Bekijk de volledige Top 100.

De teller staat voor 2013 nu op 21, mede door een bijzonder sterke augustusmaand. In augustus hebben we namelijk zes negens uitgedeeld. Paradox-game Europa Universalis IV sleepte deze binnen door ongekende strategische diepgang te bieden, waardoor we de game zijn (haast niet aan te ontkomen) hoge instapdrempel eenvoudig konden vergeven. De game staat nu op positie 8 in de Top 100, direct achter nog zo’n strategisch monster: WarGame: Airland Battle.

Europa Universalis IV

Shelter op positie 11 wist ons enorm te verblijden en is eigenlijk de dassenvariant van Journey dat we in 2012 al met een 9 beloonden. Dat de game niet enorm lang is, bestraffen we geen moment. Datzelfde geldt ook voor Gone Home, dat op positie 20 is ingeschoven in de Top 100. Ook in deze game wordt op een bijzondere manier een verhaal verteld en wordt door ons omschreven als “het minder pretentieuze zusje van (…) Dear Esther”.

Totaal niet pretentieus, maar vooral hilarisch is Plants vs. Zombies 2: It’s About Time. Met de titel weet PopCap na vier jaar toch weer te verrassen met een vernieuwde strijd tussen planten en zombies, een hele prestatie. De tower defense-game vind je nu terug op de zestiende positie in onze Top 100.

Het blokje Ubisoft

Dan is er even apart aandacht voor uitgever Ubisoft die de zaakjes goed op orde heeft de laatste tijd. Met twee releases afgelopen maand en twee welverdiende negens valt dat moeilijk te ontkennen. Rayman: Legends is weer een stapje beter dan Origins en het is onmogelijk om niet verliefd op deze platformgame te worden. Splinter Cell: Blacklist laat zien dat het weet waar het vandaan komt en biedt de speler de keuze om zijn eigen speelstijl te kiezen; van sluipgrage ongeziene schaduw tot agressieve olifant in de porseleinkast.

Daarnaast heeft de uitgever ook nog twee grote games in het vooruitzicht. Assassin’s Creed IV: Black Flag laat zich om de dag zien in nieuwe trailers en screenshots. Duidelijk is nu in ieder geval al dat de Caribische setting een prettig nieuw avontuur gaat opleveren. Watch Dogs was ook talloze keren getoond, maar op Gamescom kregen we daadwerkelijk de mogelijkheid om de titel zelf onder handen te nemen. Long story short: het speelt verdraaid lekker, de PlayStation 4-versie in ieder geval. Het geeft ons het genoeg vertrouwen om Watch Dogs onverminderd hoog in het Top 100-klassement te laten staan.

Watch Dogs Splinter Cell Blacklist

2014

Op 14 augustus kwam het treurige nieuws dat de Xbox One pas in 2014 in Nederland verschijnt. Daardoor hebben we Forza Motorsport 5 uit de Top 100-lijst moeten verwijderen voor dit jaar. Bij onze Top 100 nemen we alleen games mee die officieel in 2013 in Nederland verkrijgbaar zijn. Daardoor dingt ook het verrassend leuk ogende Dead Rising 3 niet mee voor een plek in de Top 100.

Daarnaast hebben we naar aanleiding van het Xbox One-uitstel nog even grondige schoonmaak gepleegd. We hebben titels waarvan we vermoeden dat deze dit jaar niet meer gaan halen verwijderd. Daarbij zit onder meer Everybody’s Gone to the Rapture, dat nu exclusief voor PlayStation 4 verschijnt en op Gamescom een niet-veelzeggende teaser kreeg. 'Die komt echt niet meer dit jaar uit', was onze conclusie na het zien van de beelden. Ook Castlevania: Lords of Shadow 2 is uitgesteld naar 2014 en vind je niet meer terug in de lijsten van dit jaar.

 

Restmateriaal

Doordat bovenin het klassement topgame na –game verschijnt, worden andere goede games automatisch wat verder naar beneden gedrukt. Enigszins jammer, want een Saints Row 4, Brothers: A Tale of Two Sons en The Wonderful 101 zijn erg leuke games die alle 3 een 8 scoorden. Laat je dus niet misleiden door de relatief lage posities (54, 57 en 63).

Afsluiter en een nieuw begin

Met het einde van de augustusmaand, sluiten we ook officieel de zomer af en gaan we naar het najaar. In september verschijnt ‘die ene game’, in september is Total War: Rome 2 al uit, staat Arma 3 in de startblokken en ook komen horrorgames Amnesia: A Machine For Pigs en Outlast uit. En tot slot zijn er ook nog eens de footies PES 2014 en FIFA 14. Deze maand konden we al de conclusie trekken dat 2013 echt een góéd gamejaar is, volgende maand gaan we voor geweldig.