Neverdead (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Rebellion | Uitgever: Konami | Release: 2011

Wat is het: Knotsgekke actiegame die werd aangekondigd op de knotsgekke E3-persconferentie van Konami. Demonenjager Bryce gaat gebukt onder zijn onsterfelijkheid.
Waarom wel: Het idee van een onsterfelijk hoofdpersonage is origineel. Lekker geschift sfeertje.
Waarom niet: Rebellion maakte de slechtste games van 2009, doet men dat in 2011 opnieuw?

Mindjack (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Feelplus | Uitgever: Square Enix | Release: 21 Januari 2011

Wat is het: Shooter waarin single- en multiplayer samenkomen, doordat het mogelijk is in de campagne van andere spelers de rol van specifieke personages over te nemen. Mindjack draait om het hersenspoelen en overnemen van vijanden.
Waarom wel: Combinatie tussen single- en multiplayer zou wel eens heel vernieuwend kunnen zijn.
Waarom niet: Schietmechaniek ziet er nog niet heel geweldig uit.

Natural Selection 2 (PC)
Ontwikkelaar: Unknown Worlds | Uitgever: - | Release: 2011

Wat is het: Het vervolg op de populaire Half-Life-multiplayermod waarin aliens het tegen soldaten opnemen en één speler alles van bovenaf overziet als commandant.
Waarom wel: Het originele concept van de mod wordt nu eindelijk overgezet naar een hedendaagse commerciële game.
Waarom niet: Kan Unknown Worlds met maar een handje vol werknemers wel een shooter maken die aan de hedendaagse wensen voldoet?

Conduit 2 (Wii)
Ontwikkelaar: High Voltage Software | Uitgever: SEGA | Release: Februari 2011

Wat is het: Sciencefiction-shooter voor de Wii waarin de wereld van een buitenaardse invasie gered moet worden.
Waarom wel: Met MotionPlus erbij zou The Conduit 2 een speelbare en uiterst precieze shooter op de Wii kunnen worden.
Waarom niet: The Conduit werd gematigd ontvangen, ondanks de goede voortekens. Het is dus maar de vraag of High Voltage deze keer wel een goede Wii-shooter kan maken.

The First Templar (PC, X360)
Ontwikkelaar: Haemimont | Uitgever: Kalypso | Release: Februari 2011

Wat is het: Een historisch actie-avontuur waarin een tempelier en een verketterde vrouw samen op zoek gaan naar onder meer de Heilige Graal.
Waarom wel: Zowel coöperatief als in je eentje speelbaar, waarbij je op elk moment tussen beide personages kunt wisselen.
Waarom niet: Tropico 3-ontwikkelaar Haemimont heeft weinig ervaring met actiegames en de eerste ingame beelden leken nogal saai.

Gun Loco (X360)
Ontwikkelaar: Square Enix | Uitgever: Square Enix | Release: 2011

Wat is het: Hectische multiplayershooter die zich afspeelt op een gevangenisplaneet. Hierop nemen verschillende psychopaten, die allen hun eigen speciale wapen en eigenschappen hebben, het tegen elkaar op.
Waarom wel: In Gun Loco zit de mogelijkheid om à la Gears of War te sprinten, waarbij tegenstanders met een enkele druk op de knop van dichtbij gedood kunnen worden. Zeker met psychopaten als hoofdpersonages kan dat wel eens leuke multiplayer opleveren.
Waarom niet: Een multiplayergame als deze is erg afhankelijk van een groot aantal spelers en het is maar de vraag of Gun Loco die weet te vinden.

Sorcery (PS3)
Ontwikkelaar: The Workshop | Uitgever: Sony | Release: 29 januari 2011

Wat is het: Speciaal voor de Playstation Move ontwikkelde dungeon-crawler waarin een tovenaarsleerling vele monsters moet zien te verslaan met behulp van zijn toverkrachten.
Waarom wel: Lijkt tot nu toe de Move controller origineel te benutten. Eerste ‘grote’ game die helemaal rond Move is ontworpen.
Waarom niet: Omgevingen komen erg zielloos over. Biedt het behalve de Move-ondersteuning wel genoeg interessante dingen?

Driver: San Francisco (PC, X360, PS3, Wii)
Ontwikkelaar: Ubisoft Reflections | Uitgever: Ubisoft | Release: 2011

Wat is het: John Tanner is terug om in meer dan 120 gelicenseerde auto’s te racen. Met het nieuwe SMART-syteem kan de speler, zonder uit te stappen, van auto naar auto ‘hoppen’.
Waarom wel:San Francisco is tof. Driver: San Fransisco lijkt, op het SMART-systeem na, terug te keren naar de roots van de reeks.
Waarom niet: Het SMART-systeem klinkt, evenals de verhaallijn, vrij vaag. Willen fans niet liever een ‘normale’ Driver-titel zonder opsmuk?

