slechte verhouding tussen Sonic en drie dimensies gaat wederom op, maar deze stukken vergeet je al snel als je weer op volle snelheid door de heerlijke 2D-levels suist.”

Super Scribblenauts 8

“Super Scribblenauts zet de cruciale fouten van het eerste deel recht. Het spelconcept dat je zelf objecten en personages in de spelwereld plaatst, komt daardoor nog meer tot z'n recht. Dat je nu ook bijvoeglijke naamwoorden kunt gebruiken, geeft het bovendien een nieuwe en interessante wending.”

Two Worlds II 8

“Two Worlds II is misschien niet het meest progressieve rollenspel van dit najaar, maar dat maakt helemaal niets uit. Door zich te richten op de elementen die ertoe doen (vechtsysteem, spelwereld, aanpassingsmogelijkheden), is Reality Pump erin geslaagd om met de top van het genre mee te komen.”

Gezien het grote aantal releases in november is het niet verwonderlijk dat de lijst van goede tot redelijke spellen vrij lang is. Te beginnen met de zevens: Bloody Good Time, Costume Quest, Disney Epic Mickey, Just Dance 2, Kinectimals. NBA Jam, De Sims 3 en De Sims 3: Na Middernacht.

Voor een zes kwamen de volgende spellen in aanmerking: 007: Blood Stone, A Shadow’s Tale, Comic Jumper: The Adventure of Captain Smiley, Dragon Ball Z: Tenkaichi Tag Team, Final Fantasy XIV, Invizimals: Shadow Zone, Kinect Adventures en Time Crisis: Razing Storm.

Onvoldoendes waren er ook in overvloed: Star Wars: The Force Unleashed II en The Ball scoorden een vijf. Eyepet (PSP), FlingSmash, Kinect Joy Ride en Sonic Free Riders kregen een vier. Front Mission Evolved was meer een devolutie dan een evolutie en verdiende hierdoor terecht een drie. Een game die het vernoemen eigenlijk geeneens waard is, maar die we voor de volledigheid toch maar even noemen, is Fighters Uncaged. Dit gedrocht sluit met een het laagst mogelijke cijfer de lijst af.

Op het gebied van hardware hebben we de afgelopen maand flink wat verschillende apparatuur voorbij zien komen. Van de Logitech Z-5500 audioset tot de Kinect van Microsoft. Prijzig is het wel, maar daar staan wel allemaal kwaliteitsproducten tegenover. Voor de Kinect is het nog iets te vroeg om een definitief waardeoordeel te vellen. Hardwarematig werkt het apparaat absoluut goed, maar op het gebied van softwarematige ondersteuning laat het nog wel wat te wensen over. De komende paar maanden geven waarschijnlijk een beter beeld van de mogelijkheden van het apparaat.

Logitech Z-5500

“Je hoeft geen genie te zijn om te snappen dat de Z-5500 alleen weggelegd is voor de audiofiel die de set in gaat zetten voor het genieten van alle mogelijke media. Als je een aparte PC-hoek hebt, dan rechtvaardigt zelfs het feit dat je enorm veel waar voor je geld krijgt met de Z-5500 de aanschaf nog niet. Gebruik je je PC wel als centrale mediaspeler? Dan is het een superieure set ten opzichte van de goedkopere Creative-speakers en komt het qua kwaliteit zelfs in de buurt van het nog duurdere speelgoed.”

Kinect

“Het zijn natuurlijk allemaal bijzaken: Kinect draait echt om het controllerloos gamen. Zoals gezegd werken sommige games goed en andere (stukken) minder, maar het is te vroeg om te concluderen dat Kinect met name voor derde partijen ontoegankelijke techniek is. Rotte appels heb je altijd tijdens een lancering. Games als Dance Central laten bovendien zien dat er veel mogelijk is met het apparaat en er leuke, vernieuwende games mee gemaakt kunnen worden. Afgaande op de Tokyo Game Show afgelopen september lopen ook Japanse ontwikkelaars ervoor warm en dat gaat hopelijk een aantal hardcore games opleveren waarbij we echt kunnen zien wat wij gamers aan Kinect hebben. Ook interessant worden games die de traditionele controller gebruiken, maar tegelijkertijd ook functies van Kinect gaan implementeren. De potentie is er dus, en Dance Central en Kinect Adventures zijn hele leuke eerste games voor op feestjes. Helemaal geen slecht begin voor een apparaat dat een half jaar geleden op E3 er van de pers nog langs kreeg!”

