De eerste daarvan vind je al terug op de tiende positie: Halo 4. Hoewel sommigen gekscherend ‘we finished the fight with Halo 3’ zeggen, geloven wij best in de shooter. En ja, een nieuw gezicht in de Top 10 is altijd leuk. Voor de rest was de afgelopen maand vooral consolideren. Dishonored kreeg een eerste trailer die prima was, maar niet dusdanig overtuigde om de titel te verschuiven - dan heeft onze eerdere trip meer indruk gemaakt. Borderlands, dat op de achtste plek staat geparkeerd, hebben we eindelijk mogen spelen, maar de conclusie was dat de titel prima op zijn plek staat. Het is een vervolg zoals een vervolg moet zijn. En Diablo III, we durven hem nog even op de tweede plek te laten staan.

Kijken we net buiten de top 10, dan zien we daar Fez opduiken. Een titel die in de loop van dit jaar langzaamaan door andere aankondigingen wat was weggezakt, maar ons enorm overtuigde. We plaatsen hem direct boven het gelijkstemmige Dear Esther en Journey. Een soortgelijke sprong maakte het verrassend leuke Ridge Racer Unbounded, die knalt naar 23. Een positie daaronder vind je Resident Evil 6 terug, dat met een indrukwekkende trailer…euh…indruk maakte. En voordat we verderop in de lijst kijken, willen we je ook nog attenderen op Legend of Grimrock, een ‘ouderwetse’ dungeon crawler die een diepe indruk achterliet en die we daarom op plek 18 gooien.

Dan even twee nieuwe titels. De 27ste stek wordt ingenomen door New Super Mario Bros. 2 dat voor de Nintendo 3DS moet verschijnen. Misschien wat laag voor een nieuwe Mario-titel, maar de eerste New Super Mario Bros. is ons vooral bijgebleven als een wel erg makkelijke game. God of War: Ascension vecht zich binnen op 34 en het komt nogal over als een déjà vuutje. Wie weet verrast de titel op een later moment nog wel met de multiplayermodus.

Vervolgens een blokje veranderingen. Lone Survivor komt nieuw binnen op 37, Ninja Gaiden 3 kreeg een recensie en staat nu op 40 en Closure krijgt door zijn 8 de 41ste positie toegewezen. Dan vervolgens een kleine hand in eigen boezem, afgelopen maand besefte we ons eigenlijk pas dat we toch wel iets van ArmA III hadden gezien, die zetten we daarom stilletjes op 42 – alsof ie er altijd al heeft gestaan. Daar weer één positie achter: PES 2013, dat ons ‘totale controle’ belooft, al moeten we bekennen dat we niet helemaal begrijpen wat daarmee bedoeld wordt.

Fez

En dan de onderste vijftig

Zo. Dat zijn de wijzigingen in de eerste helft van het klassement, door naar 53, waar we een heuse Wii U-game tegenkomen: Rayman Legends. Hoewel we ons kostelijk vermaakt hebben met Rayman Orgins, zijn we ditmaal iets voorzichtiger gestemd. Als Ubisoft de titel al bij de release van de Wii U uitbrengt, kan het wel eens zo’n typisch haastgevalletje worden. Daar kennen we het bedrijf helaas ook van. Een paar posities erachter dan; Datura, een PlayStation Move-titel waarin je slechts de hand van de hoofdpersoon bestuurt. Het ziet er apart uit, wie weet is het ook nog interessant om te spelen, de titel komt volgende maand al uit dus dan weten we het.

Risen 2: Dark Waters hadden we vorige maand nog bewust buiten de Top 100 gehouden, omdat we wat twijfelden aan de kwaliteit na er een paar uur in te hebben gestoken. Nu hebben we de game echter van voor naar achteren gespeeld voor de recensie en onze mening is bijgesteld: moeilijk begin, daarna een stuk beter, wat resulteerde in een 7,5 en een notering op 60.

En dan nog vier nieuwe aankondigingen die we er doorheen jassen. Pokémon Black /White 2 op 79 – is een vervolg echt nodig? En wéér een ‘nieuwe’ Pokémon. Op 83 dan, PlayStation All Stars: Battle Royale, wat we toch echt teveel op de Super Smash Bros.-games vinden lijken vooralsnog. Tien posities lager, Dirt Showdown, een toch wel wat erg simpel racespelletje, terwijl de serie dat toch niet echt is. En de Top 100 wordt afgesloten met Dragonball Z for Kinect, wie weet, heel misschien, wordt het wel een leuke game voor Kinect.

En dat is de Top 100 van mei. Ongetwijfeld dat volgende maand ook weer chaos wordt. Zo schijnt Call of Duty: Black Ops 2 net te zijn aangekondigd en in aanloop naar de E3 zal er waarschijnlijk nog wel een vrachtwagenlading aan perstrips aankomen. O ja, en naar verluidt komen Max Payne 3 en Diablo 3 uit, dat zou zomaar veranderingen in de top van het klassement teweeg kunnen brengen…

Bekijk hier de volledige Top 100 van mei