Bekijk hier de volledige lijst.

Assassin’s Creed 4: Black Flag is officieel pas op 4 maart uit de doeken gedaan en zou dus eigenlijk pas mee moeten dingen in de lijst van volgende maand. Ware het niet dat de eerste informatie en ook het eerste screenshot voortijdig lekte waardoor we de game nu al een mooie positie in de Top 100 kunnen geven. En omdat we ook geen struisvogeltje willen spelen, nemen we ook de indrukken van onze impressie vast mee. En die zijn goed. De nieuwe piratensetting belooft een echt andere feel op te leveren, al moeten we bekennen dat Ubisoft weinig wist te vertellen over terugkerende elementen en het wegpoetsen van foutjes van eerdere delen. Desalniettemin zijn we weer erg enthousiast over deze nieuwe game en zetten AC4 op plek… 4.

Een plekje lager vinden we een andere Ubisoft-titel, die zich op 20/21 februari voor een tweede maal liet zien bij Sony’s PlayStation 4-presentatie: Watch Dogs. Na de indrukwekkende E3-presentatie van 2012, wist de game ook dit keer weer te overtuigen en we plaatsen de game nog net wat hoger in de lijst. En hij komt dus ook naar de PlayStation 4 bij lancering. Het spelen met (het idee van) privacy van anderen is een actueel thema en Watch Dogs lijkt er op een intelligente en creatieve manier gebruik van te maken. Datzelfde durven we nog niet met volle overtuiging te zeggen van inFamous: Second Son, dat het privacy-thema meer als een excuus lijkt te gebruiken. Die titel posteren we voorlopig op de 35e stek, met kans op verbetering.

De andere PlayStation 4-titels die je deze maand voor het eerst aantreft zijn Killzone: Shadow Fall en The Witness. Laatstgenoemde komt ook naar tal van andere platformen en we hebben altijd al vertrouwen gehad in Jonathan Blows nieuwste puzzelgame, maar Sony heeft dat blijkbaar dus ook. Guerrilla Games wist met Killzone: Shadow Fall de show te stelen, en niet alleen op de avond van de persconferentie. Ook bij Jimmy Fallon werd er flink gelachen, gegierd en gebruld. Knack, DriveClub en Deep Down werden ook getoond op Sony’s evenement, maar daarbij twijfelen we of we in-game beelden zaten te bekijken en of ze nog in 2013 verschijnen.

Reviews

Niet alleen Assassin’s Creed 4: Black Flag viel nog net in het fluitsignaal voor deze Top 100, ook Lara Crofts nieuwste avontuur hebben we nog net mee kunnen pakken deze maand. De game maakte indruk en dat beloonden we met een dik verdiende 8,5. Hetzelfde cijfer plakten we ook op Antichamber, gekscherend ook wel een ‘M.C. Escher-ervaring op paddo’s’ genoemd. Crysis 3 beviel ons zonder meer op consoles en gaven we een 8. Een recensie van de pc-versie volgt nog.

Er waren in februari echter ook een paar zure appels waar we doorheen moesten bijten. Dead Space 3 is een game met een identiteitscrisis en valt daardoor tussen wal en schip. Sly Cooper: Thieves in Time is dan weer een game die vooral voor de kleintjes waarschijnlijk prima te pruimen is, maar de spanning voor de meer ervaren gamer niet vast weet te houden. En tot slot is er ook nog het aparte geval van Aliens: Colonial Marines, dat door Gearbox, ow nee; TimeGate, ow; toch Gearbox, of toch niet… volledig is verpest. Snel vergeten maar.

Vooruitkijkend

Tot slot keken we in februari vooruit naar een aantal titels. Total War: Rome 2 belooft een monstergame te worden met intensere actie enerzijds, en een dieper managementsysteem anderzijds. Slechts door het invoegen van Assassin’s Creed 4: Black Flag en het opschuiven van Watch Dogs daalt de game een plekje, voor de rest hebben we er nog keiveel zin in. De mechgame Hawken hadden we nog niet in de lijst opgenomen (mea culpa!), maar zetten we nu vol trots neer op de 29e plek. Negen posities later komen we het veelbelovende Heroes & Generals tegen, waarin we oorlogje kunnen spelen op massale schaal. Ook nieuw op de 41e stek is Age of Wonders III, van het Nederlandse Triumph Studios. Ten slotte vinden we net iets voorbij de middenlijn nog Skylanders: Swap Force, dat ongetwijfeld weer net zo goed verkoopt als snert in de winter, al ligt er met Disney Infinity natuurlijk een kaper op de kust.

En hiermee sluiten we ook gelijk de Top 100 af. Kijk vooral de volledige lijst door en houd alvast in gedachten dat er volgende maand weer genoeg te vertellen valt. Dan zijn namelijk SimCity, StarCraft II: Heart of the Swarm en BioShock: Infinite verschenen en wie weet wat voor veranderingen dat teweeg brengt.