The Amazing Spider-Man (X360, PS3, Wii)
Ontwikkelaar: Beenox | Uitgever: Activision | Release: Q2 2012

Wat is het: Superheld Spider-Man heeft in 2012 een nieuwe film op stapel staan en dus ook een nieuwe game. Een open spelwereld moet de webslingeraar weer naar het oude niveau zien te tillen.
Waarom wel:
Eindelijk weer open wereld-gameplay. Het verhaal staat los van de film en dus is er ruimte voor eigen invulling.
Waarom niet: Het is en blijft een filmgame; door de hoge tijdsdruk tijdens de ontwikkeling pakken die slechts sporadisch goed uit.

Mario Tennis 3DS (3DS)
Ontwikkelaar: Nintendo | Uitgever: Nintendo | Release: 2012

Wat is het: Mario en tennis passen vreemd genoeg perfect bij elkaar. Waarom weten we eigenlijk niet. Toch bulken de Mario Tennis-games gewoonlijk van de kwaliteit. Een nieuw deel op de 3DS is dan ook meer dan welkom.
Waarom wel:
De diepgang die de 3DS aan de graphics kan geven zorgt wellicht voor nog meer nauwkeurige gameplay.
Waarom niet: Mogelijk gaat de besturing anders worden nu bekend is dat de game gebruik maakt van de gyroscoop in de 3DS. Niet met een gouden concept rotzooien alsjeblieft!

Awesomenauts (PSS, XBLA)
Ontwikkelaar: Ronimo Games | Release: februari

Wat is het: Nieuwste game van het Nederlandse Ronimo. Een multiplayer online battle arena-game waarin je een stel maffe, op tekenfilms uit de jaren tachtig-geïnspireerde personages een oorlog laat uitvechten.
Waarom wel:
Ronimo gaf met zijn kleurrijke kijk op gaming al eens een goede draai aan strategiegames en zou dat met het Super Smash Bros-genre wel eens dunnetjes over kunnen doen.
Waarom niet:
Chaotische gameplay ligt op de loer, waardoor gevechten frustrerend en onoverzichtelijk kunnen worden.

I Am Alive (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Ubisoft Shanghai | Uitgever: Ubisoft | Release: Q1 2012

Wat is het: Een survivalgame waarbij jij als hoofdpersonage moet zien te overleven in een door een zware aardbeving geteisterd Chicago.
Waarom wel:
Overleven in een soort post-apocalyptische wereld spreekt nog altijd tot de verbeelding. Zou jij het kunnen redden met je verstand en je intuïtie?
Waarom niet: De game zou eerst verschillende rampscenario’s voorschotelen en is nu gestript tot een downloadbare game. Past zo’n episch opgezette survivalgame wel in een klein jasje?

Resident Evil: Operation Raccoon City (PC, PS3, X360)
Ontwikkelaar: Slant Six Games | Uitgever: Capcom | Release: 23 maart 2012

Wat is het: Tactische shooter die een andere kant van de langlopende zombiereeks moet laten zien. Met zes verschillende personages beleef je, al dan niet coöperatief, de uitbraak van het zombievirus.
Waarom wel:
Met zes nieuwe personages speel je vanuit het perspectief van de Umbrella Corporation, wat het verhaal een nieuwe insteek geeft.
Waarom niet:
Lijkt zwaar te gaan leunen op multiplayer, wat niet iedere Resident Evil-fan zal bekoren die graag horror in zijn (RE-)game ziet.

Dear Esther (PC)
Ontwikkelaar: thechineseroom | Release: 14 februari 2012

Wat is het: Experimentele game waarin je als speler over een verlaten eiland dwaalt terwijl een stem fragmenten uit brieven aan een vrouw genaamd Esther voorleest. Dear Esther is een commerciële en opgepoetste uitgave van een in 2009 verschenen Half-Life 2-mod.
Waarom wel:
Met de prachtige muziek en de kracht van de Portal 2-engine wordt het verlaten eiland van Dear Esther een idyllische setting.
Waarom niet: Meer kunst dan game, en dus zal het ‘spel’ lang niet iedereen aanspreken.

