Bekijk de volledige Top 100.

Voor drie van de vier bovengenoemde spellen is die eer al niet meer weggelegd. Hoewel we nog lyrisch waren over het eerste deel van de reboot van Castlevania, is Castlevania: Lords of Shadow 2 een flinke deceptie gebleken, die resulteerde in een schamele 5 als eindcijfer. Lightning Returns: Final Fantasy XIII deed het maar ietsjes beter en wist met een 6 nog net een voldoende te scoren, voordat het de uitgang gewezen werd. Ook Thief sluipt stilletjes door de achteruitgang. Nadat we vorige maand nog vrij positief waren over wat we zagen, moeten we deze verwachtingen naar beneden bijstellen nu we met het reviewexemplaar aan het stoeien zijn geweest – Garrett kwam niet verder dan een 6,5.

Er kan er maar één de winnaar zijn

De grote winnaar van de afgelopen maand is dan ook Donkey Kong Country: Tropical Freeze, die vanaf de veertigste plek de top 10 in komt slingeren en zich boven zijn maatje Mario op de negende plaats nestelt. Er is bijna niets af te dingen op het nieuwe avontuur van onze favoriete aap, die in high definition van het scherm spat in een frisse en kleurrijke game. Bovendien is het leveldesign van de bovenste plank, waardoor zelfs de doorgewinterde platformveteranen de nodige uitdaging zullen ondervinden. Het is alleen jammer dat het spel verder geen gebruik maakt van de specifieke functionaliteiten van de Wii U GamePad. Dat mag de pret echter niet drukken, dus beloonden wij Donkey Kong Country: Tropical Freeze met een dikke 9.

In de top 10 is verder nog een mutatie te ontdekken in de vorm van TitanFall, die van plek wisselt met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en nu op plaats zeven is te bewonderen na uiterst positieve ervaringen van shooterfanaat Ron tijdens de bèta. Het is een multiplayershooter die met zijn verticaliteit vele mogelijkheden opent in een level, terwijl de meeste shooters van de afgelopen jaren tegen de restricties oplopen van enkel grondgevechten.

Nieuwe binnenkomers

Tropical Freeze is overigens niet het enige spel dat er in februari met een 9 vandoor wist te gaan. Op de vijftiende plek vinden we Ys: Memories of Celceta voor de PlayStation Vita. Het is een titel die niet zo snel de originaliteitsprijs zal winnen, maar de ruim dertig jaar aan ervaring van de ontwikkelaar met dit type rpg's komt duidelijk naar de voorgrond. Het resulteert in een spel dat schittert op het gebied van gameplay. De laatste 9 is weggelegd voor het Nederlandse WeirdBeard met hun iOS-game 99 Bricks: Wizard Academy. Hoewel deze game een simpel principe heeft in het bouwen van een toren met Tetrisblokken, blijkt de uitwerking toch iets complexer en tactischer te zijn met checkpoints en toverspreuken.

De hoogste nieuwe binnenkomer op basis van een preview is een oude bekende. South Park: The Stick of Truth stond namelijk in onze eerste editie van de lijst op de 84ste plaats, maar moest vorige maand het veld ruimen na een stormvloed aan nieuwe titels. Nadat we de game hebben mogen spelen moeten we de autoriteit van Cartman en consorten wel erkennen en denken we dat The Stick of Truth wel eens het beste South Park-spel ooit kan worden. Misschien een beetje een lege eer gezien de kwaliteit van voorgaande games, maar toch. The Stick of Truth maakt hierdoor een hernieuwde entree op de 45ste positie. Binnenkort volgt uiteraard ons definitieve oordeel.

Een aantal plekken lager vinden we voor het eerst Evolve, de nieuwe game van Turtle Rock Studios, dat eerder verantwoordelijk was voor de originele Left 4 Dead. Het spel kent een interessant concept, waarbij één speler in de huid van een monster kruipt en de overige vier spelers op het monster moeten jagen. En omdat je als monster in het begin nog redelijk kwetsbaar bent, kun je niet direct de confrontatie aangaan met meerdere spelers. Gelukkig heb je de mogelijkheid om tot twee keer te evolueren om die vervelende jagers van je af te houden. Een titel om zeker in de gaten te houden dus.

Mee- en tegenvallers

De keuze van ontwikkelaar MachineGames om geen multiplayer toe te voegen aan Wolfenstein: The New Order, maar zich enkel te focussen op een afgewerkte singleplayer lijkt tot nu toe zijn vruchten af te werpen. Tijdens onze derde date met B.J. Blazkowicz en een heleboel nazi's heeft het spel zich weer net ietsjes meer blootgegeven en raken we langzamerhand steeds meer opgewonden. De schietactie voelt goed aan en ook het verhaal heeft precies de juiste mate van overdrevenheid zonder te ver door te schieten. Hierdoor jojoot Wolfenstein weer terug naar een positie in de top 40.

De grootste daler in deze editie die niet buiten de lijst valt, is The Wolf Among Us, die van 22 naar 50 tuimelt. De tweede aflevering van het spel viel ons flink tegen ten opzichte van het uitstekende eerste deel. Het is te hopen dat Telltale Games zich weet te herpakken met de derde aflevering, aangezien we weten waartoe de ontwikkelaar in staat is. Maar eerst verschijnt in maart nog de tweede aflevering van The Walking Dead.

Ook Starbound weet op dit moment niet genoeg te overtuigen voor een hoge klassering. Aan de hand van de ervaringen van Wilbert levert de game twintig plaatsen in en vinden we hem deze maand terug op de 73ste plek. Het is niet dat we denken dat dit geen goed spel kan worden, maar in deze Early Access-status ontbreekt er gewoon nog teveel om het nu al een potentiële topper te noemen.

Meer previews deze maand zorgden vooral voor wat kleinere wijzigingen in posities. Zo daalt The Elder Scrolls Online voor de tweede maal op rij een aantal plaatsen, ditmaal van 16 naar 22, en stijgt Age of Wonders 3 twee plaatsen naar nummer 23 nadat we de game hebben mogen spelen. Rust maakt een flinke sprong naar plek 47 nu Kevin er inmiddels al meer dan dertig uur in heeft gestoken, en hoewel er op het gebied van content nog niet bijzonder veel te ontdekken valt, zien we toch dat Bugbear met Next Car Game weer terugkeert naar zijn roots. We houden die game scherp in de gaten, maar voorlopig levert het slechts de 91ste plaats op. Op de 84ste plek vinden we een spel dat sinds het begin al in de onderste regionen bivakkeert: Murdered: Soul Suspect. Daar kan onze eerste kennismaking met het spel weinig aan veranderen. Hooguit een paar posities winst.

Vooruitblik

Maart gaat een hoop actie brengen in de Top 100 als TitanFall, Dark Souls 2, inFamous: Second Son en Metal Gear Solid: Ground Zeroes allemaal verschijnen. We wachten in spanning af of onze eerste top 10-titel aan de verwachtingen kan voldoen. En hopelijk kunnen we de maand afsluiten met een mooi cijfer voor Age of Wonders III. Maar voordat het zover is trappen we de maand af met het verschijnen van South Park: The Stick of Truth.