Bekijk de volledige Top 100.

Die olifant uit de intro klopt meteen op de deur met de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 100 op zijn rug. Op nummer twee vinden we Far Cry 4. In deze game is het onder andere mogelijk om op zo’n olifant chaos te creëren, maar zoals gebruikelijk in deze serie kun je net zo gemakkelijk heel stiekem missies voltooien. Een volledig nieuwe setting moet de reeks de nodige verfrissing geven, maar een van de tofste nieuwe dingen is misschien wel dat je het spel een tijdje samen met een maat online kunt spelen zonder dat hij het spel in zijn bezit hoeft te hebben.

Iets lager vinden we Assassin’s Creed: Unity terug, op de zevende plaats. In dit nieuwste deel laten we de piratenstreken van Edward Kenway voor wat ze zijn en kruipen we in de huid van Arno ten tijde van de Franse Revolutie. Aangezien Unity slechts voor de PlayStation 4, Xbox One en pc uitkomt, zijn we erg benieuwd wat Ubisoft Montreal met de extra rekenkracht kan bewerkstelligen. Wat we tot nu toe gezien hebben, bevalt ons wel. Parijs is rijkelijk gevuld en overal gebeurt er wel iets. Eind oktober zullen we zien of Assassin’s Creed: Unity als één van de eerste spellen kan bewijzen wat een next-gen open wereld nu precies inhoudt.

Far Cry 4 AC Unity

Nog meer nieuwkomers

Naast deze twee verwachte toppers zijn er nog de nodige andere nieuwe binnenkomers aan de hand van de E3. Op plek 39 geniet Forza Horizon 2 van een heerlijk festivalweertje. Vier posities lager probeert Ori het bos te redden van duistere krachten in het prachtig ogende Ori and the Blind Forest. In de jaarlijkse voetbalstrijd lijkt Konami eindelijk weer eens een echte uitdager voor FIFA in handen te hebben met PES 2015. Een plek in de top vijftig en vlakbij zijn concurrent FIFA 15, die op nummer 41 nieuw binnenkomt, lijkt ons dan ook niet meer dan gepast. Sackboy maakt met LittleBigPlanet 3 voor het eerst zijn opwachting op de PlayStation 4 en moet ook op deze nieuwe generatie weer voor vele miljoenen door gebruikers gecreëerde levels zorgen. Voor Captain Toad begint zijn eerste eigen avontuur pas. Nadat de kleine ontdekkingsreiziger een bijrol had in Super Mario 3D World, krijgt hij met Captain Toad: Treasure Hunter de kans om het voetlicht volledig voor zichzelf op te eisen.

Het had waarschijnlijk een mooie onthulling op de E3 moeten zijn, maar een paar weken voor de beurs lekten er al afbeeldingen van Battlefield: Hardline op internet. EA kon niet anders doen dan de game een dag later officieel bevestigen voor dit najaar. Tijdens de persconferentie een dag voor het begin van de E3 werd de start van een gesloten bèta aangekondigd, die per direct inging. Wij speelden al even met deze bèta en hebben er voornamelijk een positief gevoel aan overgehouden. Ons enthousiasme wordt enkel getemperd door de aanhoudende problemen met Battlefield 4, vandaar dat we de game voorlopig op de 63ste plaats noteren.

Captain Toad Treasure Hunter 

Sprongetjes

Spellen die al eerder in de Top 100 stonden, maar waar we nu eindelijk meer van gezien hebben, zorgen ook voor de nodige veranderingen in de lijst. De titel die de grootste (angst)sprong maakt is Alien: Isolation. Stond deze horrorgame eerst nog op nummer 65, daar schurkt hij in de nieuwste editie van de lijst tegen de top twintig aan op de 22ste positie. Andere titels die een kleinere sprong maken zijn Middle-Earth: Shadow of Mordor, Sunset Overdrive, De Sims 4, Call of Duty: Advanced Warfare en Driveclub.

Nadat Nintendo sinds mei met Mario Kart 8 al een system seller voor de Wii U in handen heeft, hebben ze met Super Smash Bros. nog een tweede troef achter de hand dit jaar. The Invitational, een toernooi tijdens de E3 voor professionele spelers, liet al zien dat er enorm naar deze titel wordt uitgekeken. En terecht ook. De game voelt vertrouwd aan, maar voegt toch de nodige nieuwigheden toe om niet lui aan te voelen ten opzichte van Super Smash Bros. Melee, waar deze editie toch meer van weg heeft dan het recentere Brawl. Ook de 3DS-versie, die al in oktober uitgebracht wordt, staat genoeg op zichzelf om beide aankopen te verantwoorden. Het levert deze vechtersbazen een flinke stijging op naar de zeventiende positie.

