Bekijk hier de volledige Top 100. 

Het is natuurlijk erg jammer dat zo’n prominente titel dit jaar niet haalt, en vooral voor de nieuwe consoles was dit vanaf dag één een mooie klapper geweest. Maar het mag niet zo zijn. Het enige dat we kunnen doen, is troost zoeken in het feit dat we de game maar twee maanden hoeven te missen in onze Top 100: bij de eerste lijst van 2014 is Watch Dogs (natuurlijk) gewoon weer aanwezig. 

Watch Dogs was echter niet de enige titel die 2013 niet meer haalt. Ook DriveClub vind je niet meer terug in de Top 100. Dat terwijl de titel ook bedoeld was als een lanceergame voor de PlayStation 4, waarvan je bovendien een gratis versie kreeg als je een PlayStation Plus-abonnement had. Ter vervanging wordt nu het vaudeville-achtige Contrast aangeboden, een titel die we vooral zelf willen testen voordat we durven te zeggen of díé titel de plek van DriveClub wellicht kan overnemen. We zullen het merken deze maand, wanneer de PlayStation 4 lanceert.

Dan zien we ook of andere PlayStation 4-launchtitels (voor zover ze niet al multiplatform zijn verschenen) zich in de top 100 kunnen melden. Dit is de eennalaatste editie van de Top 100, maar verwacht volgende maand dus gewoon nog genoeg wijzigingen. Killzone: Shadow Fall stond al in de lijst en maakt een sprongetje naar boven. De multiplayer beviel ons meer dan prima, al zullen we niet gelijk beweren dat dit een game is die zonder slag of stoot het online multiplayerdomein van andere grootheden gaat afpakken.

Er was eens een spel...

Met Watch Dogs viel er plots een gat in de Top 10, maar dat is ook gelijk weer ingevuld. The Stanley Parable doet met zijn fourth wall-doorbrekende capriolen direct denken aan een Portal (2) en staat ook bol van de humor. Het ontdekken van andere vertakkingen van het verhaal, het spelen met en het met je laten spelen door de verteller zorgt voor een unieke ervaring zoals je die dit jaar nergens anders gaat vinden. The Stanley Parable verdient daarmee volgens ons ten volste de negende plek in onze Top 100.

Niet veel lager op plek 14 vind je een titel die eerder in het jaar in de Top 100 al eens was terug te vinden. Of eigenlijk twee titels: Pokémon X en Y. Deze titel(s) bewijzen dat je nooit te oud bent om zakmonstertjes te vinden, te vangen en te trainen. De game weet door zijn wat hogere tempo en allerlei kleine extra's fris aan te voelen voor mensen die al die jaren geleden al op de GameBoy probeerden ‘ze allemaal te vangen’. Voor nieuwkomers ligt er een heel compleet avontuur te wachten dat zo diep gaat als ze zelf willen ontdekken.

The Stanley Parable

BF4 en AC4

Over naar waarschijnlijk toch wel de twee grootste releases van de afgelopen oktobermaand. Allereerst Battlefield 4, een game die we rijkelijk laat binnenkregen en waar we wat opstartproblemen mee hadden. Gelukkig is het allemaal op zijn pootjes terechtgekomen en Dice’s nieuwste maakt indruk. De singleplayer is wellicht waardeloos, maar ook verwaarloosbaar doordat de game die zich focust op online samenspel daarin ook uitblinkt. Het is een hele waardevolle, enerverende ervaring om online samen te spelen en overwinningen binnen te halen. Of samen te verliezen, dat kan ook. De game ontving een 9 en we zetten hem op de 13e stek.

Assassin’s Creed 4: Black Flag dan. Dankzij een nieuwe setting weet dit deel weer ontzettend te vermaken, al zijn er wat kleine slordigheden te bekennen die wat afbreuk doen aan de ervaring. Maar dat neemt niet weg dat we ons uitermate en opperbest hebben vermaakt op de Caribische zee. De titel vind je terug op een nette 25e plaats.

Black Flag

Wat rest

Verder zijn er minder ingrijpende veranderingen in de lijst te constateren. Wel nemen we afscheid van Beyond: Two Souls, dat onze aandacht niet wist vast te houden en een zuinige zes scoorde. Batman: Arkham Origins is vooral een mindere kopie van Batman: Arkham City en scoorde een 6,5,  waardoor ook deze game buiten de lijst valt. Het betoverend ogende Rain vonden we sympathiek genoeg om te belonen met een 7,5 en staat nu op positie 75 in de lijst. Niet schokkend, maar desalniettemin een titel om eens te overwegen om aan te schaffen.

Verder is deze eennalaatste editie er eentje die vooral leidt naar een enorme laatste editie. Dan nemen we onze beoordeling voor Call of Duty: Ghosts bijvoorbeeld mee. En Need for Speed: Rivals, om maar wat te noemen. Daarnaast zorgen twee nieuwe spelcomputers (de Xbox One halen wij gewoon op dag één in huis!) ook nog voor een sloot nieuwe titels en een hoop veranderingen.

We hopen jullie volgende maand weer terug te zien bij de laatste editie van 2013, waarin we de beste titels van het jaar aanwijzen.