Lord of the Rings: War in the North (PC, PS3, X360)
Ontwikkelaar: Snowblind Studios | Uitgever: Warner Bros. Interactive| Release: 30 maart 2011

Wat is het: Actie-RPG in het Lord of the Rings universum waarin het noorden van Middel-Aarde het opneemt tegen de legers van Sauron. Als dwerg, elf of mens vecht je coöperatief tegen deze overmacht.
Waarom wel: Eindelijk een Lord of the Rings game die echt los staat van de films. Dat creëert de ruimte om ons te verrassen met het verhaal.
Waarom niet: Na jaren van Lord of the Rings-games zijn we de licentie een beetje moe.

Men of War: Vietnam (PC)
Ontwikkelaar: Best Way | Uitgever: 1C Company | Release: Lente 2011

Wat is het: Een RTS-game die zich afspeelt tijdens de Vietnam-oorlog, compleet met patrouilleboten, Huey’s, napalm, vlammenwerpers, geharde Vietcong-soldaten en vooral veel jungle.
Waarom wel: De nieuwe omgeving biedt interessante nieuwe mogelijkheden voor het RTS-genre. Als er één RTS-reeks enigszins geschikt is voor een Vietnam-setting, dan is het Men of War wel.
Waarom niet: Hoe spannend is een oorlog die zich voornamelijk in dichte begroeiing afspeelt, als je de actie van een afstand moet bekijken?

Ace Combat: Assault Horizon (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Project Aces | Uitgever: Namco Bandai | Release: 2011

Wat is het: Nieuwste deel in de Ace Combat-serie waarin opnieuw met verschillende straaljagers de lucht onveilig kan worden gemaakt. Na de PSP-game Joint Assault lijkt ook deze console-versie gebaseerd te worden op de echte wereld.
Waarom wel: Vernieuwing komt onder andere door de mogelijkheid om ook in helicopters te vliegen.
Waarom niet: De verkoopcijfers van H.A.W.X 2 laten zien dat weinig mensen zitten te wachten op straaljager-games.

Red Orchestra 2 (PC)
Ontwikkelaar: Tripwire Interactive | Uitgever: Destineer Studios | Release: September 2011

Wat is het: Het vervolg op Red Orchestra, een van de meest succesvolle Unreal Tournament-mods. Een zeer hardcore multiplayer-shooter die zich afspeelt aan het Russische front tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Waarom wel: Deze game zal ongetwijfeld niet voor de grote massa worden vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, maar juist dat maakt hem weer bijzonder aantrekkelijk voor anderen.
Waarom niet: Als de makers zwichten onder de verleidingen om succesformules van momenteel populaire shooters te kopiëren en zo de erfenis van het eerste deel vergooien.

Subversion (PC)
Ontwikkelaar: Introversion Software | Uitgever: - | Release: 2011

Wat is het: Indiegame waarin je de perfecte overval moet zien te plegen. De game een combinatie tussen een puzzel- en strategiegame en laat je zelf de beste oplossing zoeken.
Waarom wel: Moeten anticiperen op de acties van de vijand is eens wat anders dan lukraak in het rond schieten. De gameplay doet wat aan de Commandos-serie denken.
Waarom niet: De minimalistische grafische stijl die Introversion al eerder gebruikte in Darwinia lijkt niet helemaal bij een bankoverval-game te passen en vervreemdt misschien meer spelers dan nodig.

F.E.A.R. 3 (PC, X360, PS3)
Ontwikkelaar: Day 1 Studios | Uitgever: Warner Bros. Interactive | Release: 23 maart 2011

Wat is het: F.E.A.R. is terug en dit keer mag je ook samen met een vriend Alma proberen de stuipen op het lijf te jagen in de coöperatieve modus. Alma’s zonen Point Man en Paxton Fettel zijn de speelbare personages die elk hun eigen mogelijkheden hebben.
Waarom wel: De coöp-modus belooft een interessante gameplay-elementen die nog niet eerder in een shooter voorbij kwamen.
Waarom niet: De actie lijkt voorrang te krijgen boven de angstaanjagende momenten deel één juist zo goed maakten. Wat is nou een F.E.A.R.-game die zelfs je vriendin durft te spelen?

Binary Domain (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Amusement Vision | Uitgever: SEGA | Release: 2011

Wat is het: Tactische shooter waarin mensen tegen de overheersende robots vechten, maar twijfelen of ze wel aan de juiste kant staan. Van de bedenker van de Yakuza-serie.
Waarom wel: De ontwikkelaar besteedt veel aandacht aan de kunstmatige intelligentie, die nieuwe uitdagingen moet bieden.
Waarom niet: Trailer stond bol van de clichés, wat geen goed teken is voor een game die zichzelf serieus neemt.

