Bekijk de volledige Top 100.

Met zeventien nieuwe binnenkomers is de Top 100 meteen al flink door elkaar geschud. In de top 10 is er niets gewijzigd, maar wanneer we naar de nummers 11 tot en met 30 kijken, zien we meteen de nodige aanpassingen en nieuwe namen.

Allereerst valt op dat The Elder Scrolls Online en Dragon Age III: Inquisition van plek zijn verwisseld. Dat hebben we niet zomaar gedaan, maar is gebaseerd op feedback van jullie en lichtelijk bijgestelde verwachtingen van beide games van onze kant.

Early Access

De hoogste nieuwe binnenkomer betreedt de lijst op nummer 17 en komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het gaat dan ook om Planetary Annihilation, de spirituele opvolger van Total Annihilation. Deze game stond al tijden bij ons op de radar, maar aangezien de releasedatum in eerste instantie nog op december 2013 stond, konden we hem niet meenemen in onze lijst voor 2014. De verwachtingen zijn hooggespannen en omdat we de game al tweemaal aan de tand hebben gevoeld, durven we hem met vertrouwen zo hoog neer te zetten.

Andere spellen waar we ook al even mee hebben mogen stoeien en die nu hun eerste opwachting in de Top 100 maken zijn Wasteland 2 op plek 24, Hearthstone: Heroes of Warcraft op de 38ste positie en Rust op een vooralsnog veilige 80ste plaats. Vooral die laatste titel is in een dusdanig vroeg stadium dat we nog niet hoger durven in te zetten totdat er langer aan het spel gesleuteld is.

Early Access levert naast bovenstaande spellen nog een paar nieuwe deelnemers af aan deze editie van de Top 100. Op 53 vinden we Starbound, die zijn naam als 'Terraria in de ruimte' enigszins probeert te ontgroeien. Nuclear Throne van het Nederlandse Vlambeer komt binnen op nummer 81 en Sir, You Are Being Hunted sluit de lijst nu af op de 100ste plaats. Een andere Early Access-titel, die al wel in de lijst stond, maakt door zijn speelbare versie een flinke sprong. Divinity: Original Sin schiet van de 85ste naar de 68ste positie. Deze rpg van onze zuiderburen lijkt flink wat in zijn mars te hebben.

Reviews

Hoewel er in januari weinig spellen zijn uitgebracht, hebben we wel een aantal reviews op de site gehad die invloed hebben op de Top 100. De grootste namen hiervan zijn Broken Age en The Banner Saga. Met een welverdiende 8,5 is The Banner Saga vooralsnog het spel dat de hoogste plek inneemt onder de uitgekomen spellen op nummer 29. Met een mooie 8 en de belofte van meer doet Broken Age een klein beetje een pas op de plaats en daalt het door de vele nieuwkomers naar de 37ste plaats. Daarnaast zijn er een aantal mobiele titels gerecenseerd die een goed cijfer scoorden. Detective Grimoire komt binnen op plek 52 en Castle Doombad haalt een respectabele 73ste notering.

Doordat van The Wolf Among Us en The Walking Dead: Season 2 de eerste afleveringen vorig jaar verschenen en de verhalen dit jaar hun conclusie beleven, maken ook deze potentiële toppers nu voor het eerst hun opwachting. Met een dikke 9 schiet The Wolf Among Us naar de 22ste positie en door de trage eerste aflevering komt The Walking Dead 'slechts' op 41 binnen. Gezien de kwaliteit van het eerste seizoen verwachten we echter wel dat deze game nog de nodige sprongen gaat maken later dit jaar.

De grote jongens

Op AAA-gebied is er verder nog één wijziging te melden in de vorm van Thief, die na een behoorlijk positieve preview naar de 30ste plek is geslopen. Er zijn ook een paar nieuwe AAA-spellen waar nu eindelijk meer over bekend is geworden. Zo heeft Middle-Earth: Shadow of Mordor een goede mix gevonden tussen Assassin's Creed en de Batman-games en lijkt het zowaar weer eens een vermakelijke actiegame in het Tolkien-universum te worden. Dit belonen we vooralsnog met plek 32. Een paar plaatsen hoger op plek 28 doet Quantum Break voor het eerst zijn intrede. De eenzame Amanda Ripley neemt met Alien: Isolation huiverig plaats op nummer 58.

In februari moeten er weer de nodige toppers verschijnen, dus kijken we met smart uit naar wat de komende maand ons brengt en in wat voor opzicht het de lijst in de war schopt. Castlevania: Lords of Shadow 2, Lightning Returns: Final Fantasy XIII en Thief zijn natuurlijk niet de minste titels, maar wie weet er aan de verwachtingen te voldoen of ze zelfs te overtreffen? Je leest het de komende maand!