Bekijk de volledige Top 100.

Maar voordat we ons bezig gaan houden met titels die we nog niet van een definitief oordeel kunnen voorzien, gaan we ons eerst bezighouden met games die we in de afgelopen maand gespeeld, bekeken, beluisterd, aan geroken of zelfs geproefd hebben.

Opvallend is dat vier spellen ondanks (of misschien wel dankzij) een preview in augustus niet van plek veranderen. Dat kan natuurlijk betekenen dat de game in kwestie ons niet meer van zijn kwaliteiten heeft weten te overtuigen dan voorheen, maar aan de andere kant is de concurrentie moordend en bijna de helft van de Top 100 heeft inmiddels via van een review al zijn waarde bewezen. Far Cry 4, Sunset Overdrive, FIFA 15 en Project CARS houden vast aan hun voorgaande positie. Het laat zien dat het steeds lastiger wordt voor titels om hogerop te komen. Vooral in de bovenste regionen.

Driveclub

Weg naar boven

Eén game is echter de uitzondering op die regel en die game heet Driveclub. Nadat Sony in maart nog liet weten terug naar de tekentafel te zijn gegaan met het spel, verdween Driveclub een beetje van onze radar en naar de bodem van de lijst. Maar de E3 toonde aan dat de game er zeker niet minder op geworden was, in tegendeel, wat resulteerde in een stijging naar een wat meer respectabele positie. De Gamescom heeft dat vertrouwen nog meer vergroot en als één van de belangrijkste PlayStation 4-exclusives van dit najaar verwachten we nu dat het spel hoge ogen gaat gooien onder racefanaten. Of het uiteindelijk de beste racegame gaat worden van het jaar is uiteraard afwachten, maar tot die tijd willen we die woorden ondersteunen door Driveclub naar de zestiende plaats te laten stijgen.

Een wat meer bescheiden stijging is er voor Call of Duty: Advanced Warfare. Het blijft een reeks die altijd voor een mooie scheiding tussen ‘boe’-roepers en fans zorgt, waarvan waarschijnlijk een deel van de eerste groep straks ook gewoon braaf het nieuwste deel in huis halen. Wat je er ook van vindt, er staat ieder jaar een spel klaar dat vele miljoenen spelers weer een jaar lang compleet in de ban weet te houden met zijn multiplayer. Call of Duty-expert Ron weet het in zijn meest recente preview het beste te verwoorden: “Pas na de releasedatum kan de balans van de multiplayermodus zich écht bewijzen en wordt duidelijk of er sprake is van een goede Call of Duty-game. Een serie als Call of Duty vindt vernieuwing in de details: die openbaren zich niet na enkele potjes spelen.” Voorlopig betekent het dat we de game op nummer 44 zetten.

Een paar plekken daaronder, en nog net in de top vijftig, maakt de enige nieuwe binnenkomer zijn opwachting. Het gaat om Assassin’s Creed: Rogue, een andere serie die inmiddels al jaren een vaste aankoop is van vele spelers. Met de komst van de huidige generatie consoles is er echter een splitsing ontstaan in de franchise. Bezitters van een PlayStation 4 of een Xbox One kunnen straks aan de slag met het new-gen Assassin’s Creed: Unity, terwijl de rest het moet doen met Rogue. Nog steeds geen straf natuurlijk, zo blijkt wel uit deze preview van Joe.

Tegen de stroom in

Terwijl er normaliter altijd wel een paar spellen zijn die na hun review in de Top 100 stijgen, is dat deze maand niet het geval. Vier games die al in de lijst stonden zijn gedaald of zijn zelfs verdwenen uit het overzicht, en van de overige reviews haalt geen enkele game een hoog genoeg cijfer om genoemd te worden. De kleinste daling is er van The Walking Dead: Season Two, die na zijn vierde aflevering door zijn nieuwe gemiddelde een paar plekken toe moet geven. Na drie keer een acht gescoord te hebben, moest het spel het nu ‘slechts’ doen met een 7,5. Overigens haalde het vijfde deel vervolgens weer een nette 8, maar dat bewaren we voor de volgende Top 100-update.

Naast The Walking Dead scoorde ook Metrico een 7,5. Hiermee maakt de eerste titel van het Nederlandse Digital Dreams een kleine duikeling naar de 81ste positie. Geen man overboord uiteraard. Datzelfde geldt helaas niet voor Hohokum en Gods Will Be Watching. Beide games zien we niet meer terug dit jaar nadat we ze op de pijnbank hebben gelegd. Ze wisten allebei nog wel een voldoende te scoren, maar dat is op dit moment in het jaar niet meer genoeg om verzekerd te zijn van een plek in de Top 100.

Op aanraden

Tenslotte willen we nog even een spel benoemen dat door redacteur Joe naar voren werd gebracht: The Crew. Deze game is sinds het begin van dit jaar iedere maand eigenlijk alleen maar aan het dalen geweest. Op aanraden van Joe krijgt hij nu een redelijke schop onder de kont naar nummer 69. Volgens Joe wordt het een grootse en leuke titel, die als achilleshiel een zwakke handling heeft. Iets wat pasgeleden in onze preview van de bèta nogmaals naar voren kwam en wat ondergetekende op de Gamescom van afgelopen jaar ook al had ondervonden. The Crew blijft dan wel onze laagst genoteerde racegame, maar sluit nu toch een klein beetje meer aan bij de rest.

Vooruitblik

Hoewel Destiny inmiddels verkrijgbaar is, hebben we nog geen definitief eindoordeel voor het verschijnen van deze lijst. Verwacht deze dan ook in onze volgende editie van de Top 100, waarin we dan eindelijk weten of het spel aan de hoge verwachtingen heeft weten te voldoen. Naast Destiny komen deze maand onder andere De Sims 4 (al verschenen), FIFA 15, Wasteland 2 en Planetary Annihilation uit. Oftewel: veel spellen uit de top vijftig.