Lees ook nog de vorige afleveringen na. Aflevering 1: nummer 100 t/m 71. Aflevering 2: nummers 70 t/m 41. Aflevering 3: nummers 40 t/m 26. Aflevering 4: nummers 25 t/m 11. Weten waarom sommige titels ontbreken in de lijst? Lees onze regels even na.

10. inFamous: Second Son

Ontwikkelaar: Sucker Punch Productions | Releasedatum: 21 maart

InFamous: Second Son is in meerdere opzichten een nieuw hoofdstuk in de serie. De game heeft een nieuw hoofdpersonage, speelt zich af in een echte stad (Seattle) en gaat zeven jaar na de gebeurtenissen in het vorige deel verder. Vooral de overstap naar een nieuwe hoofdrolspeler zal voor de meesten even wennen zijn, al komt dat niet als een verrassing voor wie het tweede deel heeft uitgespeeld.

Zeker na al meerdere delen met dezelfde persoon te hebben gespeeld, lijkt een nieuwe personage een logische stap. Het is een goede reden voor de ontwikkelaar om een hoop nieuwe krachten te bedenken waarmee de speler los kan gaan in de spelwereld. Het enthousiasme van het nieuwe hoofdpersonage Delsin Rowe werkt daarbij aanstekelijk. Hij is maar wat blij met zijn krachten, wil ze graag uitproberen en is zelfs een beetje arrogant geworden. Het echoot een beetje het gevoel dat wij hebben wanneer we games spelen waarin we oppermachtig zijn. Het speelkwartier is begonnen!

De kracht van de PlayStation 4 zorgt ervoor dat je vernietigende acties een blijvende werking in de spelwereld hebben, waardoor je keer op keer geconfronteerd wordt met de gevolgen van je krachten. Ondanks het serieuze achtergrondverhaal ligt de nadruk nog steeds op plezier hebben met de vele superkrachten die je tot je beschikking krijgt naarmate het verhaal vordert. Of je die krachten nu voor het goed of het kwaad gebruikt is uiteindelijk minder belangrijk, zolang je maar lol hebt. Wij gaan ervan uit dat het met dat laatste helemaal goed komt.

9. Mario Kart 8

Ontwikkelaar: Nintendo | Releasedatum: Lente 2014

Mario Kart is één van de populairste games uit de stal van Nintendo en verkoopt bijna altijd als een trein. Het bedrijf zelf heeft waarschijnlijk ook hoge verwachtingen: er moet toch één game zijn die de verkoop van de Wii U omhoog laat schieten? Of dat nou lukt of niet, Mario Kart 8 ziet er werkelijk beeldschoon uit. We durven te claimen dat het de mooiste game tot nu toe is op Nintendo's console.

De 8 in het spel slaat niet alleen op het feit dat dit het achtste deel in de reeks is. Het eerste parcours uit de game bestaat eigenlijk uit een gigantische 8 en toont meteen de speciale nieuwe feature van de game: de weg gaat meerdere keren als een kurketrekker op zijn kop en je racewagentje blijft vanwege speciale hoovertechnologie gewoon aan de baan hangen. Dat zorgt niet alleen voor duizelingwekkende situaties, het geeft Nintendo ook de mogelijkheid weer eens wat nieuws met de racebanen te doen, zonder natuurlijk de bekende locaties uit het Mushroom Kingdom aan de kant te schuiven. En daarbij krijgen gamers meteen een klein beetje een nieuwe F-Zero meegeleverd in de vorm van deze banen.

Verder lijkt Mario Kart 8 een verzameling worden van alle voorgaande features uit de games. Er zijn niet alleen karts, maar ook weer brommers; in de lucht kun je stunts uitvoeren, personages lijken items weer zichtbaar vast te houden, zodat je kunt anticiperen wat je tegenstanders op je afgooien; en natuurlijk bevat de game weer een online modus die sinds Mario Kart Wii niet meer weg is te denken uit de reeks. Het is eigenlijk allemaal onderschikt aan één feit: dit gaat alle gamers die van avonden lol met vrienden op de bank houden, weer jarenlang bezighouden. Zoals het hoort.

8. TitanFall

Ontwikkelaar: Respawn Entertainment | Releasedatum: 13 maart

De ontwikkeling van TitanFall heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Het begon natuurlijk met de soap rondom het ontslag van de oprichters van Infinity Ward, Vince Zampella en Jason West, door Activision. Daar hebben we zelfs een heel dossier en een aantal losse artikelen aan gewijd, die in juni 2012 afgesloten werd met het bericht dat beide partijen tot een schikking zijn gekomen.

