The Elder Scrolls V: Skyrim (11 november 2011)

Voor veel mensen was het spelen van Oblivion, het vierde deel in The Elder Scrolls-reeks, een haast heilige ervaring. Zelden werd een open wereld met zoveel detail en een dergelijke fantasievolle setting zo goed neergezet. Qua vrijheid moest er misschien wat worden ingeleverd ten opzichte van Morrowind, maar de game wist miljoenen spelers op te slurpen in een gigantische wereld waar Tolkien van in zijn handen had gewreven.

Skyrim biedt waarschijnlijk een minstens zo uitgebreide wereld, maar weet dat hopelijk te combineren met die ultieme vrijheid uit Morrowind. Daarbij maakt Bethesda nu gebruik van een nieuwe engine. En dat is nodig ook: de engine die voor Oblivion (en ook Fallout 3 en New Vegas) werd gebruikt, zorgde niet alleen voor vele vastlopers en andere bugs, maar is inmiddels ook grafisch hopeloos verouderd. Een nieuw episch avontuur in een fantasiesetting, wij zijn er klaar voor!

Wordt Skyrim een besneeuwde versie van Oblivion?

FIFA 12 en PES 12 (September/Oktober 2011)

Natuurlijk verschijnen er in 2011 weer nieuwe voetbalgames en FIFA en PES zijn de enige die er echt toe doen. Het wordt komend jaar echt het moment van de waarheid voor beide series. FIFA zit al een paar jaar op het goede spoor, met vloeiende gameplay en grafische hoogstandjes, maar mag wel weer eens wat vernieuwing introduceren voordat de serie wederom te voorspelbaar wordt.

Oude favoriet PES heeft de afgelopen jaren met lede ogen moeten aanzien hoe zijn concurrent steeds beter werd, terwijl zij zelf niet meer het realisme en de controle kon bieden waar het vroeger om bekend stond. Maar PES wist vorig jaar wel te verrassen met een nieuw passing-systeem en leuke spelmodi. Nu is de tijd voor Konami aangebroken om daar op verder te borduren en EA een flinke klap in het gezicht te geven. De favoriet en de underdog staan in 2011 weer tegenover elkaar, maar wie wint?

Call of Duty 8 / Modern Warfare 3 (November 2011)

Uiteraard komt er ook volgend jaar weer een nieuwe Call of Duty. We weten alleen nog niet wat we nu kunnen verwachten, maar het lijkt ons niet onwaarschijnlijk dat de resterende ontwikkelaars bij Infinity Ward, samen met een groep nieuwe werknemers, hard aan het werk zijn aan de derde Modern Warfare. CEO van Activision, Bobby Kotick, beloofde al dat Infinity Ward zou herrijzen uit de as, maar of dat zo snel gegaan is dat er volgend jaar al een volwaardige Call of Duty afgeleverd kan worden? Over de setting kunnen we alleen maar gissen, maar we hopen stiekem op de meest gebalanceerde multiplayerervaring in een Call of Duty-game ooit.

Modern Warfare 2 legde de basis voor een supersnelle multiplayer die vol zat met beloningen voor spelers: na elk level was er wel weer een nieuw speeltje om te ontdekken. Door een overdosis aan kill- en deathstreaks en iets te krachtige perks was de balans echter ver te zoeken, wat Treyarch met het onlangs verschenen Black Ops al gedeeltelijk heeft opgelost. Zou Activision met Modern Warfare 3 dan eindelijk de perfecte formule vinden? En, minstens zo belangrijk, zorgt men er voor dat de multiplayer deze keer op alle systemen als een trein loopt?

De multiplayer van Modern Warfare 2: door evenveel mensen geliefd als gehaat

SSX Deadly Descents (Vierde kwartaal 2011)

Volgend jaar wordt dan eindelijk de SSX-serie weer nieuw leven in geblazen en dat heeft niet alleen sneeuw maar ook een hoop stof doen opwaaien. SSX Deadly Descents neemt je net zoals de eerste delen mee naar verschillende locaties over heel de wereld, maar het zijn niet langer fictieve bergtoppen waarop je de afdaling inzet. Het spel draait nog altijd om het uitvoeren van zo extreem mogelijke tricks, maar de consequenties van een falende poging zullen dit keer veel zwaarder gaan wegen. Overleven wordt minstens net zo belangrijk als je leven op het spel zetten met een gewaagde sprong.

Fans van de serie die het niet eens met de serieuze richting waarop de snowboardgame op lijkt te gaan, noemen Deadly Descents daarom ook wel gekscherend Battlefield SSX of Duty of SSX: Black Ops. Buiten de trailer is er eigenlijk nog maar bar weinig bekend over de game, het is zelfs nog de vraag welke studio de ontwikkeling op zich neemt. Het is te hopen dat SSX niet te veel van zijn wilde streken verloren heeft. Het mag dan serieuzer worden, hoe serieus moet je dat nemen als de eerste trailer een snowboarder toont die uit een helikopter springt en vervolgens als een vliegende eekhoorn zijn noodlot tegemoet vliegt?

Mass Effect 3 (Vierde kwartaal 2011)

Het derde deel in de Mass Effect-serie zat er natuurlijk aan te komen en het was dan ook geen grote verrassing meer toen tijdens de Spike TV Video Game Awards de eerste beelden van het spel werden getoond. Ook van het feit dat Mass Effect 3 gelijktijdig op de Xbox 360, Pc én PlayStation 3 uitgebracht zal worden, viel onze mond niet meer open. BioWare bracht de aarde, zon en maan zelf voor deze zeldzame gebeurtenis in positie, door Mass Effect 2 voor de PlayStation 3 aan te kondigen. Die versie krijgt een interactief stripverhaal om zo ook de keuzes van het eerste deel aan de PlayStation 3-spelers voor te kunnen leggen. Met de beslissingen van Mass Effect 1 en 2 rustend op onze schouders kijken we nog altijd met opgeheven hoofd vooruit naar deel drie.

Hoewel we zeker verlangen naar de terugkeer van Shepard, zijn er mensen op aarde die hem of haar nog veel harder nodig hebben. De eerste trailer toont een in puin liggende planeet, die nog altijd bestookt wordt door een onbekende buitenaardse bedreiging. Wie het op de aarde gemunt hebben, waar zij vandaan komen en wat hun intenties zijn weten de strijdkrachten op aarde niet. Het wachten is op Shepard, die de overgebleven strijdkrachten in het universum zal moeten verzamelen om zo de aarde eens en voor altijd terug te veroveren.