Het lijkt er de laatste jaren steeds meer op dat uitgevers louter op safe willen spelen. Uitgevers die tegen deze trend in gaan, hebben vaak te kampen met slechte verkoopcijfers en zijn binnen de kortste keren weer van het toneel verdwenen. In 2005 ging het slecht met Digital Jesters en Majesco, terwijl andere uitgevers zoals HIP Interactive, zelfs geheel verdwenen. Nog even, en er blijven alleen giganten over. Maar van welke giganten kunnen we in 2006 nou de beste games verwachten? We zetten de meest veelbelovende third party uitgevers voor je op een rij. 5. Take 2 Interactive Take 2 Interactive kent eigenlijk een drietal labels, Rockstar, 2k Sports en 2k Games, en vooral dat laatste label beloofd in 2006 interessante dingen te gaan brengen. In onze Top 100 vinden we weliswaar alleen Prey terug, wat vooral komt doordat Take 2 vaak pas op het laatste moment screenshots en informatie naar buiten brengt. Toch heeft men behoorlijk wat veelbelovende dingen in petto. Vooral BioShock van Irrational Games, een spiritueel opvolger op System Shock, laat ons hart sneller kloppen.

Ook is Take 2 in 2005 aardig op overnamepad geweest. Het heeft onder andere Firaxis ingelijfd, de ontwikkelstudio van Sid Meier. Met Civilization 4 bleek al dat deze samenwerking uitstekend resultaat oplevert. Hopelijk komt Sid in 2006 met een geheel nieuwe spelformule die ons zal verrassen en uren aan het scherm zal kluisteren.

Wat verder te denken van de game gebaseerd op The Da Vinci Code. Het mag dan een ordinaire filmgame zijn, men heeft wel de hulp ingeroepen van Charles 'Broken Sword' Cecil om er wat moois van te maken. En als Duke Nukem Forever in 2006 nog op de markt komt, dan zal Take 2 de gelukkige zijn om deze op de markt te brengen. 4. Electronic Arts We kunnen eigenlijk niet om Electronic Arts heen, hoewel het de laatste jaren bij deze Amerikaanse gamegigant toch wel erg sterk draait om vervolgen. Maar zolang die vervolgen zo goed zijn als EA ze maakt, zullen we ons daar niet al te druk om maken. Medal of Honor voor de Playstation 3, Battle for Middle-earth 2, James Bond: Casino Royale en Battlefield 2: Modern Combat voor de Xbox 360 lijken sterke titels te gaan worden, ondanks dat ze deel uitmaken van ietwat uitgekauwde franchises. Naast de opvolgers belooft 2006 echter ook verbazingwekkend veel originele titels voor EA. Het begint al met het spectaculaire Black van Criterion en als we een beetje mazzel hebben mogen we Spore van Will Wright ook nog volgend jaar verwelkomen. Ook is bekend dat Digital Illusions aan een aantal nieuwe shooters voor PC en consoles werkt en die zullen vast niet allemaal Battlefield Iets gaan heten. En wat te denken van CryTek, het team achter Far Cry, dat voor EA aan een nieuwe FPS-game werkt met een sterk vernieuwde versie van de CryEngine. Dan is er ook nog de samenwerking met Steven Spielberg, wat ons in ieder geval op een Jurassic Park game doet hopen. Licenties op Superman en The Simpsons zijn ook in het bezit van EA en zullen in 2006 gebruikt worden om games van te maken. Reden genoeg dus om deze uitgever in de gaten te blijven houden. En FIFA 07 niet te vergeten! 3. Sega

Sinds de val van de Dreamcast heeft het Sega behoorlijk wat moeite gekost om weer zijn plek terug te vinden op de markt. Langzaam maar zeker begint het bedrijf echter weer iets terug te krijgen van zijn oude glorie. Voor ons is het vooral interessant dat Sega zich steeds meer is gaan toeleggen op de westerse markt, iets waarvan we in 2005 al de eerste tekenen zagen met spellen als Condemned en Spartan: Total Warrior.