Anarchy Reigns (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Platinum Games| Uitgever: SEGA | Release: juli 2012

Wat is het: Een beat ‘em up waarin het online component een belangrijke rol speelt. In verschillende groots opgezette arena’s gaan spelers met de meest bizarre personages op de vuist. Hierbij komen we onder meer de oudgediende Jack uit MadWorld tegen, een andere game van ontwikkelaar Platinum Games.
Waarom wel:
Platinum Games heeft met MadWorld, Vanquish en Bayonetta al vaker bewezen iets bijzonders en afwijkends neer te kunnen zetten.
Waarom niet: Online en Japanners is nooit een gelukkig huwelijk geweest. Lijkt weinig meer om het lijf te hebben dan knokken.

Shinobido 2: Revenge of Zen (Vita)
Ontwikkelaar: Acquire | Uitgever: Namco Bandai | Release: 1e helft 2012

Wat is het: Een dynamisch verhaal vol intriges, verraad en ninja’s. Gameplay draait vooral om stilletjes en ongezien vijanden ombrengen, zoals een ninja dat hoort te doen.
Waarom wel:
Keuzes met impact op de verloop van het verhaal en einde. Bovendien is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor de eerste Tenchu-game.
Waarom niet:
 Het eerste Shinobido-deel beloofde ook veel, maar maakte weinig waar.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations (X360, PS3)
Ontwikkelaar: CyberConnect2 | Uitgever: Namco Bandai | Release: 2012

Wat is het: Huisontwikkelaar van de Naruto-vechtspellenserie, CyberConnect2, komt met een nieuw deel in de Ultimate Ninja-reeks. Meer personages, meer verhaallijnen, meer online mogelijkheden en betere animaties moeten dit deel de ultieme Naruto-ervaring van deze generatie maken.
Waarom wel:
Veel nieuwe speelbare personages en extra verhaallijnen. De game vertoont de animé weer nauwkeurig.
Waarom niet:
Naruwie?

Ghost Recon Online (Wii U, PC)
Ontwikkelaar: Ubisoft Singapore | Uitgever: Ubisoft | Release: 2012

Wat is het: Een tactische multiplayershooter die teert op de gameplay van de semi-realistische, futuristische Ghost Recon-delen. Maakt gebruik van het free-to-play-principe.
Waarom wel:
Ghost Recon Online lijkt als de oude games basaal en tactvol te worden. Het is gratis en wij zijn Nederlands.
Waarom niet: Voor premium-items zul je moeten betalen, zijn niet-betalende spelers in het nadeel? Het ontwikkelingsteam dat aan het roer staat heeft geen ervaring met tactische games als Ghost Recon.

Fable: The Journey (X360)
Ontwikkelaar: Lionhead Studios | Uitgever: Microsoft | Release: 2012

Wat is het: Het Fable-universum wordt op maat gemaakt voor Kinect. Bestuur koetsen of vuur als een Harry Potter in spe spreuken op vijanden af.
Waarom wel:
Kinect kan wel wat goede games gebruiken. Volgens bedenker Peter Molyneux wordt de game niet on-rails...
Waarom niet:
… maar de uitgebrachte beelden zien er wel bijzonder on-rails uit. We hebben geen zin in een Fable-lite.

Steel Battalion Heavy Armor (X360)
Ontwikkelaar: From Software | Uitgever: Capcom | Release: 2012

Wat is het: Deze Vertical Tank-simulator ruilt de gigantische controller van het eerste deel in voor een ander grote controller: jijzelf. De combinatie met Kinect moet ervoor zorgen dat je volledig ondergedompeld wordt in het besturen van een grote lopende tank.
Waarom wel:
Maakt op leuke manieren gebruik van Kinect. Het heeft de potentie om dé hardcore game te worden waar Kinect-bezitters al lang op wachten.
Waarom niet:
Te veel Kinect-gimmicks kan de speelbaarheid in de weg gaan zitten.

Gotham City Impostors (PC, PSS, XBLA)
Ontwikkelaar: Monolith Productions | Uitgever: Warner Bros. Interactive | Release: 10 januari 2012

Wat is het: Een multiplayershooter waarin twee groepen, vermomd als Batman of de Joker, het tegen elkaar opnemen in Gotham City.
Waarom wel:
De grafische stijl en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden roepen vergelijkingen op met het succesvolle Team Fortress 2.
Waarom niet:
Er zijn maar een handvol downloadbare mutliplayerspellen die hun spelersgroep lang genoeg weten vast te houden. Is Gotham City Imposters wel uniek genoeg om lang interessant te blijven?

