70. Invisible Inc

Ontwikkelaar: Klei Entertainment | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac

Met Mark of the Ninja toonde Klei Entertainment dat het snapt hoe sluipmoordenaars te werk gaan: tactisch en geruisloos. Invisible Inc is een turn-based sluipspel waarin je met de beste spionnen ter wereld grote corporaties binnen dringt, in ruil voor geld. Levels worden vormgegeven terwijl je speelt, waardoor geen kamer dezelfde is - en permadeaths onderstrepen dat elke handeling je laatste kan zijn.

Invisible Inc

69. Fortnite

Ontwikkelaar: Epic Games | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc

In de cel-shaded actiegame Fortnite herbouw je je moederland, dat geteisterd wordt door de zogenaamde zwarte storm. Customisation lijkt het toverwoord. Alles wat ook maar enigszins op een voorwerp lijkt, kun je tot een wapen omvormen. Bovendien bouw en herbouw je je eigen forten, die je vervolgens ook moet verdedigen. Afhankelijk van je locatie begin je met een klein houten hutje, dat je langzaamaan uitbouwt tot een indrukwekkende basis. Fortnite combineert daarmee de spelmechanieken van een tower defense-game met de dynamiek, schaal en gameplay van een third-person actiegame.

Fortnite Fortnite

68. Action Henk

Ontwikkelaar: Ragesquid| Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

Action Henk is een speedrunning platformer van de Nederlandse studio Ragesquid. Als een gespierde, maar tegelijkertijd gezette man in een wit hemdje (of ballerina-outfit, of met een pompoen op z’n hoofd) is het zaak zo snel mogelijk het einde van het level te halen. Elke sprong moet je op de millimeter afstemmen, anders kost het je tijd - en kun je beter opnieuw beginnen. De early access is een daverend succes door de spectaculaire powerslides, de upbeat soundtrack en het immens hoge speltempo.

Action Henk Action Henk

67. Torment: Tides of Numenera

Ontwikkelaar: InXile Entertainment| Releasedatum: Eind 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

Torment: Tides of Numenera haalde als Kickstarter ruim 3,2 miljoen euro binnen. Een enorm bedrag voor het spirituele vervolg op de in 1999 verschenen rpg Planescape: Torment. Vele beschavingen zijn ontstaan, nog meer zijn verdwenen. In deze toekomst, die bekend staat als de negende wereld, vind je monumenten, uitvindingen en herinneringen van deze beschavingen - en is het aan jou hoe je deze benadert, gebruikt of verwerpt. Eén vraag staat centraal: hoeveel doet een individu er nu eigenlijk toe? Of, beter gezegd, kun jij in je eentje het verschil maken in de wereld van Numenera?

66. Battlecry

Ontwikkelaar: Bethesda | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc

Battlecry verhoudt zich expliciet tot God of War, Batman: Arkham Asylum en DMC: Devil May Cry. De twist is dat het een gratis multiplayergame is. Er zijn verschillende klassen, van tanks tot assassin’s, en het is zaak om als team te werk te gaan. Een interessant gegeven is dat Battlecry plaatsvindt in een wereld waarin buskruit verboden is. De dynamiek van oorlog is daardoor dusdanig veranderd dat zwaarden, kruisbogen en bijlen het strijdveld kleuren. Een belangrijke gameplaymechaniek is de manier waarop je je door de omgevingen manoeuvreert: sluip je via gangenstelsels naar de tegenstanders of gebruik je een grapling-hook om ze van boven aan te vallen?

 Battlecry

65. Super Meat Boy Forever

Ontwikkelaar: Team Meat | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux, Android, iOS

We hebben het weliswaar vaak over Dark Souls, maar Super Meat Boy kent ook een moeilijkheidsgraad om bang van te worden. In deze 2D-platfomer ga je vaker dood dan dat je het einde van het level haalt; vingervlugheid en kennis van de levels is daardoor noodzakelijk. Alhoewel, dat laatste gaat niet helemaal op voor Super Meat Boy Forever, dat ook en modus bevat waarin levels automatisch gegenereerd worden - en je bij iedere misstap met een compleet nieuwe omgeving te maken krijgt.

