Bekijk de volledige Top 100.

Laten we allereerst beginnen met TitanFall, tot dusver de enige top 10-genoteerde game die zijn nominatie meer dan waard heeft gemaakt. Als er één game is die de online heerschappij van Call of Duty kan aanvallen, dan is het wel een nieuwe game van de oorspronkelijke makers van diezelfde serie. TitanFall heeft in het Verenigd Koninkrijk al laten zien dat het in staat is om de verkopen van de Xbox One een enorme impuls te geven. Door zijn lage instapdrempel en naadloze combinatie van diepgang en spelplezier is het voor de liefhebbers van het genre een niet te missen online shooter. Volgens schietfanaat Ron is het lastig om uit te leggen wat TitanFall nu zo verslavend maakt, desondanks wist hij de titel te waarderen met een dikke 9.

Van de andere titelkandidaten heeft Dark Souls 2 de grootste sprong gemaakt. Stond dit spel vorige maand nog op de twaalfde positie, kunnen we na de review niet meer om deze krachtpatser heen. Het is From Software ook deze keer gelukt om genoeg subtiele en minder subtiele aanpassingen aan de game toe te brengen zonder aan impact in te boeten. Het resultaat is een dikverdiende 9 en de zevende plek in onze Top 100.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain bewandelt de omgekeerde weg en daalt van de achtste naar de dertiende plaats. We hebben nog steeds enorm veel vertrouwen in Kojima en co, maar met het verschijnen van Ground Zeroes kunnen we niet anders dan de kritiekpunten van die game mee te laten wegen in het opstellen van de lijst. Een ander spel dat ook nét dat beetje meer tegenviel dan we hadden verwacht is inFamous: Second Son. Begrijp ons niet verkeerd, het is nog steeds een topper in onze ogen, maar het verhaal en de variatie in de tegenstanders laten te wensen over. De 8,5 die Erik aan dit nieuwe deel gaf, is niet voldoende om zijn plaats in de top 10 te kunnen behouden.

De grootste verrassing in de bovenste regionen van de lijst is voor velen waarschijnlijk wel Threes!. Deze puzzelgame voor de mobiele apparaten heeft de eerste 10 van het jaar opgeleverd. Het leverde in de reacties ook meteen een discussie op over wat nu gezien mag worden als een echte game en wat niet. Hoe je er ook over denkt, wanneer je eenmaal aan Threes! begint is het moeilijk om het spel weer weg te leggen. Een achtste plek is dan wel verdiend lijkt ons.

Overige reviews

Halleluja! Het is eindelijk iemand gelukt om de televisieserie South Park naar een goede game te vertalen. South Park: The Stick of Truth speelt als een aaneenrijging van verschillende afleveringen van de serie en weet dat goed te verpakken in een rpg-stijltje. Na de stijging vorige maand schiet het spel ook deze maand weer een aantal posities omhoog nadat het een 8 scoorde in onze review. Een andere stijger na de review is Plants vs. Zombies: Garden Warfare, 23 plaatsen om precies te zijn.

Van eigen bodem raast Luftrausers de lijst binnen op plek 37. Een paar plaatsen lager doet The Walking Dead Season Two een pas op de plaats met het uitkomen van de tweede aflevering. Diepgravend onderzoek heeft uitgewezen dat de fusie tussen Professor Layton en Phoenix Wright niet het beste uit de twee werelden heeft weten te halen. Als laatste is er de mobiele game The Collectables die qua naam en stijl erg doet denken aan de The Expendables-filmserie. Het is de laagste nieuwe binnenkomer op de 97ste plaats.

De een zijn dood is de ander zijn ingang

Slecht nieuws voor de strategieliefhebbers onder ons: East vs. West – A Hearts of Iron Game is door uitgever Paradox geannuleerd. Het spel zou door verschillende vertragingen niet meer aan de verwachtingen van de uitgever kunnen voldoen. Exit uit de Top 100 dus. Een andere titel die we vaarwel gaan zeggen in deze editie van de lijst is Yoshi’s New Island. “Solide” is in dit geval niet goed genoeg om tussen de andere games in de lijst te staan. We zijn op zoek naar titels die ons weten te verrassen of in ieder geval net dat beetje meer geven. Nog geen vaarwel, maar wel een flinke schop naar beneden is er voor de PlayStation 4-exclusive DriveClub. Het spel is terugverwezen naar de tekentafel, wat na een eerdere vertraging weinig hoopvol stemt. Hopelijk weet Evolution Studios er ditmaal wel wat van te maken, maar tot die tijd kijken we de kat liever nog even uit de boom.

In plaats van de verdwenen titels zijn er nog een aantal nieuwkomers die we graag voor het eerst welkom heten. Op de 18de plaats is het tijd voor een nieuw superheldenavontuur in de vorm van Batman: Arkham Knight. Na het matige Batman: Arkham Origins van Warner Bros. Games Montréal zijn we enorm blij met de terugkeer van de oorspronkelijke ontwikkelaar Rocksteady Studios. Hopelijk weten zij Bruce Wayne weer op het goede pad te krijgen. Andere nieuwkomers zijn Prison Architect, dat al een lange tijd speelbaar is in alfafase, en Crawl, een dungeon crawler waarbij je het als held opneemt tegen drie vrienden die ieder je plek proberen in te nemen. Het spel wist binnen één dag de benodigde stemmen via Steam Greenlight binnen te halen om goedgekeurd te worden voor een release op Steam.

Vooruitblik

Deze maand weten we eindelijk of The Elder Scrolls Online voor MMO’s hetzelfde kan betekenen als Skyrim heeft betekend voor actie-rpg’s. Andere releases waar naar uitgekeken wordt zijn Trials: Fusion, het nieuwste deel in de o zo verslavende behendigheidsreeks, Wargame: Red Dragon, het derde deel in de sterke strategieserie van Eugen Systems, en uiteraard Goat Simulator. Hou je meer van voetbal, dan kom je de zomer wel door met 2014 FIFA World Cup Brazil. Er is in april wel wat voor iedereen. Tot de volgende keer!