Zittenblijvers en dalers

De zittenblijvers zijn niet de minste titels. Zo blijft Destiny toch nog even langer op de eerste plek staan. Want ondanks dat de multiplayer misschien niet vernieuwend en ambitieus is, weet Bungie als geen ander hoe je het de spelers naar de zin moet maken. Om te blijven bij de stelling die Daniël vorig jaar in zijn preview plaatste, waarin hij Destiny ‘de grootste first-person shooterhit of de grootste teleurstelling van de komende jaren’ noemt, blijven we voorlopig nog uitgaan van het eerste. Een andere game waar we nog steeds hoge verwachtingen van hebben, maar die voorlopig op de goede plek staat op basis van wat we op de E3 zagen, is Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. De veertiende positie is dan ook niets om je voor te schamen. Het is sowieso nog maar de vraag of dit spel 2014 gaat halen, met een sterk vermoeden dat 2015 reëler is. Aan de meest recente officiële trailer hebben we ook niet veel, die eindigt met de melding ‘Coming 1984’. Afwachten dus. Achterin de klas met zittenblijvers vinden we Project Cars, die alleen door de nieuwe titels in de lijst een paar plaatsen daalt.

Er zijn ook enkele dalers nadat we er in Los Angeles met onze handen aan mochten zitten. Dragon Age: Inquisition daalt zeven plaatsen naar nummer achttien nadat Thijs de derde game voorlopig nog ‘niet wereldschokkend’ achtte, maar gelukkig wel beter dan het tweede deel. Op de 29ste plek vinden we Bayonetta 2 terug. Nog meer dan het eerste spel lijkt Bayonetta 2 veroordeeld tot de status van cultklassieker. Helemaal omdat de game ditmaal enkel op de Wii U uitkomt. Gerard noemt het ‘een game met intrinsieke kwaliteit, maar ook een compromisloze eigenwijsheid waardoor het nooit de lof zal krijgen die het waarschijnlijk wel weer verdient’. Als laatste in dit rijtje halen we Borderlands: The Pre-Sequel! aan, die ons op het eerste gezicht nog niet genoeg weet te overtuigen. Het voelt net wat te ongecontroleerd en onrustig aan, nog meer dan we gewend zijn van een Borderlands-spel. Het levert de game een daling naar de 53ste positie op.

 Borderlands The Pre-Sequel

Niet alleen maar previews

Naast al deze previews zijn er in juni ook nog enkele titels uitgebracht waar we een hoog genoeg cijfer aan hebben uitgedeeld om in de Top 100 te mogen staan of te blijven. WildStar pakt deze mogelijkheid zelfs aan om zich in de top tien te nestelen, nadat Harry overtuigd werd dat deze MMO het traditionele van zijn basisontwerp ontstijgt en de speler een enorme hoeveelheid geweldige ervaringen voorschotelt. Het levert het spel het predicaat ‘fantastisch’ op en het bijbehorende cijfer van een negen. De zesde plek lijkt ons dan ook een waardige beloning.

We blijven even bij de negens, want Battleheart Legacy, een volgens Merijn ‘prachtige rpg met een geheel eigen stijl’, scoort ook dat cijfer. Reden genoeg om de game op de dertigste plaats te laten debuteren. Vijftien plekken lager vinden we Xenonauts. Dit spel is volledig geïnspireerd door de klassieker UFO: Enemy Unknown en laat dat weten ook. Het eindresultaat is een soms frustrerend moeilijke game, maar dat heeft ook weer zijn charme. De titel weet net geen negen te scoren, maar een 8,5 is ook niet mis. De laatste review is die van de vierde aflevering van The Wolf Among Us. De consistentie van deze serie laat nog enigszins te wensen over nadat we de eerste episode nog met een negen beoordeelden en inmiddels al twee keer niet hoger dan een 6,5 kwamen. Vlak voordat de laatste aflevering verschijnt weet het spel zich op basis van het gemiddelde over vier afleveringen nog maar net in de bodem van de Top 100 vast te klauwen op nummer 97.

Xenonauts

Vooruitblik

Er valt eigenlijk weinig om naar uit te kijken deze maand en dat is misschien maar goed ook. Met de Steam Summer Sale net achter de rug zal menig van jullie je backlog weer met enkele titels hebben zien groeien. Dan is deze maand een uitgelezen kans om de buit te inspecteren. Vergeet daarnaast vooral niet van de zomer te genieten. Tot volgende maand!