Bekijk hier de volledige Top 100 van juni. 

Allereerst onze excuses. In de vorige top 100 is de nostalgisch ogende free-roaming indiegame Retro City Rampage pardoes omlaag gevallen. Foutje, pardon. De game staat nu weer waar hij hoort: op een gegunde vijftigste plek.

Er zijn deze maand verder flinke klappen gevallen in de top 25. Tijdens de E3 werden enkele games naar 2013 geschoven, waaronder Bioshock Infinite en Tomb Raider. Ook hebben we daardoor een nieuwe nummer één: Assassin’s Creed III, gevolgd door Diablo III en het geweldig ogende Dishonored. The Last of Us valt weg op de 25ste plek: de game zag er fenomenaal uit, maar komt pas in 2013.

Datzelfde geldt voor Aliens: Colonial Marines (vorige maand nummer 47) en South Park: The Stick of Truth (plek 55 in de vorige Top 100). Beide games verschijnen niet dit jaar. Weg ermee dus. FIFA 13 hebben we naar een zestiende plek getrapt. De game past het nodige aan op exact de juiste vlakken en doet daarmee alles wat Bert van Marwijk nalaat. Je zou door die EK-hectiek overigens bijna al die andere enerverende sporten vergeten. NBA 2K13 verovert met zijn diepe tactieken en wonderschone graphics een negentiende plek en NHL 13 bodycheckt zich met toffe nieuwe beelden naar een 77ste positie.

 

Nintendo

Nintendo heeft huisgehouden deze E3, in ieder geval met het tonen van nieuwe games voor zijn nieuwe console. Het is nog maar de vraag welke games er daarvan dit jaar in de winkel liggen. Wij denken in ieder geval dat ZombiU en Lego City: Undercover in 2013 naar de Wii U komen. Pikmin 3 verwachten we gewoon als lanceringstitel voor de Wii U. Aangezien dit koddige spelletjes heerlijk oogt, kunnen we niet anders dan Miyamoto’s kindje een 35ste plek te gunnen. Zijn broertje New Super Mario Bros U. oogde op de persconferentie wat leegjes, maar afijn, Marcel was positief en we hebben alle vertrouwen in de loodgieter: een 47ste plek. Paper Mario: Sticker Star is gedaald van 70 naar 79. De game oogde nog niet erg indrukwekkend, maar is vooral gedaald omdat andere games zijn gestegen of nieuw in de lijst zijn.

Tom Clancy’s Ghost Recon Future Soldier werd door Simon met een positieve recensie beloond en gaat daarom bijna dertig plekken omhoog naar een 49ste positie. Call of Duty: Black Ops 2 probeert de serie nieuw leven in te blazen en doet vooral op verhalend gebied een aantal leuke dingen, maar we werden deze E3 zeker voor Call of Duty-begrippen niet overrompeld: een tegenvallende zesentwintigste plek. Medal of Honor: Warfighter oogde nog veel ‘gewoner’ en moest het in de getoonde beelden vooral hebben van explosies en rondvliegende brokstukken. Reden voor ons om bij die game nog even de kat uit te boom te kijken. De game blijft zweven rond zijn oude plek: 75.

 

Dan zijn er nog nieuwkomers in de wat lagere regionen. Need for Speed: Most Wanted deed ons autohartje sneller kloppen en finisht op een 52ste plek. Forza Horizon, dat we iets lager op plek 57 vinden, presteerde nagenoeg hetzelfde. Marcel slingerde op de beurs ook nog even met plezier door de virtuele straten van New York in The Amazing Spider-Man, dat daarom binnenkomt op de 62ste positie. Het ijzige Lost Planet 3 zag er erg verrassend ‘cool’ uit en liet ons ondanks zijn ijzige gameplay niet koud: plek 61. ShootMania Storm oogde wellicht niet indrukwekkend op de conferentie van Ubisoft, maar gaat naar 88 omdat het shootergenre wel wat competitieve gameplay kan gebruiken. God of War: Ascension zetten we op plek 55: de game kent een nogal wazige multiplayer en de singleplayer lijkt een stap terug te doen wat betreft schaal. En wat moeten die tijdterugdraaikrachten betekenen? Een beetje underwhelming voor een God of War-titel.

We zijn er bijna doorheen, maar niet voordat we nog enkele opvallende stijgers en dalers duiden. Zo is Trials Evolution een van de beste downloadgames van de afgelopen tijd en sleept die titel een 35ste plek in de wacht. Sleeping Dogs stijgt naar plekje 66 omdat zowel Marcel als Simon beweren dat het spel meer in zijn mars heeft dan de trailers tot dusver uitstralen. Marcel was veel minder onder de indruk van PlayStation All Stars: Battle Royale, dus keldert de Super Smash-kloon van Sony naar 96. Datura werd door ons beloond met een magere 5 en verdwijnt daarom uit de lijst. Logischerwijze vallen een aantal games uit de lijst na de komst van een handjevol debuutmakers. Zo zakken Dust 514, Sound Shapes en Virtua Fighter 5: Final Showdown naar plekken lager dan nummer 100. Wellicht maken die games later weer hun rentree, want zoals je weet kan één toffe trailer het verschil maken. Dat bewees deze onverzadigende E3 maar weer eens.