Super Meat Boy Forever

64. Massive Chalice

Ontwikkelaar: Double Fine | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux, Xbox One

Massive Chalice is een strategiegame waarin je een koninkrijk uitbouwt tot een heuse dynastie. De game speelt zich af over een tijdsbestek van honderden jaren, waarin je het opneemt tegen de vijandige en mysterieuze Cadence. Dit betekent dat leden van het koningshuis op een gegeven moment komen te overlijden - en dat het nog maar de vraag is of een tactiek meerdere generaties lang standhoudt. En, belangrijker nog, dat je ervoor moet zorgen dat de bloedlijn niet zomaar doorbroken wordt.

Massive Chalice Massive Chalice

63. Kingdom Come: Deliverance

Ontwikkelaar: Warhorse| Releasedatum: Q4 2015

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Kingdom Come is een unicum: het is een first-person-rollenspel dat zich afspeelt tijdens de Middeleeuwen! Geen draken of orcs, maar historische gebeurtenissen uit de 15e eeuw bepalen het verloop van de game. Aangezien je keuzes en acties invloed hebben op de spelwereld, ben je desondanks in staat om de geschiedenis toch een beetje naar je eigen hand te zetten. Hoewel de alpha, die in oktober van start is gegaan, vol zit met bugs en glitches, wordt er zeer positief gereageerd op de schaal van de game, alsook op het oog voor detail. Het is één van de weinige Kickstarters die met genoeg ontwikkeltijd tot een grote, belangrijke release kan leiden.

 

62. Axiom Verge

Ontwikkelaar: Tom Happ| Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): PS4, Vita

Axiom Verge is een eenmansproject. Dat valt er overigens niet aan af te zien: het is een Metroidvania-game waarvan de sprites niet onderdoen voor een Metroid of Bionic Commando. De grote twist is dat je controle hebt over de glitches in de game, waarmee je sterke vijanden te slim af kunt zijn, omgevingen kunt manipuleren en geheime gebieden kunt betreden. Axiom Verge kan uitgroeien tot een indiegame die vooral tot z’n recht komt op de Vita.

61. Dead Island 2

Ontwikkelaar: Yager Development| Releasedatum: Q2 2015

Platform(s): pc, PS4, Xbox One

De trailer van Dead Island is meer dan indrukwekkend, de trailer van het tweede deel is hilarisch - en had zo van Sunset Overdrive kunnen zijn. Dead Island 2 heeft echter genoeg recht te zetten. Hoewel veelbelovend, maakte de franchise een valse start door z’n repetitieve gameplay en vele slordigheden. De vooruitzichten zijn iets beter: de multiplayer benadrukt dat samenspel loont en Los Angeles lijkt de perfecte locatie voor een zombiejacht.

Dead Island 2 Dead Island 2

60. The Tomorrow Children

Ontwikkelaar: Q-Games | Releasedatum: 2015

Platform(s): PS4

The Tomorrow Children speelt zich af in een dystopisch Russisch dorpje, dat je draaiende moet zien te houden. Belangrijker: het is zaak om in leven te blijven en gigantische monsters in zo groot mogelijke aantallen om zeep te helpen. Qua gameplay vertoont de PS4-exclusive overeenkomsten met Minecraft: met een pikhouweel verzamel je ert op de eilanden en in de grotten rondom het dorp, waarmee je nieuwe wapens en forten kunt bouwen. Samenwerken is hierbij cruciaal: het dorpje bestaat bij de gratie van andere spelers - een van de vele verwijzingen naar het socialisme.

The Tomorrow Children

59. Firewatch

Ontwikkelaar: Campo Santo | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

Firewatch is audiovisueel gezien een van de meest veelbelovende games uit onze Top 100. Maar dat is niet de enige reden voor deze relatief hoge notering. De nadruk op mysterie en het ontdekken van een fabelachtige spelwereld maken van Firewatch een aantrekkelijk project. Je speelt als Henry, een man die het sociale leven achter zich gelaten heeft en in z’n eentje in de wildernis leeft om deze te beschermen. Je begeleider, Delilah, is het enige contact met de buitenwereld, maar je kunt haar alleen via een geavanceerde walky talky bereiken. Wanneer je op onderzoek uitgaat, ontdek je iets over de wildernis dat je relatie met Delilah op het spel zet - en misschien nog wel meer in je leven verandert.