De Blob 2 (Wii, NDS, 3DS, X360, PS3)
Ontwikkelaar: Blue Tongue Entertainment | Uitgever: THQ | Release: 25 februari 2011

Wat is het: Opvolger van de game gebaseerd op een door Nederlandse studenten bedacht spelconcept. Puzzelgame waarin de speler zijn omgeving moet verven.
Waarom wel: Richt zich meer op platform-gameplay dan zijn voorganger.
Waarom niet: Werkt de camera deze keer wel zoals het hoort?

Knights Contract (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Game Republic | Uitgever: Namco Bandai | Release: 25 februari 2011

Wat is het: Hack-and-slash-game waarbij een vervloekte, onsterfelijke heksenbeul en de heks die hem vervloekt heeft moeten samenwerken. Het werk van Duitse schrijver Goethe diende ter inspiratie.
Waarom wel: Origineel verhaal en een onsterfelijke hoofdpersoon is een leuke twist.
Waarom niet: Een personage dat dood kan door de AI laten besturen is vragen om problemen

Stacking (XBLA, PSN)
Ontwikkelaar: Double Fine | Uitgever: THQ | Release: Lente 2011

Wat is het: Nieuwe game van Tim Schafer die zich afspeelt in een open wereld vol met Russische Matroesjka-poppen. Door in grotere poppen te springen krijg je verschillende speciale eigenschappen waarmee puzzels opgelost moeten worden.
Waarom wel: Alle puzzels kunnen op verschillende manieren opgelost worden.
Waarom niet: We zien Schafer liever werken aan een nieuwe grote game.

Inversion (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Saber Interactive | Uitgever: Namco Bandai | Release: 2011

Wat is het: Third-person shooter die draait om het manipuleren van de zwaartekracht. Van de makers van Timeshift.
Waarom wel: Kloten met de zwaartekracht kan leuke gameplaymogelijkheden opleveren
Waarom niet: Buiten het spelen met de zwaartekracht oogt het spel vooralsnog een tikje inspiratieloos.

Bionic Commando Rearmed 2 (XBLA, PSS)
Ontwikkelaar: Fatshark | Uitgever: Capcom | Release: Winter 2011

Wat is het: Hoe vaak krijgt een remake een eigen vervolg? Niet vaak, maar na het succes van de Bionic Commando Rearmed was er bij Capcom geen twijfel, deze 2.5D-platformer verdient een nieuwe game.
Waarom wel: Er gaat niets boven een uitdagende platform-shooter met in de hoofdrol een geharde commando met een bionische arm.
Waarom niet: Het slingeren met de bionische arm kennen we inmiddels, brengt deel twee nog genoeg nieuwe dingen op tafel?

Yakuza 4 (PS3)
Ontwikkelaar: CS1 Team | Uitgever: SEGA | Release: Begin 2011

Wat is het: Het vierde deel in de actieserie Yakuza. Wederom speel je als Japanse maffioso en kun je in een open stad arcadegames spelen, knokken en je bezatten.
Waarom wel: Yakuza 3 was een sterk avontuur en het is voor het eerst dat een deel uit de serie relatief snel na de Japanse release naar Europa komt.
Waarom niet: Het verhaal is nu al niet meer te volgen en het schijnt nog complexer te worden.

Trine 2 (PC, PSN, XBLA)
Ontwikkelaar: FrozenByte | Uitgever: Atlus | Release: 2011

Wat is het: Vervolg op de platform-puzzelgame Trine, waarin je de mogelijkheden van de drie personages creatief moet benutten in een betoverende sprookjeswereld.
Waarom wel: Meer van hetzelfde maar dan grootser, mooier, betoverender. Prachtige kleuren en gigantische wezens sieren het decor.
Waarom niet: Trine miste een beetje afwerking om een echte klassieker te worden. Dat moet wel even worden rechtgezet.

Shadows of the Damned (X360, PS3)
Ontwikkelaar: Grasshopper | Uitgever: EA | Release: 2011

Wat is het: Psychologische thriller die voortkomt uit een samenwerking tussen Suda51 (No More Heroes) en Resident Evil-bedenker Shinji Mikami. Het spel draait voornamelijk om het neerschieten van demonen, maar bevat ook hack-and-slash-elementen.
Waarom wel: De beste Japanse gamedesigners werken aan deze game.
Waarom niet: Het spel ziet er vrij ‘westers’ uit. Hopelijk maken de Japanners zich niet teveel zorgen over wat westerse gamers leuk vinden, maar maken ze gewoon wat ze zelf tof vinden.

