Bekijk de volledige Top 100.

Gelukkig blijkt de wereld altijd door te draaien en is januari een maand geweest van tegenvallers, meevallers, verrassingen, aankondigingen en video’s. Laten we beginnen met de nieuwkomers in de lijst.

We beginnen met een topnotering voor Joe Danger Touch voor iOS. Deze nieuwe iteratie van daredevil Danger blijkt perfect te werken op een aanraakscherm en biedt simpel vermaak, gecombineerd met flink wat uitdagende stukken. Een game die meer is dan een eenvoudige overzetting. We zetten de titel net buiten de Top 10 neer op plek 14. Joe Danger Touch is niet de enige mobiele game die zijn weg vindt naar de Top 100. Op 21 vind je nu het intrigerende Hundreds en op 80 staat het Nederlandse Momonga Pinball Adventures.

Wat is er nog meer nieuw? Killzone: Mercenary liet zich nog net voor het einde van januari goed zien en wordt misschien wel het beste deel uit heel de serie. Vol vertrouwen zetten we de Vita-titel neer op de 11e plek. Van Cities in Motion 2 verscheen de eerste trailer waarin ook daadwerkelijk gameplaybeelden zijn te zien. Die game parkeren we voorlopig even voorzichtig op de 37e plek. Vier plekken lager vinden we een andere nieuwe game die zijn trailer en screens kreeg: Killer is Dead van Suda51. We zetten deze game ‘slechts’ op 41 omdat de voorbije games van de beste man (Lollipop Chainsaw, Black Knight Sword, Shadows of the Damnded) toch een beetje bleven hangen in de categorie ‘aardig’.

Aan het nieuw aangekondigde Disney Infinity willen we nog kort wat losse aandacht besteden. Deze game is ontwikkeling bij Avalanche Software, dat eerder onder meer het puike Toy Story 3 ontwikkelde. Dat boezemt vertrouwen in en we zijn ervan overtuigd dat Disney alvast een geldpakhuis kan laten bouwen om alle centen te tellen, want wie wil er nu niet figuurtjes verzamelen waar je ook nog mee kan gamen? De Skylanders-serie van Activision bracht al 500 miljoen dollar op, Disney gaat daar nog wel overheen. We zetten de game dan ook niet slechts op de 46e positie om zijn commerciële potentie (dan had ie net achter GTA V gestaan), maar puur op hoe het spel eruit ziet: niet heel erg geïnspireerd en soms wat verwarrend. Sommige poppetjes zijn in de ene modus wel te gebruiken en in een ander weer niet – dat past toch niet echt bij het idee van poppetjes verzamelen en ermee te spelen alsof het een speelgoedkist is.

Dan nog even kort 10000000, dat een 7,5 kreeg en nu op 77 staat. Meer willen we niet kwijt over die game met al die nullen, nachtmerries hebben we ervan.

Anders nog iets

Dan vind je in de lijst nog een aantal verschuivingen die apart het benoemen waard zijn. DMC Devil May Cry bleek leuker dan gedacht en maakt een sprongetje naar de 23e plek, terwijl Ni No Kuni: Wrath of the White Witch uit de Top 10 duikelt naar de dertigste stek. Het spel liet ons inderdaad weer even kind voelen, maar er ging iets fundamenteel fout binnen het vechtsysteem. Sniper: Ghost Warrior 2 bungelde onderin het klassement, maar we zijn er positief over gestemd en laten de game voorzichtig stijgen. Onderweg naar het afvoerputje zijn ondertussen The War Z en Army of Two: Devil’s Cartel. De eerste omdat er weinig vooruitgang lijkt te worden geboekt en de negatieve berichtgevingen aanhouden, de tweede omdat van dit soort trailers bij ons de haren overeind gaan staan.

Tot slot hebben we Anarchy Reigns en The Walking Dead: Survival Instinct nog uit de lijst gebonjourd, die games raden we je hartelijk af.

Voor zover de Top 100 van februari. Volgende maand wordt interessant. We weten dat er al wat perstrips op stapel staan, er zijn wat meer releases en wie weet wat 20 februari ons allemaal gaat brengen. Volgende maand zien we je graag weer terug!