Bekijk de volledige Top 100

Ondanks het gebrek aan big budget AAA-titels is er wel degelijk het een en ander veranderd in de top 20. Allereerst vinden we het free-to-play digitale kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft op de achtste positie terug na een dikverdiende negen. Blizzard bewijst met deze game dat free-to-play best kan zonder dat spelers snel het gevoel krijgen dat het nodig is om hun portemonnee te trekken om mee te kunnen doen met de grote jongens. Daarnaast is er een goede keuze gemaakt door mana per beurt te verhogen, waardoor je je veel gemakkelijker op je eigen strategie kunt focussen en minder afhankelijk bent van de kaarten die je toegespeeld krijgt. Als er dan al een klein minpunt te vermelden is, dan is het wel het ontbreken van de mogelijkheid om kaarten met andere spelers te ruilen.

Even verder naar beneden staat vaderlands trots Age of Wonders 3 op de twaalfde plek. Elf jaar aan hoge verwachtingen voor een nieuw deel in de serie hebben Triumph Studios nauwelijks weten te deren zo lijkt het, want het spel vecht zich moeiteloos naar een negen. De laatste negen is weggelegd voor TowerFall: Ascension, een lokale multiplayergame die oorspronkelijk exclusief verkrijgbaar was voor de Ouya, maar nu gelukkig ook de overstap heeft gemaakt naar de pc en de PlayStation 4. Het resultaat is een mooie zestiende positie.

Age of Wonders 3 Top 100 mei

Niet meer omheen

Dan zijn er nog de spellen die we voorheen niet in de Top 100 hadden staan, maar waar we nu aan de hand van een definitief eindoordeel niet meer omheen kunnen. Smite, de nieuwste telg in het MOBA-genre, komt binnen op nummer 28. 2014 FIFA World Cup Brazil scoort een 8,5 en neemt daardoor plaats op de 41ste plek. Het prachtige Monument Valley is misschien wat aan de korte kant, maar desondanks een geweldige ervaring. Net als de WK-editie van FIFA beloonden we het spel ook met een 8,5, waardoor een plaats in de Top 100 niet meer dan logisch is. Als laatste vinden we nog een nieuw voetbalspel in de lijst, maar dan een waarin jij als manager aan de touwtjes trekt: Nintendo Pocket Football Club staat op de 70ste plaats. Het is misschien niet zo realistisch en diepgaand als Football Manager, maar zeker een stuk koddiger en vrolijker.

Andere reviews waren er van Trials Fusion, dat net weer dat beetje extra weet te geven aan de inmiddels welbekende formule. Als beloning stijgt het spel zes plaatsen naar de 49ste positie. Onze loodgietervriend Mario is wel bekend met sprongen maken en doet dat na de review van Mario Golf: World Tour nog eens goed voor: de game slaat zich 27 plaatsen omhoog naar nummer 57. Nintendo-vriend Kirby was afwezig sinds de allereerste versie van de Top 100 in januari, maar maakt deze maand zijn rentree op de 88ste plek met Kirby Triple Deluxe.

 Mario Golf: World Tour Mario Golf: World Tour

Race naar de top

Als fan van Shift 2 is collega Joe, onze race-expert, erg benieuwd naar het eindresultaat van crowdfundinggame Project CARS. De rest van ons sluit zich daar bij aan en aan de hand van onder meer de pas uitgebrachte gameplaytrailer vinden wij dan ook dat dit spel een hogere plaats verdient. Slightly Mad mag de game voorlopig op de 42ste plaats parkeren. En nu we het toch over racegames hebben, Codemasters kondigde afgelopen week een nieuw deel in de Grid-serie aan met Grid: Autosport. Helaas voor gamers met alleen de Xbox One of PlayStation 4 verschijnt de titel naast de pc enkel op de Xbox 360 en PlayStation 3. Totdat we de game zelf in actie hebben gezien, blijven we nog wel enigszins sceptisch of het niet voornamelijk gebruikt wordt om uit Grid 2 geschrapte content alsnog te gebruiken. Over twee maanden weten we het antwoord, want de game komt op 27 juni uit. Tot die tijd verblijft het spel in de middenmoot op de 69ste plek.

Een andere nieuwe aankondiging die direct een positie in de Top 100 verdient, is Borderlands: The Pre-Sequel!. De game speelt zich af tussen het eerste en het tweede deel in de serie en moet meer uitleg geven over hoe Handsome Jack een slechterik is geworden. Op het randje van de top 40 komt het spel binnen op de 39ste positie. Heroes of the Storm maakt ook eindelijk zijn langverwachte opwachting in de lijst – excuses voor de vertraging. Collega’s Thom en Kevin zijn het er over eens dat dit spel een mooi plekje redelijk hoog in de lijst verdiend. De helden van Blizzard maken hun entree op nummer 32. Als laatste nieuwe binnenkomer hebben we nog Project Spark, waarin je zo simpel of ingewikkeld als je maar wilt een (kleine) game in elkaar kunt knutselen. Iets wat Ron aan den lijve heeft ondervonden in de bèta. We plaatsen de titel voorzichtig op plek 96.

Stoelendans

Om plaats te maken voor al deze nieuwe spellen moeten we afscheid nemen van een aantal titels. Sommigen schuiven langzaam uit de lijst, terwijl een titel als Mad Max vrijwillig verdwijnt, die game komt namelijk pas in 2015 uit. Minder vrijwillig was het vertrek van The Elder Scrolls Online, maar met een mager zesje is er helaas geen plek meer voor deze MMO, die misschien toch iets teveel op een singleplayer-rpg wilde lijken.

Er zijn deze maand twee titels die hun plek behouden ondanks, of misschien wel dankzij, een preview. Als eerste is daar onze nummer drie in de lijst: Watch Dogs. We hebben de game niet alleen gespeeld, maar daarnaast ook de hackexpert van Ubisoft geïnterviewd. Hoewel Watch Dogs grafisch misschien wat van zijn glans heeft verloren, is het nog steeds één van de meest interessante titels van 2014. De andere game die zijn plek behouden heeft is Mario Kart 8. Met de nodige vernieuwingen en toevoegingen lijkt Mario ook met deze editie zijn titel van kartkoning te prolongeren.

Vooruitblik

We hebben het al even over Watch Dogs gehad, maar 27 mei is het dan eindelijk zover, dan kunnen we de game ook daadwerkelijk allemaal spelen. Ook Mario Kart 8 ziet volgende maand de eindstreep. Mei is ook de maand dat ontwikkelaar Supergiant laat zien of Transistor net zo sterk is geworden als hun debuutgame Bastion. En als voorbereiding op een (hopelijk) hete zomer verhuizen we naar onze eigen bananenrepubliek in Tropico 5. Zit er niks voor jou tussen? Geen probleem, er zijn nog genoeg andere keuzes. Onder andere Wolfenstein: The New Order, The Amazing Spider-Man 2 en Bound by Flame zien voor het einde van de maand het daglicht. Tot over een maand!