Bekijk de volledige Top 100.

Dota 2 en Pikmin 3 zijn daarvan de beste twee voorbeelden, die beide een dikke negen scoorden. Dota 2 ontbrak tot op heden in de lijst omdat, tja, het misschien voelde alsof de game eigenlijk altijd al bestond. In zekere zin is dat ook zo: de game bevond zich twee jaar in een ‘bètafase’ en ‘lanceerde’ onlangs officieel, wat ons een moment verschafte om de game echt vast te pinnen en te recenseren. Met meer dan honderd uur aan ervaring was Thom in ieder geval de aangewezen man om alles over deze MOBA te vertellen.

Pikmin 3 stond daarentegen wel al in de Top 100, maar bungelde voorheen in de onderste regionen. De beelden lieten weinig verrassende elementen zien en we konden moeilijk bevroeden dat de uiteindelijke opbouw van het avontuur zo fijngevoelig en prettig was. Titels kunnen ons nog makkelijk verrassen dus.

Dat is dan ook de boodschap die we hier willen verkondigen: staar je niet teveel blind op alle hoge cijfers die al gevallen zijn en wellicht het gebrek aan nog te verschijnen titels op de bovenste plekken. Van heel veel PlayStation 4- en Xbox One-games hebben we nog nauwelijks iets gezien, waardoor ze langzaam wegglijden in het klassement omdat er plots verrassend leuke games als Rogue Legacy of Aviation Empire (die KLM-game) verschijnen. Gelukkig is er volgende maand Gamescom, waar een nieuwe ronde voor de Xbox One en PlayStation 4 (en de games) gaat plaatsvinden. Daar kunnen we hopelijk meer zien en spelen van de titels waar we wel veel van verwachten, maar gewoon nog erg weinig over weten. Goede kans dat je volgende maand meer dikke stijgers gaat zien in de Top 100.

Dota 2 Top 100

Positieve indrukken van dit najaar

Zitten we dan alleen maar achterover en wachten we af om ons te laten verrassen door nieuwe games? Geenszins. Zelfs in de relatief rustige julimaand hebben we de nodige nog te verschijnen games kunnen testen en eigenlijk kunnen we steeds weer dezelfde conclusie trekken: al die toekomstige games worden nog best wel leuk.

De grootste vraagtekens hebben we nog bij The Bureau: Xcom Declassified. Die twijfel komt vooral voort uit een verre van optimale besturing, want het spelconcept spreekt ons zeer aan. In de Top 100 staat die titel nu op 87. Splinter Cell: Blacklist is ook een game die eindelijk wat meer duiding heeft gekregen. Het feit dat verschillende aanpakken toch mogelijk blijken te zijn, in combinatie met de terugkeer van Spies vs. Mercs, stemt ons positief. De game staat voorlopig op de 41e, maar later deze maand ligt ‘ie al in de winkels. Wellicht dat er op korte termijn nog meer in het vat zit.

FIFA 14 is er nog zo’n eentje waar we met wat argwaan naar hebben gekeken voorheen: de titel leek weinig meer toe te willen voegen aan het fundament waar jaren aan gewerkt was. Deze deze editie leek een beetje een tussenjaar te worden: pas met FIFA 15 kan er het volste gehaald worden uit een gloednieuwe generatie, dit jaar is het een beetje hinken op twee gedachten. Maar die redenering is gedeeltelijk gelogenstraft: FIFA 14 is een uiterst solide voetbalgame met meer dan genoeg variatie en onvoorspelbaar voetbal. Al zullen we niet beweren dat dit deel de grootste stap ooit zet in de serie. In de Top 100 vind je FIFA 14 nu op positie 32.

Nog hoger in het klassement vind je Killzone: Mercenary, dat zich met een 18e positie absoluut nergens voor hoeft te schamen. De titel van de Cambridge-divisie van Guerilla lijkt echt iets toe te voegen aan het Killzone-universum. Dit door je aan beide kanten van het conflict te laten vechten. En ook deze titel komt er al vrij snel aan: op 6 september is het zover.

Killzone Mercenary Top 100

En de volgende generatie? Volgende maand

Op het gebied van next-gen-titels is het vooralsnog een beetje rustig. Na afloop van de E3 zijn er natuurlijk een aantal titels in de lijst gekomen, maar daar blijft het ook bij. Het is nog niet helemaal helder wanneer welke titel nu verschijnt en we trachten voorzichtigheid links en rechts. InFamous: Second Son is zo’n titel die je automatisch voor de lancering van de PS4 neerzet, maar niets is minder waar. Knack en Driveclub zijn er wel twee die eind dit jaar naast de PS4 in de winkels moeten liggen. Die titels bekeken we op de afgelopen E3 en hebben nu een plaatsje in de top 100 gekregen: Knack op 70 en Driveclub op 50.

Maar het is zoals we al eerder vermeldden: als de volgende generatie echt in de buurt komt en we nieuwe mogelijkheden krijgen om meer duiding aan de titels te geven, zou het zomaar kunnen dat ze hoog in het klassement terecht komen. Gamescom, dat van 21 tot en met 25 augustus wordt gehouden, lijkt daarvoor een uitgelezen gelegenheid. Op moment van schrijven zijn er ook al de nodige afspraken gemaakt, al kunnen we daar helaas nog niets over kunnen zeggen.

Dat is ook gelijk het fijne vooruitzicht voor de volgende Top 100: die gaat draaien om wat Gamescom allemaal te bieden heeft gehad, net als de laatste week van augustus. Want die staat ook propvol titels, zo concludeerden we al. Tot volgende maand en tot de nieuwe Top 100.