Bekijk hier de volledige Top 100.

Maar niets is minder waar. In mei vlogen de (voor)aankondigingen om onze oren. Het meest in het oog springende was natuurlijk Microsofts eigen evenement, maar op de keper beschouwd hebben we vanuit die presentatie maar één gamezekerheidje meegekregen: Forza Motorsport 5 verschijnt bij de lancering van de console. En aangezien de Forza-games nimmer hebben teleurgesteld, zetten we deze editie vol vertrouwen alvast op de 16e stek. De rest van het gamegeweld moet vooral op de E3 zelf losbarsten.

Goed, goed, dat voorgaande is lichtelijk gechargeerd. Er zoemden wel meer games rond. Call of Duty: Ghosts werd al voor de Xbox One-presentatie half wel/niet onthuld, maar laat ons voorlopig nog een beetje koud. Wellicht dat we op een later tijdstip enthousiaster worden van een gemotioncapturede hond. Op de presentatie zelf toonde EA Sports zijn nieuwe engine voor de volgende generatie sportgames, maar van de getoonde beelden durven wij nu nog niet hardop te beweren dat dit helemaal is ‘hoe het gaat zijn’. NBA Live - en ook de UFC-game van EA Sports - komen op een later moment wellicht in de lijst. Hetzelfde geldt ook voor Need For Speed: Rivals, dat met slechts een teasertje uit de startblokken sputterde. Wellicht volgende maand meer. En dat zeggen we ook nog even snel tegen PES 2014.

En zo hebben we veel aandacht besteed aan games die de lijst nog niet eens gehaald hebben. Dat terwijl er daarover ook nog genoeg valt te zeggen. Wat te denken van Gran Turismo 6 dat al dit najaar op PlayStation 3 moet verschijnen? Die game vind je nu op de 29e plek, met veel ruimte voor verbetering – en de game moet gaan bewijzen dat het echt beter is dan Gran Turismo 5. Van een totaal andere orde moet Wolfenstein: The New Order worden dat in ontwikkeling is bij Machinegames, een ontwikkelstudio waarbij ex-Starbreeze-werknemers zitten. De game voelt al prettig anders aan, en dat belonen we voorlopig met de 32e stek.

Reuzensprong

Bovenin het klassement zijn we dit keer wat voorzichtiger met het schuiven. The Last of Us wisselt stuivertje met Total War: Rome 2 nadat we totaal niet verrast waren door de pure kwaliteit van Naughty Dogs avontuur. Over Watch Dogs kunnen we ook nauwelijks meer enthousiaster worden en die game wisselen we een plekje om met die andere grote game van Ubisoft: Assassin’s Creed IV: Black Flag. Tot slot verwelkomen we ook nog een nieuwkomer in de Top 10: Reus van het Nederlandse Abbey Games dat met zijn debuutgame een godgame van groot formaat wist af te leveren.

I want MMO-re

Reus is werkelijk omhoog geschoten in het klassement, maar er waren er meer. We willen speciaal even twee MMO’s uitlichten. WildStar begint zich langzaamaan te presenteren als een game die naast zijn afwijkende looks ook wat nieuws op de MMO-speeltafel brengt, al neemt het nog wel wat veel mee van eerdere games uit het genre. Toch gunnen we de game het voordeel van de twijfel (hoe kun je ook anders met personages die er zo uitzien?). The Elder Scrolls Online hebben we afgelopen maand voor het eerst goed kunnen bekijken. Die game belooft de goede punten te pakken van het Elder Scrolls-universum en de games, en deze op een leuke manier te verwerken tot een game van formaat. De games staan nu mooi bij elkaar in de Top 100, op positie 38 en 39.

Uit de slachtofferrol klimmen

We hebben het bij de Top 100 vaak over de veranderingen binnen het klassement, maar zelden is er ruimte om de slachtoffers aan de onderkant van de lijst te belichten – door andere titels zijn ze simpelweg weggedrukt. Deze maand was echter anders. The Mighty Quest For Epic Loot bungelde al onderaan het klassement en door nieuwkomers als Far Cry 3: Blood Dragon (41) en Sid Meier’s: Ace Patrol (43), had de game er zomaar uit kunnen vallen. Gelukkig kwam de titel net met een nieuwe trailer waaruit bleek dat de free-to-play game je toelaat om hele kippenlegers op te roepen. Elke game die zo’n feature heeft, hoort gewoon thuis in de top 100. Dus bij dezen: 98. En zo klim je dus uit de slachtofferrol: opvallen!

Dat is ook het advies dat we willen geven aan een aantal titels waarvan we wel verwachten dat ze goed, prima of oké worden, maar zich op een of andere manier niet echt weten te presenteren. Zo is er het innemend ogende Castle Story, een soort tower-degense meets Minecraft - ware het niet dat de game als Kickstarter-project een beetje doorsuddert en aan de aandacht is ontglipt. Een andere titel die ergens onder de lijst bungelt is East vs. West: A Hearts of Iron Game. Ook zo'n game die weinig van zich laat horen: zonde, want de game heeft met de Koude Oorlog als uitgangspunt wel iets unieks te pakken. 

Vooruitblikken

Dan rest er ons niet veel meer dan het vooruitkijken naar de aanstaande E3. Noem een uitgever en we hopen (/verwachten) dat ze één of meerdere titels hebben waarmee ze willen opvallen tussen de concurrentie. Die precies hetzelfde denkt. Sony mag zijn good will-voorsprong gaan verdedigen op Microsoft, dat al heeft beloofd om uit te halen op de E3. Nintendo moet ook een aantal mensen opnieuw gaan overtuigen en de geruchten over een nieuwe Mario Kart, 3D Mario en wellicht Zelda stemmen hoopvol. En dan hebben we alleen nog maar de consolebouwers belicht. Ubisoft heeft ongetwijfeld wat nieuws te laten zien (een Far Cry? Een Driver-achtige game?), EA mag wat duidelijker worden met die engine van ze en hadden die jongens van Just Cause ook niet beloofd dat 2013 hun jaar zou worden?

Volgende week weten we het. En in de Top 100 van juli zal het pakket kaarten flink geschud zijn.