Binary Domain (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Amusement Studios | Uitgever: SEGA | Release: 17 februari 2012

Wat is het: In deze futuristische shooter is het aan jou en je teamgenoten om de opmars van intelligente, op hol geslagen robots een halt toe te roepen. De speler maakt moeilijke keuzes die impact hebben op het verhaal en moet daarbij rekening houden met de ‘gevoelens’ van zijn medestanders.
Waarom wel:
Het idee van medestanders die het vertrouwen in je kunnen verliezen als je je als een klootzak gedraagt is ambitieus.
Waarom niet: Binary Domain oogt als een vrij basaal schietspel dat bulkt van clichés.

Unit 13 (Vita)
Ontwikkelaar: Zipper Interactive | Uitgever: SCEE | Release: Q2 2012

Wat is het: Actievolle third-person shooter van de Socom-ontwikkelaars waarin je uit zes verschillende klassen kiest om 36 gevarieerde missies te doorlopen. De scenario’s, die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad, zijn specifiek gemaakt voor potjes tijdens het reizen.
Waarom wel:
De snelle actie past goed bij korte speelsessies voor onderweg. Het spel gaat gebruikmaken van de online functies van de handheld, waaronder coöp en dagelijkse uitdagingen.
Waarom niet:
Verwacht geen Socom-achtige game, Unit 13 is vrij simpel van opzet. Misschien iets te simpel zelfs, want opdrachten, zoals het stelen van documenten, voltooi je door enkel op een icoontje te drukken.

Transformers: Fall of Cybertron (X360, PS3, PC)
Ontwikkelaar: High Moon Studios | Uitgever: Activision | Release: Q4 2012

Wat is het: Beleef de burgeroorlog die het einde van Transformer-planeet Cybertron inluidt vanuit een derdepersoonsperspectief als Autobot of Decepticon. Het spel is volgens de ontwikkelaar “de volgende stap binnen de serie” en dus niet een letterlijk vervolg.
Waarom wel:
De toevoeging van Combiners brengt nieuwe mogelijkheden en nog grotere Transformers met zich mee. Fall of Cybertron wordt harder en grimmiger dan het voorgaande deel, zo maken we op uit de trailer.
Waarom niet:
Wanneer er ieder jaar een nieuw deel aan een franchise wordt toegevoegd zonder dat er innovatie plaatsvindt, komt dat een serie vaak niet ten goede.

Brothers in Arms: Furious 4 (PC, X360, PS3)
Ontwikkelaar: Gearbox Software | Uitgever: Ubisoft | Release: 2012

Wat is het: De tactische Brothers in Arms-serie gooit het over een andere boeg met arcade-achtige schietactie en een cartooneske stijl.
Waarom wel:
Lekker bloederig en absurd. Doet denken aan het succesvolle Inglourious Basterds van regisseur Quentin Tarantino.
Waarom niet: Furious 4 heeft absoluut niets te maken met de historische insteek die de Brothers in Arms-serie zo uniek maakt. Mede daarom haten fans het product nu al.

Little Deviants (Vita)
Ontwikkelaar: Bigbig Studios | Uitgever: SCEE | Release: 22 februari 2012

Wat is het: Een lollige arcadegame waarin de vreemde Little Deviants-beestjes via de touchscreen op objecten worden afgestuurd. Enkele aspecten van de game gebruiken de Vita-camera's.
Waarom wel:
Grappige figuurtjes die in een kleurrijke omgeving van zo'n beetje alle functies op de PlayStation Vita gebruikmaken, waaronder de gyroscoop, stemherkenning en camera en de touchscreen.
Waarom niet:
Het spel kent geen verhaallijn, enkel minigames. Wordt dit een veredelde tech demo?

Lollipop Chainsaw (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Grasshopper Manufacture | Uitgever: Warner Bros. Interactive Entertainment | Release: 2012

Wat is het: Juliet, de zombiejagende cheerleader met een voorliefde voor kettingzagen, is de nieuwe hersenkronkel van zelfbenoemd 'punk-ontwikkelaar' Suda 51. Zelfs woorden als ‘vergezocht’ en ‘absurdistisch’ dekken de lading niet.
Waarom wel:
James Gunn (Slither, Super) pent deels het verhaal. Zo bizar dat het op een prettige manier hilarisch wordt.
Waarom niet:
 Niet iedereen waardeert de opvallende stijl van Suda 51 die vaak neigt naar style over substance.

