Bekijk hier de volledige Top 100.

Maar voordat we hierover beginnen: hoera, hij staat erin! Crusader Kings II hebben we dan eindelijk, na lang aandringen van jullie, postuum nog gerecenseerd. Nu nog The Walking Dead oppakken als het seizoen helemaal compleet is en we zijn weer helemaal bij en blij, toch?

Dan over naar de vraag of we Assassin’s Creed 3 na onze 9,5 op de eerste positie hebben gezet. Het antwoord luidt…nee. Nee, Guild Wars 2 maakte met zijn vernieuwingen nog net wat meer indruk (vandaar die 10). Assassin’s Creed 3 is wel steengoed en die beitelen we daarom nu vast op de tweede plek die hij al had.

Twee andere titels kunnen niet meer zeggen dat ze in de Top 10 staan. De eerste is Dishonored, een game die we iedereen van harte aanraden, maar op gebied van verhaalvertelling wat tekort schiet. Deze titel is met zijn 8 geduikeld naar de 57e positie. Ook net buiten de Top 10 staat nu Hitman: Absolution. Na onze speelsessie viel ons op dat alles net wat geregisseerd overkwam: naast die ene bewaker staat net toevallig een handige vuilcontainer om een lijk in te verstoppen, dat soort ongein. Echt grote zorgen maken we ons niet, dus we zetten Hitman: Absolution slechts terug naar plek 11.

Net onder de absolute top vinden we ook nog andere titels terug waar we mee bezig zijn geweest. NBA 2K13 heeft zich bewezen als de beste sportgame van het jaar en ontving een 9. De titel staat op plek 16. Drie plekken eronder crasht Need For Speed: Most Wanted binnen, dat eenzelfde cijfer ontving. Forza Horizon, dat we de afgelopen maanden naar boven hadden geschoven, laten we weer net zo makkelijk zakken na de verkregen 8; een 56e stek.

Eruit of nog niet?

Afgelopen maand hebben we ook even schoonmaak gehouden en wat titels weggegooid. Pikmin 3, Luigi’s Mansion 2, Omerta: City of Gangsters en Rayman: Legends verschijnen allemaal pas in 2013 en horen dus niet meer in de Top 100 van, juist, 2012. Overigens zitten ook Dyad, Starcraft II: Heart of the Swarm en Arma 3 op de schopstoel. Dyad is nog steeds niet uit in Europa (we hebben de Amerikaanse versie gerecenseerd) en de PSN-titel is voorlopig nog bij de Q&A-afdeling van Sony. Hij kan er dus zomaar zijn, of zomaar pas over een paar maanden. StarCraft II: Heart of the Swarm zou nog dit jaar moeten komen, maar het is wat stilletjes. Blizzard kregen we even niet te pakken, maar we gaan ons oor eens te luister leggen bij ze de komende tijd.

Bij Bohemia lieten ze ons weten niets kwijt te willen over een verschijningsdatum van Arma 3, eerst wil de studio de situatie afwachten van de in hechtenis genomen ontwikkelaars. Die rechtszaak dient pas ergens na 10 november. Daarna weten we dus ook of die ‘Q4 2012’ die op de officiële site nog steeds wordt aangehouden, ook daadwerkelijk wordt gehaald. Spannend dus, een stuk spannender dan Medal of Honor: Warfighter. Die kreeg een 6 en bonjouren we uit de Top 100 – een leuke multiplayer ten spijt.

Meer releases

Ondertussen heeft de 8,5-ziekte ook de afgelopen maand weer flink huisgehouden. Xcom: Enemy Unknown kreeg er eentje, Hotline Miami verovert er zijn eigen plekje mee en ook de mobiele games Rayman: Jungle Run en Bad Piggies beloonden we met dit prachtcijfer. Waar je ze terug kunt vinden? Positie 27, 32, 35 en 36. Een bijzonderheidje: Pokémon Black/White 2 keert terug in de Top 100 nadat het in de loop van de tijd verder en verder weg was gezakt. De game bekoorde ons prima en met een 8 verzekert de game zichzelf van de 64e plek.

Verder naar onderen vinden we nog wat games die een 7,5 ontvingen of waarvan we verwachten dat ze ongeveer in deze richting gaan scoren. Daarbij zit ook ZombiU dat we op plek 89 neerzetten naar aanleiding van een recente speelsessie. Nintendo Land lijkt ons voorlopig de sterkere Wii U-launchtitel, die staat voorlopig op de 44e stek. We weten volgende maand meer, als de Wii U eenmaal gelanceerd is. Ja, de Top 100 blijft spannend!