Firewatch Firewatch

58. Yakuza 0

Ontwikkelaar: Sega | Releasedatum: Q4 2015

Platform(s): PS3, PS4

De Yakuza-reeks is z’n cultstatus ontstegen met deel drie en vier op de PlayStation 3. De hoeveelheid content, de dynamische en grove gevechten, en het gelaagde en gewichtige verhaal maken het een van de meest ambitieuze reeksen naast GTA. Of je nu wilt darten of de duistere geheimen van de Japanse maffia wilt ontrafelen, Yakuza voldoet aan je wildste dromen. Yakuza 0 speelt zich af in 1988, dus voor het eerste deel, en richt zich op Kazuma Kiryu en Majima Goro, waarmee het een perfect instapmoment voor nieuwkomers is.

Yakuza 0 Yakuza 0

57. The Flame in the Flood

Ontwikkelaar: The Molasses Flood | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac

De cv’s van de individuen die werken aan The Flame in the Flood liegen er niet om: onder meer Bioshock, Rock Band, Guitar Hero en Halo prijken erop. Het is een top-down survivalgame waarin moordenaars en buitenaardse dreigingen eens niet de hoofdrol opeisen. Ditmaal is het zaak om warm te blijven, onderdak te zoeken en wilde dieren op een afstand te houden. De spelwereld bestaat uit verschillende eilanden, waartussen je reist met een klein bootje. Het geeft de ontwikkelaars de mogelijkheid om elk eiland van een eigen ecosysteem te voorzien, wat z’n invloed heeft op de manier waarop je speelt - en overleeft.

The Flame in the Flood

56. The Long Dark

Ontwikkelaar: Hinterland | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc

The Long Dark is eveneens een survivalgame - en ook hier is het zaak om moeder natuur de baas te blijven. In dit first-person avontuur kun je overigens niet vertrouwen op menselijke technologie. Tijdens een relatief zachtaardige apocalypse is deze namelijk in zijn geheel onbruikbaar gemaakt. Het is dus zaak om de armen uit de mouwen te steken - en te onderzoeken welke levensvormen er nog zijn. Voor ontwikkelaar Hinterland staat hierin één vraag centraal: hoever ga je om te overleven? Samenwerken met de individuen die je op je reis tegenkomt kan leiden tot nieuwe informatie over de apocalypse en de wereld als zodanig, maar kan ook je dood tot gevolg hebben.

The Long Dark The Long Dark

55. Hyper Light Drifter

Ontwikkelaar: Heart Machine | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, Wii U, Android

Hyper Light Drifter haalde ongeveer een half miljoen euro binnen via Kickstarter, vijfentwintig keer zoveel als de doelstelling van 20.000 euro. Het is een 2D-avonturenspel dat een middenweg lijkt te zoeken tussen Diablo en The Legend of Zelda. De nadruk ligt op een stijlvolle ervaring. Niet alleen is de soundtrack en de spelwereld spot-on, er zijn ook maar weinig games die gebruikmaken van sprites en animaties en zo vloeiend en vol detail presenteren. Een interessant gegeven is dat ontwikkelaar Alex Preston aangeeft dat de game op maximaal 480p draait, wat volgens hen meer dan voldoende is voor een 2D-game.

54. Renowned Explorers: International Society

Ontwikkelaar: Abbey Games | Releasedatum: Eerste helft 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

Het Nederlandse Abbey Games bracht met Reus de meest opzienbarende godgame sinds Populous. Renowned Explorers neemt de ontdekkingsreizen/kolonisering van de 19e eeuw als uitgangspunt en zet je aan om bijzondere artefacten en schatten van de meest uiteenlopende culturen te verzamelen - om deze uiteindelijk op de World Expo tentoon te stellen. Dat leidt soms tot gevechten (al wat waardevol is, wordt niet zomaar weggegeven), waarbij emotie een belangrijke rol speelt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de tegenpartij te intimideren, of juist het gevoel te geven dat je aan hun zijde staat - en ze vervolgens op een onverwacht moment aan te vallen. Trivia: de afkorting van de volledige titel is ‘reis’.

 

53. The Forest

Ontwikkelaar: Endnight Games | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc

Wederom een survivalgame, maar een van een totaal andere orde. The Forest vereist namelijk stalen zenuwen en slimme verdediginstechnieken. Je vliegtuig stort neer op een eiland waar genoeg moordlustige wezens te vinden zijn. Het is daardoor niet alleen zaak om jezelf warm te houden en voedsel te vinden, maar ook om met de beschikbare middelen wapens te maken. Met een steen kun je zo’n wezen bijvoorbeeld de kop in slaan, maar dit zal je niet redden wanneer er meerdere op je af komen. De prachtige weerseffecten en de mogelijkheden om het bos naar je hand te zetten (in brand steken, bomen kappen) maken van The Forest een indiegame om naar uit te kijken.