Grand Slam Tennis 2 (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Electronic Arts | Uitgever: Electronic Arts | Release: 2012

Wat is het: Een tennisgame met als grote trekpleister de licentie van ‘s werelds mooiste Grand Slam-toernooi: Wimbledon. Daarnaast moeten spelers dankzij Total Raquet Control - de term zegt het al - totale controle over hun racket krijgen.
Waarom wel:
Tennissen op het heilige gras van Wimbledon, wie wil dat nu niet?
Waarom niet:
De eerste game was het qua mogelijkheden en diepgang nog niet helemaal.

MotorStorm RC (PSS, Vita)
Ontwikkelaar: Evolution Studios | Uitgever: SCEE | Release: 22 februari 2012

Wat is het: De voertuigen uit de vorige MotorStorm-spellen zijn ingeruild voor kleine, radiografisch bestuurbare auto’s. De game bevat vier omgevingen die elk gebaseerd zijn op de setting van één van de vier voorgaande games uit de serie.
Waarom wel:
Bestuurbare auto’s bieden een leuk alternatief op het normale racen. Koop de game voor de Vita of PlayStation 3 en je krijgt een exemplaar voor het andere platform gratis. Zo kun je altijd verder spelen.
Waarom niet:
De circuits zijn misschien net aan de te korte kant met ongeveer dertig seconden per rondje.

Rocksmith (PS3, X360)
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal | Uitgever: Ubisoft | Release: 2012

Wat is het: Sluit je snaarinstrument aan op je console en leer spelenderwijs gitaar spelen. De soundtrack bestaat uit bekende nummers en diverse genres, waardoor het spel zowel voor beginners als gevorderde gitaristen iets te bieden heeft.
Waarom wel:
In plaats van doen alsof je een gitarist bent, kun je er echt eentje worden. Het feit dat Rocksmith je werkelijk gitaar leert spelen maakt de game in zekere zin revolutionair. Je kunt vrijwel alle elektrische gitaren via de bijgeleverde kabel op je systeem aansluiten.
Waarom niet:
De hoofdmodus kent een nogal droge ‘speel alle liedjes in dit rijtje’-opzet, vergelijkbaar met de verhaalmodus van de eerdere Guitar Hero-titels. En hoe zit het met accoustische gitaren?

Inversion (PS3, X360)
Ontwikkelaar: Saber Interactive | Uitgever: Namco Bandai | Release: 10 februari 2012

Wat is het: Een third-person shooter waarin de spelers Newtons favoriete kracht (naar horen zeggen) onder de knoppen krijgen: zwaartekracht. Met welgemikte schoten laat je vijanden door de lucht zweven of druk je ze plat tegen de grond. Daarnaast zijn er door de levels ook verstoorde zwaartekrachtvelden, waardoor je plots onder een hoek van negentig graden tegen vijanden aan koekeloert.
Waarom wel:
Rotzooien met de zwaartekracht levert grappige spelsituaties op waarbij flink met het perspectief van de speler gestoeid wordt.
Waarom niet:
Inversion is een vrij rechttoe rechtaan shooter die erg leunt op zijn ene unieke aspect. Blijft dat lang genoeg overeind (of op zijn kop) staan?

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (3DS)
Ontwikkelaar: Square-Enix | Uitgever: Square-Enix | Release: 2012

Wat is het: Een nieuw deel in de Kingdom Hearts-reeks voor de Nintendo 3DS met nog meer werelden dan voorheen. Je wisselt constant tussen hoofdrolspelers Sora en Riku.
Waarom wel:
De toevoeging van nieuwe werelden is in een game als Kingdom Hearts, waarin de setting vaak centraal staat, niet onbelangrijk. De Dream Eaters (die unieke vaardigheden verlenen aan Riku en Sora) creëren interessante mogelijkheden.
Waarom niet:
Totaal niet te volgen voor nieuwkomers. 

Lumines: Electronic Symphony (Vita)
Ontwikkelaar: Q Entertainment | Uitgever: Ubisoft | Release: 2012

Wat is het: De verslavende ritmische puzzelgameplay van Lumines mag niet ontbreken bij de lancering van Sony’s nieuwe handheld. De soundtrack belooft een terugkeer naar de electro-roots van de serie.
Waarom wel:
Verslavende gameplay. Veel electromuziek en minder tergende popdeuntjes.
Waarom niet:
Niet iedereen houdt van electro. Hoe onderscheidt dit deel zich los van de focus op één muziekgenre?