In 2006 lijkt dit zich verder voort te gaan zetten. Sega heeft onder andere Silicon Knights, bekend van Too Human en Metal Gear Solid: Twin Snakes, gecontracteerd voor de ontwikkeling van een PS3/Xbox 360 titel. Daarnaast is Full Auto voor de Xbox 360 nog in aantocht, van ontwikkelaar Pseudo Interactive. Ook niet onbelangrijk is dat Sega ontwikkelaar Creative Assembly heeft overgenomen, de firma achter de Total War reeks. Na de consolegame Spartan verwachte in 2006 toch in ieder geval iets te vernemen van een nieuwe grootschalige strategiegame voor de PC.

De Japanse tak van Sega zit tegelijkertijd ook niet stil! De eerste Sonic voor de volgende generatie consoles is in aantocht, alsook een nieuw deel in de Virtua Fighter en Virtua Tennis reeksen. Voor de oude consoles kunnen we Sega Rally 2006 nog verwachten, die hopelijk zijn voorlopers eer aan zal doen.

2. Ubisoft

Ubisoft is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste spelers op de gamesmarkt, al begint het bedrijf wel meer en meer EA-trekjes te vertonen. De jaarlijkse vervolgen op Prince of Persia en Splinter Cell komen ons soms iets te snel. Van een daling in de kwaliteit is echter amper sprake, de games worden er met elk nieuw deel alleen maar beter op. Daarom verwachten we dat Ubisoft ons in 2006 ook regelmatig zal verrassen.

Natuurlijk kunnen we in de bekende franchises nieuwe titels verwachten. Tom Clancy laat van zich horen met Splinter Cell: Double Agent, Ghost Recon: Advanced Warfighter en Rainbow Six: Lockdown voor de PC. Op strategisch vlak wordt uitgepakt met Heroes of Might & Magic V en Faces of War, terwijl vliegfanaten met Blazing Angels aardig aan hun trekken lijken te gaan komen. Ook in het segment onaangekondigde titels valt genoeg van Ubisoft te verwachten. Zo sleepte het de rechten binnen voor de volgende first-person shooter van Free Radical Design, de ontwikkelaar van TimeSplitters. Een nieuw deel van Brothers in Armsstaat ook nog in de planning voor 2006. Maar het meeste zal vooral uit Ubisoft's eigen studio's moeten komen, die qua omvang hun gelijke haast niet kennen. Zelf blijven we hopen op een vervolg op Beyond Good & Evil, of een geheel nieuw spel in die stijl. 1. THQ

Als iemand een paar jaar terug THQ getipt had als meest veelbelovende uitgever, dan hadden we hem uitgelachen. THQ stond en staat misschien nog steeds, voornamelijk bekend om de flauwe franchisegames, vooral gemikt op kinderen. In 2006 zal dat niet anders zijn: talloze SpongeBob, Fairly Odd Parents en Tak and the Power of Juju games zullen onvermijdelijk in de schappen verschijnen.

Wat THQ daarnaast doet is echter interessanter: het uitgeven van originele titels. Buiten Full Spectrum Warrior: Ten Hammers zijn alle THQ titels in de Top 100 namelijk geheel nieuwe games. Relic, dat door THQ werd overgenomen, komt bijvoorbeeld met The Outfit en Company of Heroes, twee games die net de Top 10 niet gehaald hebben. Datzelfde geldt voor de hack and slash RPG Titan's Quest, waarvan we stiekem hopen dat het verdomd dicht in de buurt van Diablo zal komen. Ook interessant is Saint's Row, al twijfelen we lichtjes aan het hoge kloongehalte ervan. En dan is er nog S.T.A.L.K.E.R., dat al een tijdje op de releaselijst van THQ staat. Mocht het spel in 2006 eindelijk verschijnen, dan zal het een ferme hit worden voor de uitgever – mits het spel natuurlijk al zijn verwachtingen in lost. En dan hebben we Supreme Commander, de nieuwe RTS van Gas Powered Games, nog niet genoemd! Buiten hetgeen al is aangekondigd verwachten we van THQ ook vervolgen op de succesformules Destroy All Humans! en Juiced.