Bekijk de volledige Gamer.nl Top 100.

Disclaimer: Deze editie van de Top 100 is gemaakt en geschreven voordat de recensies van XCOM: Enemy Unknown en Dishonored zijn verschenen. Eventuele veranderingen van die titels worden pas volgende maand meegenomen. 

Om die laatste twee vragen maar gelijk even te beantwoorden: december wordt de afsluitende maand, dus dan gaan we alles echt op zijn plek zetten. Vooral over al die achteneenhalven zullen we stevige discussies gaan voeren, want de ene 8,5 is de ander niet. Dit merkten we al toen we het over SSX versus FIFA Street hadden; er barstte hier bijna een oorlog uit. Dat bewaren we dus lekker voor de wat rustigere momenten, we geven de waan van de dag even voorrang.

Die waan leert ons dat we een nieuwe nummer één hebben. Na BioShock Infinite (dat is uitgesteld naar 2013) en Assassin’s Creed III, mogen we Guild Wars 2 hartelijk feliciteren. Waarom de game zo goed is? Sla het boekwerk van Harry er nog even op na zouden we zeggen. En als je deze schok te boven bent, mag je opnieuw naar adem happen als je nieuwe nummer drie ziet: Torchlight II – een game die we beter vinden dan Diablo III.

Zijn er verder nog schokkende mededelingen over de top van het klassement te maken? Momenteel zijn we bezig met Dishonored te spelen, maar onze ervaringen daarvan bewaren we voor volgende maand. Borderlands 2 hebben we wel gerecenseerd en die game beviel ons prima: een negen was het eindresultaat. Net buiten de Top 10 vinden we nog een dikke stijger: Forza Horizon stoomt op naar de dertiende plek, met wellicht meer moois in het verschiet. Hetzelfde geldt voor NBA 2K13, dat de 18e stek nu inneemt – de recensie rekenen we nog net even niet mee.

Die verdraaide 8,5-en

Dan over naar de ‘net-niet-fantastisch-maar-wel-heel-erg-goed-categorie’. Mark of the Ninja, van de makers van Shank, komt binnen op 23. Direct daarachter vinden we FIFA 13 en PES 2013, mogen jullie beslissen wie boven wie hoort te staan – doen wij dat in december. Tekken Tag Tournament 2 is terug van weggeweest en overtuigt met zijn interessante Fight Lab-stand, die nieuwkomers fijn op weg helpt. F1 2012 vind je op de 29e positie en hoewel de game veel overeenkomsten heeft met de game van vorig jaar, raden we hem je toch van harte aan. Dan zijn er ook nog een paar titels die zichzelf met interessante beelden voorafgaand aan hun release ook in de 8,5-regio melden. Rayman: Legends geeft een leuke muzikale invulling aan platformen, XCOM: Enemy Unknown biedt veel strategische diepgang. PlanetSide 2 kan echt een succesnummer worden door de combinatie van het first-person shooter- en MMO-genre, Nintendo Land belooft echt de ‘Wii Sports voor de Wii U’ te worden. Waar vind je al dit moois terug? Voorlopig op 32, 35, 40 en 42.

Restjes

Hebben we nog meer te melden over de Top 100? Nog wat restmateriaal. FTL: Faster Than Light beviel ons meer dan prima en met een 7,5 vind je deze game nu terug op 89. ZombiU kan tof worden en aangezien we positief zijn ingesteld, gunnen we deze zombiegame voorlopig de 90e plek – ondanks dat het een Ubisoft-game is die bij de launch van een console is. (Wat Rayman: Legends overigens ook is). Dan nog even een aparte vermelding voor Black Mesa: een hele toffe ervaring, maar aangezien het gaat om een mod, laten we deze even buiten beschouwing. Ow, en Resident Evil 6…sorry, maar je redt het net niet in onze Top 100.