The Forest

52. Alienation

Ontwikkelaar: Housemarque | Releasedatum: 2015

Platform(s): PS4

Resogun was een uitstekende lanceringstitel voor de PlayStation 4. Door de intense gameplay, chaotische graphics en onverbiddelijke moeilijkheidsgraad kon het zich meten met Geometry Wars. Housemarque komt nu met Alienation, een twin stick-shooter waarin je het tegen buitenaardse wezens moet opnemen. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor de coöp, waardoor Alienation wel iets weg heeft van Valves Alien Swarm. Het grote verschil? Alienation is pure chaos.

Alienation Alienation

51. Ghost Song

Ontwikkelaar: Old Moon | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

Ghost Song is, zo stelde redacteur Marcel een aantal weken geleden, “zo Metroid als je het maar kunt krijgen”. Dat betekent buitenaardse gangenstelsels, mysterieuze flora en fauna, en een herinterpretatie van de alom geroemde 2D-gameplay. Naarmate je de maan Lorian V verder onderzoekt, speel je upgrades en vaardigheden vrij. Dat stelt je in staat om sterkere vijanden te verslaan en, belangrijker, om de tot dan toe onbereikbare gebieden te betreden. In tegenstelling tot Metroid zet Ghost Song in op een meer onheilspellende ervaring, waarbij de nadruk ligt op het gegeven dat je volledig op jezelf aangewezen bent.

Ghost Song Ghost Song

50. Stasis

Ontwikkelaar: The Brotherhood | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc

Stasis is een point ‘n click adventure die doet denken aan Alien en Sunshine. In een dystopische toekomst begeef je je op een verlaten ruimteschip en is het aan jou om er het beste van te maken. Dit doe je door puzzels op te lossen en de omgeving te verkennen - en in jouw voordeel te gebruiken. Er is inmiddels al een demo verkrijgbaar, waarin vooral de details en nuance van de vormgeving naar voren komt. Het ruimteschip uit Stasis zou nog wel eens kunnen wedijveren met de Nostromo, een idee dat de vijftigste plaats meer dan rechtvaardigt.

Stasis

49. Tales from the Borderlands

Ontwikkelaar: Telltale Games | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, iOS, Android

Telltale Games maakte onder andere The Walking Dead en A Wolf Among Us, graphic adventures van een extreem hoge standaard. De studio duikt nu in het Borderlands-universum, en Pandora in het bijzonder, waar genoeg interessante verhalen te vertellen zijn. De eerste episode is inmiddels verschenen en wordt goed ontvangen, de overige vier verschijnen in 2015. Eén ding is in ieder geval zeker: ondanks dat het een adventurereeks is, staan explosies en over-the-top dialogen centraal. Precies zoals in de Borderlands-shooters.

 

48. Prison Architect

Ontwikkelaar: Introversion Software | Releasedatum: Q2 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux

De alpha van Prison Architect loopt al geruime tijd - en wordt elke maand van nieuwe updates voorzien. Nu al heeft de managementgame een cultstatus, en dat is niet voor niets. Je bent de eigenaar van een gevangenis en dient rekening te houden met de welgesteldheid van je gevangenen, de veiligheid van werknemers en de algemene financiën. Iedere gevangene heeft zo zijn eigen persoonlijkheid, in goed en kwaad opzicht. Daar rekening mee houden, betekent dat je ze beter leert kennen - en wellicht om ze gaat geven. Precies op dit vlak onderscheidt Prison Architect zich van een game als Rollercoaster Tycoon, waar pretparkbezoekers slechts nummertjes zijn.

 

47. Vane

Ontwikkelaar: Friend & Foe Games | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc

Er moet hemel en aarde bewogen worden om The Last Guardian ooit nog te kunnen spelen. Vane kan wel eens de pleister op de wond zijn. Enkele voormalig werknemers van Team Ico werken aan deze game, die qua vormgeving niet eens zo heel veel afwijkt van Ico en Shadow of the Colossus. Hoewel nog relatief weinig bekend is gemaakt, lijkt het erop dat je speelt als een jongen die in een arend kan veranderen. De woestijn dient als setting, met enkele monumentale gebouwen als uitzondering in de eindeloze zandvlakte.

