Bekijk de volledige Top 100.

Net als in de vorige editie hebben we ook deze keer aan Destiny mogen zitten. Net als de vorige keer zien we geen aanleiding de lijstaanvoerder van zijn plaats te stoten. Voorlopig blijft het vertrouwen in het nieuwe geesteskindje van Bungie onveranderd hoog.

Het enige dat volgens Ron ontbrak in de bèta was meer content. “De vraag is vooral wat Bungie nog voor ons in petto heeft. We hebben nog niet zoveel diversiteit gezien. Komt dat goed, dan is Destiny de game die we dit najaar willen spelen. Het is wel te hopen dat Bungie zijn franchise de hand boven het hoofd houdt, zodat Activision niet op het concept kan kakken met microtransacties voor betere gear. Dat zou de doodsteek voor het PvP-gedeelte kunnen zijn.”

Destiny-beta

Gesneuveld

Buiten Destiny keren nog een aantal spellen terug in de spotlights van deze Top 100-editie. Zo zijn Evolve, Captain Toad: Treasure Tracker en Battlefield: Hardline uitgesteld naar begin 2015 en verdwijnen ze om die reden allen uit de lijst. Bij Hardline is dat als gevolg van de feedback die is verzameld na de bèta. Meer innovatie in de multiplayer, een diepgaander singleplayer-verhaal en een zo stabiel mogelijke lancering prijken nu bovenaan de lijst van dingen waar de ontwikkelaar mee aan de slag gaat. Gelukkig maar, want de lancering van Battlefield 4 heeft behoorlijk gespeeld met het vertrouwen van de achterban.

The Wolf Among Us valt om een andere reden uit deze editie van de Top 100. Na de afsluitende episode ‘Cry Wolf’ kunnen we helaas niet anders dan concluderen dat deze serie nog niet het hoge niveau van The Walking Dead weet te halen. Het voelt net iets te vaak alsof Telltale een spelletje met de speler speelde, in plaats van andersom. Het seizoen weet alsnog een respectabel gemiddelde te scoren: een 7,3 verdeeld over vijf afleveringen. Dat is net niet genoeg om bij de honderd beste games van het jaar te horen.

Het laatste slachtoffer moest eigenlijk al eerder uit de lijst verdwijnen, maar we hadden een belangrijk bericht van de ontwikkelaar even gemist. Everybody’s Gone to the Rapture gaat heel waarschijnlijk niet meer verschijnen dit jaar, dus die zien we volgend jaar pas weer in de Top 100 terug.

Wolf Among Us

Honderd is niet het einde

Divinity: Original Sin is een klassieke rpg van Belgische makelij en stond stiekem al hoog op het verlanglijstje van velen van ons. Zonder de game gespeeld te hebben, konden we ‘m echter niet zomaar in de top twintig zetten. Nu het spel uit is en we ‘m een dikke negen hebben gegeven, is het moment daar om Original Sin een gepaste plek te geven. De achtste plaats lijkt ons in dat opzicht welverdiend.

Omdat het aantal games dat in een jaar uitgegeven wordt zo groot is, loopt onze lijst achter de schermen veel verder door dan de honderd titels die jij hier ziet. Onder deze ‘buitenbeentjes’ bevinden zich een drietal nieuwe spellen, die wij stuk voor stuk aan de tand hebben gevoeld de afgelopen maand. Het gaat in dit geval om Dead Island: Epidemic en de Nederlandse producties Action Henk en Lethal League. We zien potentie, maar de drie games weten die geen van alle volledig te benutten op dit moment.

Dan is er ook nog het spel dat maandenlang vanaf de rand van de Top 100 op een kans loerde en die nu vol overtuiging pakt: Sniper Elite 3: Afrika. Je moet als sluipschutter immers eindeloos geduld op kunnen brengen. De gescoorde acht is goed voor een notering op de 59ste positie. Twaalf plaatsen hoger vinden we Valiant Hearts: The Great War. Ook een oorlogsspel, maar dan van een volledig andere strekking. De game oogt vrolijk, maar het verhaal is zeer aangrijpend. Een regelrechte tranentrekker.

Valiant Hearts

Hoge eisen

Bij Grid Autosport hoef je geen tranen te verwachten. Hooguit van de hoge snelheid, of wellicht van het lelijke interieur van de auto’s. Het derde deel doet alles beter dan zijn voorgangers. Het is toch niet het vluchtig in elkaar geknutselde vervolg dat we hadden verwacht na de korte ontwikkelingsperiode ten opzichte van Grid 2. Volgens racegoeroe Joe lijkt Codemasters ‘eindelijk de juiste balans gevonden te hebben tussen realisme en toegankelijkheid’. Met een 8,5 als eindcijfer parkeert Grid Autosport zijn bolide op de 32ste plaats.

Onderaan de lijst vinden we nog twee nieuwe binnenkomers, beide spin-offs van bekende gamereeksen. Op nummer 83 vinden we Lara Croft and the Temple of Osiris, dat net als het in 2010 verschenen Lara Croft and the Guardian of Light boordevol actie zit. Ditmaal is het zelfs mogelijk om met vier anderen coöperatief te spelen. De andere binnenkomer is een vrij verrassende combinatie: Link uit de Zelda-reeks, gemixt met de hack-and-slash-actie van Dynasty Warriors. Het resultaat is Hyrule Warriors, een spel dat momenteel nog de nodige diepgang mist, maar door de aanwezigheid van typische Zelda-elementen en Eiji Aonuma, de producer van verschillende Legend of Zelda-games, hopelijk toch aan de hoge eisen van de fans weet te voldoen.

Hyrule Warriors

Vooruitblik

Net als in juli is ook deze maand het aanbod niet zo verrassend. De interessantste titels zijn het Nederlandse Metrico, een platformer voor de PlayStation Vita die op een interessante manier gebruikmaakt van de meestal vrij saaie infographics, en het kleurrijke en uiterst vreemd uitziende Hohokum. Daarnaast kunnen fans van inFamous eindelijk weer eens in nieuwe content duiken met het verschijnen van de stand-alone-uitbreiding First Light op 27 augustus. Aan het einde van de maand kunnen sportliefhebbers nog terecht bij Madden NFL 15, al gokken we dat de meeste Nederlandse gamers liever wachten op FIFA 15.