Bekijk de volledige Top 100. 

Met de eerste 10 van het jaar is er geen ontkomen aan: BioShock Infinite pronkt nu bovenaan onze lijst. Grand Theft Auto 5, Assassin’s Creed 4: Black Flag, Watch Dogs en andere uitdagers, jullie zijn aan zet. BioShock Infinite was een gigantische release, maar verre van de enige.

De afgelopen maand zijn we om de oren geslagen met grote titels, nog net voor het sluiten van de financiële rapporten van veel uitgevers. Laten we Electronic Arts er voor het gemak even als voorbeeld pakken. Het bedrijf bracht (met wat moeite) een nieuwe SimCity uit, trakteerde ons op Crysis 3 en was mobiel actief met Real Racing 3, terwijl de uitgever ons en passant alvast lekker probeerde te maken met de eerste beelden van Battlefield 4. En zo was het met elke uitgever. Genoeg gespreksstof dus.

De toekomst

Laten we even voorbij de horizon staren en mijmeren over wat nog komen gaat, voordat we de harde recensiecijfers en oordelen langs gaan. ArmA 3 eerst. Deze titel ontbrak tot op heden in onze lijst, waarschijnlijk doordat we vorig jaar hoopten dat ‘ie dan zou verschijnen, om vervolgens een gevalletje van geheugenverlies te ontwikkelen en de titel niet bij ons 2013-overzicht te betrekken. Die fout hebben we rechtgetrokken, want de oorlogssimulatie van Bohemia Interactive belooft ongekend veel detail en diepgang te gaan bevatten. We zetten de titel op 32, één plek boven de andere game van de studio, DayZ. Met genoeg ruimte om nog te stijgen.

Saints Row 4 dan. Deze game, nu onder de hoede van uitgever Koch Media, wordt weer een stukje vreemder en raarder dan deeltje 3. Met superkrachten spelen in een open wereld klinkt aantrekkelijk, maar we herinneren ons ook nog hoe we na verloop van tijd de gekkigheid van Saints Row: The Third wat te doelloos vonden. De personages en het verhaal wisten niet te overtuigen, waardoor het allemaal een vrijblijvend geheel bleef. We zijn een beetje bang dat Saints Row 4 in dat opzicht weinig groei doormaakt en lichtelijk sceptisch zetten we de titel nu neer op de 56e stek. Een eind verwijderd van die ‘serieuze openwereldgame’ in de lijst.

Ook hebben we wat aandacht voor een andere voormalige THQ-game, Metro: Last Light. Vorig jaar waren we nog lichtelijk teleurgesteld in de game doordat de actie weinig overtuigde en het spel niet duidelijk wist te maken of het nu een horrorverhaal wilde vertellen, of toch meer een actiegame moest zijn. Dat heeft de game nu een stuk duidelijker voor elkaar (actie!), wat ons betreft een positieve ontwikkeling. De titel staat nu op plek 26, met de potentie om nog verder te stijgen als de release naderbij komt.

Tot slot is er nog een gevalletje in de lijst waarvan we oprecht niet weten of ‘ie er nu wel of niet thuishoort. Metal Gear Solid: Ground Zeroes en The Phantom Pain zijn dezelfde game, te weten Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Tenminste, zo lijkt het. We weten het niet zeker en ook bij Konami kunnen ze het niet echt duidelijk uitleggen. We hebben voorlopig Ground Zeroes maar even omgedoopt tot Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, waardoor deze game als ‘nieuw’ staat aangegeven in de lijst. Maar het is dus misschien Ground Zeroes. Misschien ook niet.

En nog even kort: Star Wars 1313 is uit de lijst. Dat de game ooit nog verschijnt, is erg onwaarschijnlijk. Jammer.

Recensies

Het is met games die uitkomen een stuk makkelijker gesteld: het is een leuke game of niet en daar plak je een cijfer aan vast. En dat hebben we genoeg gedaan de afgelopen maand. Crysis 3 ontving er zelfs twee. De consoleversie weet prima plaatjes tevoorschijn te toveren en alles uit de oude beestjes te persen, terwijl we bij de PC-versie een beetje het gevoel kregen dat Crytek de feeling voor het pc-publiek kwijt zijn. Eindconclusie, een 8 voor de consoles, een 6,5 voor de PC. Het gevolg: een duikeling naar de 53e plek in de Top 100.

Over duikelingen gesproken, SimCity dendert de trap af en komen we met gebroken DRM-botten half bewusteloos op de 63e stek weer tegen. Vooral het feit dat de regio’s lang niet altijd functioneren zoals bedoeld, bevreemdde ons – het was het pr-paradepaardje van ontwikkelaar Maxis. Een stuk beter functioneerde een andere stadgame; Lego City Undercover. Deze leuke game ontving een 8 en vind je terug op plaats 39.

Mobiele releases

In de bovenste regionen van het klassement vind je ook een aantal nieuwe mobiele releases. Real Racing 3 vonden wij een geweldige game en konden prima overweg met het verdienmodel van de game – terwijl andere sites de game hierom vervloekten. De game ontving bij ons een 9 en staat op plek 15 in de lijst. Vier posities hoger staat Ridiculous Fishing van het Nederlandse Vlambeer, waarmee we ons (duidelijk) kostelijk hebben vermaakt. Year Walk ontving een 8,5 en de bijzondere ervaring die het biedt mag je eigenlijk niet missen.

Meer topnoteringen

Nu we toch aanbeland zijn bij de bovenste plekken, Battlefield 4 is nieuw in de lijst en zetten we op positie 18. Waarom niet in de Top 10? Omdat we singleplayerbeelden hebben gezien en laat dat nu net het zwakste onderdeel zijn van voorganger Battlefield 3. We wachten lekker af tot we meer te zien krijgen van de multiplayerstand, dan zullen we zien of de game zich een plek de Top 10 in kan knokken. Dat wist StarCraft II: Heart of the Swarm bijvoorbeeld te doen (plek 8), dat met het intrigerende verhaal een waardig tweede deel in de SCII-drieluik vormt.

Dan zijn er nog wat restjes om op te vegen, of beter gezegd: te stofzuigen. Luigi’s Mansion 2 is een ontzettend koddige en gezellige 3DS-game geworden en kreeg een 8,5 en daarmee de 24e stek. Een plekje daarboven vind je een wat grover ingestelde game: Metal Gear Rising: Revengeance, waarin plakjes snijden tot kunst wordt verheven. Path of Exile staat op 20 en kan wel eens iets gaan bieden wat Diablo III en Torchlight II niet hadden – wordt vervolgd.

En daarmee sluiten we deze Top 100 ook maar gelijk af. Genoeg stof om te discussiëren lijkt ons zo. Vooral die één en die tien aan het begin van deze tekst zijn natuurlijk een groot discussiepunt; is The Walking Dead: Instinct écht zo slecht en/of BioShock Infinite écht zo goed volgens jullie?