Vane

46. Nuclear Throne

Ontwikkelaar: Vlambeer | Releasedatum: 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux, PS3, PS4, Vita, Xbox One

Het Nederlandse Nuclear Throne stond eerder bekend als Wasteland Kings en is een top-down shooter waarin je als één van elf mutanten speelt. Dit heeft tot gevolg dat je kunt evolueren, met alle tactische mogelijkheden en extra wapentuig van dien. Nuclear Throne staat of valt bij de willekeurig gegenereerde werelden, die ervoor moeten zorgen dat je on-the-go beslissingen maakt over je speelwijze. Welke strategie hanteer je en welk wapen gebruik je? Volgens Vlambeer is de game bovendien een ode aan Vlambeers eigen portfolio.

 

45. Titan Souls

Ontwikkelaar: Devolver Digital | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc, Mac, Linux, Vita, PS4

Tussen onze wereld en het hiernamaals begeven zich de Titan Souls, oftewel de bron van alles wat leeft. Er is genoeg mis mee met deze tussenwereld, en de held uit deze game gaat op onderzoek uit. Het ‘Souls’-gedeelte uit de titel lijkt overigens meer dan toevallig. Net als Dark Souls is Titan Souls een game die het uiterste van je vaardigheden vraagt. Maar daar is de held ook wel een beetje schuldig aan: hij trekt ten strijde met slechts een boog en één pijl.

Titan Souls

44. Inside

Ontwikkelaar: Playdead | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): Xbox One

Limbo is een van die games die het huidige indieklimaat in gang zette. De fabelachtige stijl, keiharde gebeurtenissen en interessante gameplay toonden aan dat ook games met een klein budget de moeite waard zijn. Dezelfde makers komen nu met Inside, wederom een 2D-puzzelplatformer waarin zwart en wit de boventoon voeren. Wat er precies aan de hand is, is nog niet bekend. Wel duidt de gameplaytrailer op de aanwezigheid van andere mensen, die om de een of andere reden gezamenlijk door een raam kijken.

Inside

43. Final Fantasy Type-0

Ontwikkelaar: Square Enix | Releasedatum: 20 maart 2015

Platform(s): Xbox One, PS4

Final Fantasy Type-0 moet de honger stillen tot Final Fantasy 15 uitkomt. De nadruk ligt op het vechtsysteem, dat afwijkt van de hoofddelen in de reeks en real-time plaatsvindt. De gameplay lijkt daardoor op die uit Crisis Core: Final Fantasy VII en, wellicht bekender, de Monster Hunter-reeks. Je strijdt vooral in teamverband tegen massale robots en titanen, waarbij het belangrijk is de juiste personages mee te nemen in je strijd. En, zoals het Squiare Enix betaamt, wordt bij deze game een demo van deeltje XV geleverd.

42. Resident Evil: Revelations 2

Ontwikkelaar: Capcom | Releasedatum: Q1 2015

Platform(s): pc, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Revelations is één van de mooiste (en engste) 3DS-spellen tot dusver. Het is tevens een van de weinige spellen die succesvol gebruik maakt van de tweede analoge knuppel op de handheld. Desondanks verschijnt deel twee alleen op de pc en consoles. Een goed teken is dat horror nog steeds centraal lijkt te staan. Ook Revelations 2 lijkt grof en angstaanjagend te worden. Het is daarom wel zo prettig dat veel gameplaymechanieken op de coöp zijn afgestemd: dan ben je in ieder geval niet moederziel alleen.

41. Code Name: S.T.E.A.M.

Ontwikkelaar: Intelligent Systems | Releasedatum: 2015

Platform(s): 3DS

Met Super Metroid, Fire Emblem en Advance Wars in het portfolio is Intelligent Systems een van de meest geliefde Nintendo-ontwikkelaars. Een nieuwe franchise gooit daardoor direct hoge ogen. Code Name: S.T.E.A.M. vindt plaats in een door steampunk overgoten Londen, waar buitenaardse wezens de boel willen verzieken. Als de elitegroepering S.T.E.A.M. dien je hier een stokje voor te steken, middels een combinatie van RTS- en third-person shooter-gameplay.

 

Kom morgen terug op Gamer.nl voor de nummers 40 tot en met 26 uit de Top 100 van 2015!

De Top 100 van 2015 is samengesteld en geschreven door heel de Gamer.nl-redactie. De bijbehorende video is geschreven door Marcel Vroegrijk, ingesproken door Eric van Horssen en gemonteerd door Gillian de Nooijer.