Onder de vlag van EA is de door beide heren opgerichte studio Respawn Entertainment ondertussen al enkele jaren met TitanFall bezig. In onze preview van dit jaar noemt Ron het 'een shooter waar je een console of pc voor koopt'. Zou dit dan de systemseller voor de Xbox One zijn, zoals Halo 3 en Gears of War dat waren voor de Xbox 360? Dat kan zowaar het geval zijn. TitanFall is misschien niet de meest verrassende, innoverende of mooie game, maar wat het doet, doet het zo verschrikkelijk goed.

Titanfall is precies de game die we verwachten van de mensen achter het zo verslavende Modern Warfare één en 2. Of je nu een fan bent van de Call of Duty-reeks of niet, het valt niet te ontkennen dat die serie met zijn lage instapdrempel, hoge snelheid en vloeiende actie een generatie gamers gevormd heeft. Diezelfde kwaliteiten moeten van TitanFall een game maken waar iedereen van zal houden om te haten, maar die ze stiekem toch wel honderden uren online spelen.

7. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Ontwikkelaar: Kojima Productions | Releasedatum: 2014

Hideo Kojima is altijd al een eigenzinnig figuur geweest. Tijdens de aankondiging van Metal Gear Solid V was dat niet anders. Hij was zelfs zover gegaan om een niet-bestaande studio op te richten, Moby Dick Studio, en een denkbeeldig studiohoofd Joakim Mogren aan het roer te zetten. Dat alles om fans zo lang mogelijk in het duister te laten tasten over wat The Phantom Pain nou precies was. Zo slim als de fans waren, hadden ze geen enkele moeite om te achterhalen dat het om het nieuwste deel in de Metal Gear Solid-serie ging - een lolletje voor Kojima om even de reacties te peilen op de nieuwe Fox-engine en de trailer.

Verder is de beste man doodserieus als het om zijn lievelingetje gaat. Dat mag ook best, want The Phantom Pain is een enorm ambitieuze productie, zelfs voor Kojima. Het is een vervolg op het in 2010 voor de PlayStation Portable verschenen Peace Walker en speelt zich af in een enorm uitgestrekte open wereld, waar je zelf moet bepalen hoe je opdrachten uitvoert. En dan hebben we het niet over hoe je langs dat ene mannetje sluipt en of dat je hem wel of niet doodschiet. Nee, je plant alles. Van de eerste stap van je route tot je ontsnappingsplan. Daarbij is de nieuwe dag- en nachtcyclus en een realistische weersimulatie handig extra gereedschap om in te kunnen zetten.

Het maakt allemaal dat ook deze Metal Gear Solid weer een gigantische onderneming is waarbij Kojima en zijn team alle registers opentrekken. En Kojima kennende zal hij meteen wel weer de grenzen van de nieuwe hardware willen opzoeken met oogstrelende plaatjes en diepgaande gameplay. Als zoethoudertje verschijnt begin volgend jaar ook Ground Zeroes, een proloog op dit vijfde deel. Omdat we dit als wezenlijk onderdeel van de complete ervaring zien, mag je dit proloog gerust als onderdeel van deze zevende positie zien. Het is een voorgerecht voor een waar feestmaal dat The Phantom Pain lijkt te gaan worden. We kunnen niet wachten om onze tanden erin te zetten.

6. X

Ontwikkelaar: Monolith Soft | Releasedatum: 2014

We verwachten niet dat deze game de naam X blijft houden, maar eerlijk gezegd klinkt het best cool en mysterieus. X zou zo een reboot van X-Men kunnen zijn of een nieuw album van rapper Xzibit. Maar gelukkig is dat allemaal niet het geval en gaat het hier om het vervolg op Xenoblade Chronicles, wat ons betreft toch wel de beste RPG die de Wii heeft voortgebracht – en misschien zelfs wel een van de betere RPG’s van de afgelopen tien jaar.

Met zo'n claim op zak vinden we dat we best wel hoog in moetenzetten op dit vervolg. Het is niet voor niets dat we X direct in de top 10 plaatsen. De game zal op de Wii U voortbouwen op het (fantastische) welbekende. Dat betekent dat het grafische plaatje eindelijk meer wordt rechtgetrokken met het niveau van de rest van de game. Natuurlijk vinden we het jammer dat X niet naar andere consoles komt, want als we heel eerlijk zijn heeft maar een klein deel van de redactieleden een Wii U in huis.

Maar we kunnen er mee leven. Monolith Soft wil graag de grenzen van de Wii U verkennen en een HD-game afleveren met een hoog 'wow'-gehalte. Wie zijn wij om die beslissing van de ontwikkelaar in twijfel te trekken. X ziet er in ieder geval weer spectaculair uit, met een prachtige open wereld vol mechanische en organische monsters. Spaar je vakantiedagen maar alvast op, want dit wordt geen avontuur dat je zomaar aan de kant legt.