Cyborg R.A.T. 7 Gaming Mouse

“De R.A.T. 7 is naast een lust voor het oog tevens een zeer degelijke, prettige muis die genoeg aanpassingsmogelijkheden en nauwkeurigheid biedt (5600 DPI) om de gemiddelde gamer voor lange tijd gelukkig te houden. Het pakket is zeer compleet en wordt naast gebruiksvriendelijke software ook met een aantal verwisselbare steunen en grips geleverd. Val je direct voor zijn looks dan zul je dus ook niet teleurgesteld raken in zijn prestaties. Ben je echter minder onder de indruk van het uiterlijk en gaat het je misschien meer om functionaliteit dan ergonomie dan zijn er zeker betere opties. Gezien je voor deze muis 100 euro neerlegt, moet je deze overweging zeker maken. Denk je echter al te weten dat deze muis je gaat bevallen dan zou de prijs je niet tegen moeten houden: door de hoge bouwkwaliteit en indrukwekkende prestaties is de R.A.T 7 iedere cent waard.”

Met de release van Call of Duty: Black Ops in het verschiet blikten wij terug op het ontstaan van de serie. In een andere terugblik, naar aanleiding van het verschijnen van Disney Epic Mickey, keken we naar vier oude Disney-games en laten we zien dat licentiegames vroeger ontzettend leuk konden zijn. In onze laatste terugblik van de maand brachten we een vergeten parel onder de aandacht: The Incredible Machine.

Niet alleen terugblikken waren aan de orde, ook de toekomst van games werd besproken. Zo keken we naar de toekomst van Lara Croft, naar aanleiding van de geruchten over een nieuw deel die de serie weer op de schop neemt. De Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games komt ook met een nieuwe game na het succesvolle Swords & Soldiers. Een mooi moment om even te informeren hoe het met ze gaat en wat de plannen voor de toekomst zijn. Om toch nog weer even in het verleden van spellen te duiken komen we bij Shenmue uit, een game waarmee het free-roaming-genre vorm begon te krijgen. De ontwikkelaar van deze serie zou graag een derde deel willen maken, maar of dat er ooit van komt blijft een vraag. Een game die al een flinke tijd omringd wordt met vraagtekens is L.A. Noire. Na jaren van onduidelijkheid heeft Rockstar een nieuwe trailer uitgebracht en kregen wij de kans om het spel in actie te zien. Om de geheugens van iedereen weer even op te frissen blikten wij even terug op de rumoerige ontwikkeling van deze titel.

In andere artikelen gingen we in op de vraag of Kinect nu wel echt uitverkocht is, dat ontwikkelen voor de iPhone best eens kan leiden tot een game voor de consoles, dat een groot aantal auto’s in een spel als Gran Turismo 5 mooier is dan het lijkt, er rare dingen aan de hand zijn in de wereld van racegames, we een nieuwe Nederlandse held hebben ontdekt tijdens de Dutch Game Awards in de vorm van Hugo Smits, kijken we alvast vooruit naar de Spike TV Video Game Awards die 11 december uitgereikt worden en praten we met de PEGI over de totstandkoming van leeftijdsclassificaties. Traditiegetrouw nemen we aan het begin van de maand de in de maand ervoor verschenen downloadbare content door.

December is echt een maand om even lekker bij te komen van al het gamegeweld dat er op ons losgelaten is. Natuurlijk verschijnen er ook in december spellen waar we reikhalzend naar uitkijken. Hiervan zijn de terugkeer van de grote aap van Nintendo in Donkey Kong Country Returns en de nieuwe uitbreiding van World of Warcraft, Cataclysm, de meest aansprekende titels.

Donkey Kong Country Returns

De titel zegt eigenlijk al genoeg: Donkey Kong is terug. En hoe! Donkey Kong Country Returns blijft trouw aan de elementen die het origineel zo sterk maakten en voegt daar een hedendaagse grafische stijl aan toe. Prachtige driedimensionale achtergronden zijn het resultaat. Deze achtergronden zijn bovendien interactief en kunnen ze het spel beïnvloeden tijdens het spelen. Zo vallen er regelmatig dingen vanuit de achtergrond om waar je goed voor op moet passen. En net als in Donkey Kong Country kunnen spelers het spel ook deze keer gezellig samen doorlopen, als Donkey en Diddy Kong. Donkey Kong Country Returns lijkt in alles een traditionele 2D-platformer te worden die de stap naar de hedendaagse console met gemak maakt.

World of Warcraft: Cataclysm

Er is als MMORPG-liefhebber bijna geen ontkomen aan: World of Warcraft. Deze kolos van een game heeft meerdere studies schade toegebracht, relaties verstoord en zelfs geleid tot de suggestie om echte psychiaters in de spelwereld rond te laten lopen om jonge verslaafden te helpen. Op 7 december verschijnt dan eindelijk de nieuwste uitbreiding van het spel, Cataclysm. In Cataclysm draait het om de kwaadaardige draak Deathwing the Destroyer die op zoek is naar wraak sinds de nederlaag die hij geleden heeft in WarCraft II. De wereld van Warcraft maakt kennis met zijn kwaadaardige bedoelingen en alles wijst erop dat er een rumoerige tijd te wachten staat.