Hunted: The Demon’s Forge (PC, X360, PS3)
Ontwikkelaar: InXile Entertainment | Uitgever: Bethesda | Release: 10 mei 2011

Wat is het: Coöperatieve dungeon crawler waarin je het als zwaardvechter of boogschutter opneemt tegen grote aantallen Orks en andere monsters. Probeert traditionele dungeon crawlers zoals Diablo te combineren met moderne hack-and-slash-games zoals God of War.
Waarom wel: In coöperatieve modus lijken beide klassen vooralsnog goed gebalanceerd.
Waarom niet: Oogt behoorlijk generiek.

Earth Defense Force: Insect Armageddon (PS3, X360)
Ontwikkelaar: Vicious Cycle | Uitgever: D3Publisher | Release: Lente 2011

Wat is het:De aarde wordt aangevallen door een invasie mega-insecten, dus de Earth Defense Force wordt opgetrommeld om deze mormels tot en met de laatste larf uit te roeien. Het spel kent een coöperatieve online modus voor drie spelers en een survival-modus voor maar liefst zes man.
Waarom wel:Omdat we tienduizenden gigantische insecten tot pulp kunnen reduceren. De hele stad waarin deze plaag zich voltrekt is ook nog eens volledig vernietigbaar.
Waarom niet:De game wordt ditmaal ontwikkeld door de makers van Eat Lead, de game die alle clichés uit videogames belachelijk probeerde te maken maar zelf miserabel faalde.

Patapon 3 (PSP)
Ontwikkelaar: SCE Japan Studio | Uitgever: SCEE | Release: April 2011

Wat is het: Alweer het derde deel van het ritmische strategiespel waarin je een leger aanvoert door de maat te houden op een oorlogstrom.
Waarom wel: Grotere focus op coöperatieve multiplayer en toevoeging competitieve multiplayer.
Waarom niet: Verder weinig veranderingen ten opzichte van voorgaande delen.

Red Faction: Armageddon (PC, X360, PS3)
Ontwikkelaar: Volition | Uitgever: THQ | Release: Mei 2011

Wat is het: Aliens bedreigen Mars en het is aan jou om ditmaal zowel de oppervlakte als het ondergrondse van dit buitenaardse kwaad te ontdoen. Het liefst op de meest destructieve manier.
Waarom wel: Vernietiging wordt tot kunst verheven, onder andere met de veelbelovende ‘magnet gun’. De komst van aliens biedt interessante mogelijkheden, zowel voor de wapens als het verhaal en de omgevingen.
Waarom niet: Mars is nu niet bepaald de meest diverse of interessante planeet, zoals ook uit eerdere delen bleek. Wat valt er nog meer op deze planeet te beleven, behalve het bouwen van rode zandkastelen?

Rayman: Origins (PSN, XBLA, iPad)
Ontwikkelaar: Ubisoft Montpellier | Uitgever: Ubisoft | Release: Begin 2011

Wat is het: Episodische terugkeer van Ubisofts platformheld Rayman. In deze handgetekende game komen we meer te weten over de oorsprong van het mannetje zonder ledematen.
Waarom wel: Eindelijk weer eens een Rayman-game zonder minigames of, nog belangrijker, irritante konijnen.
Waarom niet: Doet een beetje kunstzinnig zoals Braid en Limbo, maar mist de bijbehorende diepgang. Is Rayman wel de juiste serie hiervoor?

Rock of Ages (PC, XBLA, PSN)
Ontwikkelaar: AceTeam | Uitgever: Atlus | Release: Lente 2011

Wat is het: Vernietig een kasteel met een gigantische, rollende steen. Tegelijkertijd bouw je een middeleeuws leger op om jouw eigen kasteel te beschermen.
Waarom wel: Rock of Ages oogt origineel door het gebruik van verschillende middeleeuwse kunststijlen. Veel humor.
Waarom niet: Er moet genoeg diepgang in het Tower Defense-aspect zitten om het spel ook op de lange duur interessant te houden.

Battleblock Theater (XBLA)
Ontwikkelaar: The Behemoth | Uitgever: - | Release: 2011

Wat is het: Een artistieke platformgame waarin samenwerking met anderen en het gebruiken van huis-tuin-en-keuken-apparaten centraal staan.
Waarom wel: The Behemoth verraste met Alien Hominid en Castle Crashers. In Battleblock Theater is wederom sprake van een eigen, zeer kleurrijke stijl en een frisse insteek.
Waarom niet: De contextgevoeligheid van de levels. Het springen en klauteren ziet er nog wat knullig uit.

De Top 100 van 2011 werd gemaakt door Wesley Akkerman, Pascal Badenbroek, Erwin Bergervoet, Matthijs Hannink, Sander Hölsgens, Paul Mulders, Michel Musters, Jochem Nauta,  Gijs van Veen, Ron Vorstermans en Marcel Vroegrijk.