New King Story (Vita)
Ontwikkelaar: Marvelous Interactive | Release: 2012

Wat is het: New King Story valt het beste te beschrijven als een geslaagde mix tussen Pikmin en Zelda. Als koning van een kleurrijk land neem je bewoners met verschillende beroepen op avontuur om de grenzen van je rijk te verleggen. Daarbij moet je gebruikmaken van de diverse mogelijkheden van de leden van je reisgenootschap.
Waarom wel:
Het origineel maakte nauwelijks gebruik van de mogelijkheden van de Wii-controller, maar de touchscreen van de Vita moet de besturing in dit gevolg van een nieuwe laag voorzien. Daarnaast is de game vrolijk, maar ook tactisch.
Waarom niet:
Kent het spel behalve de besturing andere vernieuwingen?

Yakuza: Dead Souls (PS3)
Ontwikkelaar: Amusement Vision | Uitgever: SEGA | Release: maart 2012

Wat is het: Vier bekende personages uit de Yakuza-reeks nemen het op tegen hordes zombies in het fictieve Kamurocho-district van Tokio. Door de zombie-invasie speelt knokken een grotere rol dan exploratie en andere typische Yakuza-zaken.
Waarom wel:
Zombies zijn een tijdloos ingrediënt. De setting bevat veel verwijzingen naar het echte Tokio.
Waarom niet:
Japanse reviewers waarschuwen voor eentonige combat. Het spel is meer gericht op de Yakuza-kenners dan op nieuwkomers.

Prey 2 (PC, PS3, X360)
Ontwikkelaar: Human Head Studios | Uitgever: Bethesda | Release: 2012

Wat is het: Het spirituele vervolg op de culthit uit 2006. In deze first-person shooter komt air marshall Killian Samuels op een buitenaardse planeet terecht waar hij naam voor zichzelf maakt als premiejager. In de donkere wereld (alien noir zoals de makers zelf zeggen), is er altijd wel een prooi te vinden die je met high-tech snufjes moet zien op te sporen, te vangen of te vermoorden.
Waarom wel:
Met een soort free running-concept dat wat doet denken aan Mirror’s Edge en een trits gadgets waar James Bond jaloers op zou zijn, lijkt niets in de weg te staan voor een gevarieerd avontuur.
Waarom niet:
De eerste beelden tot nog toe lieten nog net te weinig variatie zien, ondanks de potentie. Het komt nog veelal over als ‘tikkertje in space’.

Tekken Tag Tournament 2 (PS3)
Ontwikkelaar: Namco Bandai | Uitgever: Namco Bandai | Release: 2012

Wat is het: Een Tekken-game waarbij je op ieder moment kunt wisselen tussen twee vechtersbazen, waardoor een standaard robbertje vechten ineens een hele andere insteek krijgt.
Waarom wel:
De eerste Tekken Tag Tournament staat nog in ons geheugen gegrift. Vooral de ontelbare avonden die je met je vrienden op de bank doorbracht waren episch.
Waarom niet: Tekken lijkt de strijd een beetje te verliezen van de concurrenten en er bestaat een kans dat er een titel langskomt die alles net ietsjes beter doet.

Silent Hill: Downpour (PS3, X360)
Ontwikkelaar: Vatra Games | Uitgever: Konami | Release: maart 2012

Wat is het: Survival horror-game waarin de gevangene Murphy Pendleton terechtkomt in het spookachtige plaatsje Silent Hill. Gewapend met voorwerpen uit de omgeving moet Pendleton zien te overleven tussen de monsters in het plaatsje.
Waarom wel:
Het verhaal lijkt weer bol te gaan staan van de psychologische horror. De Silent Hill-reeks zou dan ook wel eens terug op het goede pad kunnen komen.
Waarom niet: Japanse licenties in de handen van Westerse ontwikkelaars leveren vaak wisselende resultaten op. Bovendien wordt de game gemaakt door een vooralsnog vrij onbekende ontwikkelaar.

Morgen volgen de nummers 70 tot en met 41.

De Top 100 van 2012 werd gemaakt door Wesley Akkerman, Pascal Badenbroek, Erwin Bergervoet, Richard Borgman, Matthijs Hannink, Harry Hol, Sander Hölsgens, Laura Kempenaar, Mark van der Kruit, Tobias Mauel, Frank Meijer, Michel Musters, Jochem Nauta, Gerard van Nieuwenhuijzen, Kevin Shuttleworth, Gijs van Veen, Daniël Verlaan, Arthur van Vliet, Ron Vorstermans, Marcel Vroegrijk en Simon Zijlemans.