5. Everybody's Gone to the Rapture

Ontwikkelaar: The Chinese Room | Releasedatum: 2014

Hoewel plezier hebben voor veel mensen een belangrijk onderdeel is van waarom ze games spelen, hoeft niet iedere game per se om plezier te draaien om gewaardeerd te worden. Dear Esther, een van de eerdere games van The Chinese Room, is daar een uitstekend voorbeeld van. Sommige mensen noemen het geeneens een game.

Everybody's Gone to the Rapture valt min of meer in diezelfde categorie. In het spel maak je de laatste uren van de inwoners van een klein dorpje mee, kort voordat de wereld vergaat. Everybody’s Gone to the Rapture belooft meer interactiviteit dan Dear Esther. Je kunt meer invloed uitoefenen op de omgeving en de mensen die er zich in bevinden. Dat moet ervoor zorgen dat de persoonlijke beleving sterker is, gezien je nu veel meer het gevoel hebt in controle te zijn en daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkelingen in het verhaal.

Er is nog veel onduidelijk over de daadwerkelijke structuur van de game, niet alleen voor ons, maar zelfs voor de ontwikkelaar zelf. Zo zou er in eerste instantie een tijdslimiet bestaan van een uur, maar dat is inmiddels teruggedraaid. Ook heeft de studio nog niet besloten of je in een keer de gehele wereld kunt zien of dat daar meerdere speelbeurten voor nodig zijn. Het concept evolueert dus continu, zelfs al is de game al enige tijd in de productiefase. Wanneer het einde van de wereld precies komt, weten we nog niet, maar we willen het voor geen goud missen.

4. Watch Dogs

Ontwikkelaar: Ubisoft Montréal | Releasedatum: Lente 2014

Watch Dogs is een mooie bliksemafleider voor de Amerikaanse National Security Agency, dat natuurlijk al maandenlang in een wereldwijd schandaal verwikkeld us vanwege de vele onrechtmatige afluisterpraktijken. Iets van: “Kijk mensen, het had erger gekund”. In Watch Dogs blijft het namelijk niet bij het aftappen van telefoongesprekken en internetcommunicatie, maar kunnen onder andere ook bankrekeningen van argeloze voorbijgangers geplunderd worden en camera's gehackt worden.

Wat zou jij doen als je die macht in handen had? Zou je het gebruiken om mensen te helpen of zou je er misbruik van maken om je eigen bankrekening te verrijken? Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat je er geen kwaad mee zou doen, maar als het erop aankomt is die keuze waarschijnlijk een stuk lastiger. In Watch Dogs ben je dan ook niet per se een 'good guy'. Het is wel mogelijk om andere mensen te helpen, maar dat is geen verplichting. Je mag zo crimineel zijn als je zelf wilt. Denk er alleen wel aan dat crimineel gedrag de aandacht van je omstanders en de politie trekt.

Buiten het hacken staat vooral de actie centraal, met wilde politieachtervolgingen en het nodige geschiet. Op dat soort momenten verandert de game in een actiefilm, vergelijkbaar met Die Hard 4.0 of een gemiddelde Michael Bay-film . Met je hacktechnieken zijn achtervolgende wagens simpel uit te schakelen door bijvoorbeeld beveiligingspaaltjes uit de weg omhoog te doen schieten, waarna je in slow motion het spektakel kunt bekijken. Het toffe is dat je door het hacken bij bepaalde situaties de keuze hebt voor een luidruchtige of juist een stille aanpak. Zo is er voor ieder wat wils en legt het spel je niet één speelstijl op. De (virtuele) wereld ligt aan je voeten.

3. Destiny

Ontwikkelaar: Bungie | Releasedatum: 9 september

Hoewel het afscheid van Bungie van de Halo-franchise pijn deed, is dat voor veel gamers een meer dan positieve ontwikkeling geweest. Master Chief heeft een goed thuis gevonden bij 343 Industries. De carrièreswitch maakt de weg vrij voor Bungie om eindelijk eens multiplatformtitels te ontwikkelen. Zo kunnen PlayStation-bezitters in de toekomst ook van de geweldige games van de ontwikkelaar genieten.

Destiny laat meteen zien wat mensen zonder Xbox of game-PC de afgelopen tien jaar gemist hebben. Het is een science fiction-avontuur zoals alleen Bungie dat kan maken: groots van opzet, prachtige werelden en spectaculaire actie. Het ziet ernaar uit dat de ontwikkelaar vast blijft houden aan de snelle, simpele opzet van Halo, waarbij plezier hoog in het vaandel staat. Met het kunnen verkennen van meerdere planeten en een gedeelde online wereld (de ontwikkelaars willen Destiny geen MMO noemen), is er gelukkig wel sprake van flinke schaalvergroting.

De afsplitsing van Microsoft lijkt de studio goed te hebben gedaan. Bungie staat fris en vol goede moed aan het begin van een nieuwe, hopelijk langdurige reis. De ontwikkelaar kan eindelijk weer iets volledig nieuws ontwikkelen, terwijl het met Destiny tegelijkertijd binnen het kader van haar expertise blijft. Zo komt Bungie misschien wel weer toe aan wat de studio op de kaart heeft gezet: het revolutioneren van een vastgeroest genre.


2. The Witcher 3: Wild Hunt

Ontwikkelaar: CD Project RED | Releasedatum: 2014

Als PC-bezitter heb je het meestal niet gemakkelijk als het aankomt op grote releases. Veel spellen worden specifiek voor de consoles ontwikkeld en op de PC moet je het vaak doen met een (slechte) port. In veel gevallen zelfs maanden nadat je vrienden de game al hebben uitgespeeld. Het is eigenlijk schandalig. Het is dan ook goed om te zien dat CD Project met The Witcher steevast blijft vasthouden aan de PC als hoofdplatform.

Op deze manier kan de ontwikkelaar iedere keer de grenzen van wat mogelijk is opzoeken, zonder elke keer rekening te hoeven houden met een minder krachtig platform. Die grenzen zoekt de studio maar wat graag op. The Witcher 2 liet zelfs de beste PC's blazen en zweten op de hoogste instellingen. Daar lijkt het derde deel weinig verandering in te brengen, want ook deze keer ziet alles er weer adembenemend mooi uit. Daarnaast heb je nu een volledig open wereld om monsters in te verslaan, een volledig open wereld die 35 keer groter is dan die in het vorige deel, maar nog steeds levendig en dynamisch aanvoelt. Dit in tegenstelling tot de vorige twee spellen, die wat meer lineair van opzet waren.

Het is onontkoombaar dat de vergelijking met die andere open wereld-RPG wordt getrokken: Skyrim. The Witcher 3 gaat direct de concurrentie aan met die grote titel. De Poolse ontwikkelaar lijkt klaar voor de strijd te zijn. Het heeft een aantal ergernissen uit het vorige deel aangepakt, zoals de quick-time events, en stopt de wereld vol interessante personages, verhalen en monsters om Geralt zo een flinke tijd zoet te houden. Die ambitie liegt er niet om: The Witcher 3 gaat voor de hoogst haalbare score.


1. Tom Clancy's The Division

Ontwikkelaar: Massive Entertainment | Releasedatum: 2014

Ken je dat gevoel dat je vroeger had, wanneer de sint was langs geweest en je dacht alle cadeaus te hebben gekregen, maar er plotseling nog ergens een nieuw presentje opdook? Ongelooflijke blijdschap! Dat ervoeren we ook toen tijdens de afgelopen E3 uit het niets Tom Clancy's The Division opdook. Verrassing! Wij waren niet de enigen die onder de indruk waren van deze online tactische shooter met RPG-elementen, Dat blijkt wel uit het feit dat jullie The Division hebben verkozen tot meest interessante nieuwe game van de afgelopen E3.

The Division is een van de eerste big budget AAA-titels die niet meer naar de PlayStation 3 en Xbox 360 komt, maar zich enkel richt op de nieuwe generatie hardware en de PC. Massive Entertainment moet daarom aan torenhoge verwachtingen voldoen. De trailers stemmen ons hoopvol: The Division ziet er fenomenaal uit, met een enorm oog voor detail. Omdat de ontwikkelaar voorheen verantwoordelijk was voor het uitstekende World in Conflict, zijn we ervan overtuigd dat de strategische gameplay van hetzelfde hoge niveau is.

Het is jammer dat Tom Clancy de release van The Division niet meer zal meemaken. De schrijver overleed eerder dit jaar op 66-jarige leeftijd. Als oprichter van Red Storm Entertainment heeft hij zijn voetsporen al lang en breed achtergelaten in het gamelandschap, maar zelf speelde hij eigenlijk zelden spellen. Games waren voor hem een manier om een deel van een verhaal te vertellen en de speler het einde te laten 'schrijven'. Dankzij de vele technische snufjes en een niet te missen nadruk op tactische gameplay, is The Division naast een Tom Clancy-game ten voeten uit, ook een mooi afscheid van een geweldige schrijver. Een waardige afsluiter van deze Top 100.

De top 100 van 2014 werd gemaakt door Pascal Badenbroek, Bas Bastiaans, Merijn de Boer, Joe van Burik, Lars Cornelis, Harry Hol, Sander Hölsgens, Tobias Mauel, Frank Meijer, Eline Muijres, Michel Musters, Gerard van Nieuwenhuijzen, Gillian de Nooijer, Erik Nusselder, Thomas Picauly, Kevin Shuttleworth, Anna Sonnemans, Thom Stokkel, Gijs van Veen, Daniël Verlaan, Arthur van Vliet, Ron Vorstermans, Marcel Vroegrijk en Simon Zijlemans.