Achtergrond

De 10 beste PSP-games

De tien meest draagbare games

Geschreven door Thijs Barnhard op

Sony’s zag het monopolie dat Nintendo al jaren had op de handheldmarkt en kwam daarom in 2005 met de PlayStation Portable. Piraterij zorgde uiteindelijk voor de ondergang van de PSP, maar dat wil niet zeggen dat de handheld een flop was. De onderstaande tien PSP-games zijn volgens de redactie de titels die de console-ervaring het beste draagbaar maken.

Metal Gear Solid: Peace Walker

Volgens Hideo Kojima is Metal Gear Solid: Peace Walker eigenlijk de vijfde Metal Gear. Verhaaltechnisch gezien is dat statement juist, maar in veel opzichten is Peace Walker vooral een prettige afwijking van de formule van sluipactie gecombineerd met lange tussenfilmpjes. In dit draagbare avontuur met Big Boss draait het nog steeds om ongezien een doelwit infiltreren, maar veel belangrijker is het opbouwen van je basis door het vinden van grondstoffen en het rekruteren van soldaten.

Omdat je vaak terugkeert naar dezelfde missie en het zo nu en dan opneemt tegen eindbazen die zo sterk zijn dat je ze beter in teamvorm kan verslaan, heeft Peace Walker wel wat weg van Monster Hunter. Met heel veel te ontwikkelen wapens, extra missies en optionele doelen is de onofficiële vijfde Metal Gear Solid daarmee zo’n game waar je gemakkelijk honderden uren in kwijt kunt.

Lees de Gamer.nl-reload van Metal Gear Solid: Peace Walker

God of War: Ghost of Sparta

De PlayStation Portable is in staat om prachtige beelden op het scherm te toveren en de God of War-games van Ready at Dawn zijn daar het ultieme voorbeeld van. Ghost of Sparta meet zich op een iets kleiner scherm prima met het geweld van de games op de thuisconsoles. In dit deel is Kratos opzoek naar zijn broer in het domein van de Thanatos, de god van de dood. Kratos zelf is traditiegetrouw weer bijzonder boos en doet daarom niet moeilijk over het onthoofden of doormidden klieven van een mythisch wezen hier en daar. Ghost of Sparta is zo’n goede God of War-game dat het spel onder andere op de PlayStation 3 opnieuw werd uitgebracht. Dat deze draagbare versie ook op een groot scherm goed tot zijn recht kwam spreekt boekdelen over hoe goed het vechtsysteem en de spektakelmomenten van Ghost of Sparta wel niet in elkaar steken.

Lees de Gamer.nl-recensie van God of War: Ghost of Sparta

Lumines

Tetris, maar dan net even anders. Lumines bezorgde als launchgame van de PlayStation Portable menig gamer kramp, want een potje van dit ritmische puzzelspel vereist opperste concentratie. Door vallende blokken op zo’n manier te plaatsen dat ze op strategische plekken verdwijnen als de metronoom vanuit de linkerkant van het scherm voorbij komt behaal je de hoogte score, maar door Lumines zo te omschrijven doe je de game behoorlijk te kort.

Het spelprincipe is genoeg om je vast te grijpen, maar de fantastische elektronische muziek en visuele effecten die de kracht van de PSP demonstreren maken het pakket compleet. Dat Mizuguchi - de bedenker van Rez – verantwoordelijk is voor de game is geen verrassing. Lumines is in de loop der jaren op heel wat andere platformen uitgekomen, maar op de PSP speelt-ie nog steeds het beste.

Lees de Gamer.nl-recensie van Lumines

Crisis Core: Final Fantasy VII

De zevende Final Fantasy heeft zo’n legendarische status dat er in nadien talloze spin-offs en vervolgen zijn verschenen. Van al die zijverhalen is Crisis Core de beste. Deze keer speel je niet als Cloud en zijn vrienden, maar als Zack Fair. Dat achtergrondpersonage uit het origineel gaat in deze spin-off opzoek naar de vermiste Genesis Rhapsodos. Het verhaal voelt als thuiskomen voor wie Final Fantasy VII liefheeft, en het nieuwe vechtsysteem waarin je moet gokken om bonussen te verdienen steekt goed in elkaar. Crisis Core is een erg goede Final Fantasy die je alleen op de PSP kan vinden.

Lees de Gamer.nl-recensie van Crisis Core: Final Fantasy VII

Patapon

Op de maat van de drum commandeer je in Patapon een primitieve stam van silhouetten. Hoe en wanneer ze aanvallen bepaal je door verschillende knoppencombinaties die ieder een uniek effect hebben. Patapon is bijzonder uitdagend, maar dat de game niet snel frustreert is te denken aan de geweldige stijl en de muziek die gegarandeerd in je hoofd blijft zitten (PATA-PATA-PATA-PON). De verschillende vervolgen wisten de gameplay verder uit te breiden op allerlei slimme manieren, maar dat is geen reden om het eerste deel te vergeten. Patapon swingt nog steeds de pan uit.

Lees de Gamer.nl-recensie van Patapon

Tactics Ogre: Let us Cling Together

De PlayStation Portable is bij uitstek een apparaat voor Japanse games en een strategische jrpg zoals Tactics Ogre komt in draagbaar formaat helemaal goed tot zijn recht. Het isometrische perspectief, de spannende gevechten waarin iedere zet fataal kan zijn en het meeslepende verhaal maken dit een game die ondanks zijn ietwat verouderde uiterlijk nog steeds tijdloos is. De PSP-versie van Tactics Ogre is een remake die onder andere de mogelijkheid biedt om cruciale punten in het verhaal opnieuw te spelen om daar andere

keuzee te maken. Je doet er daarom verstandig aan Tactics Ogre gewoon op de PSP te spelen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Tactics Ogre: Let us Cling Together

LocoRoco

Door de wereld te kantelen rollen de koddige figuurtjes in LocoRoco over hun obstakels heen. Het is een simpel idee, maar LocoRoco weet het met zoveel charme te verkopen dat het eigenlijk gek is dat geen andere ontwikkelaar het concept eerder heeft uitgewerkt. Het spelprincipe verklaart zichzelf, maar de slim ontworpen levels en de fantastische grafische stijl waarin de LocoRoco rondrollen maken het pakket compleet. Ieder level daagt je uit om alle ronde wezentjes te vinden en door het kantelen van de wereld moet je op een compleet nieuwe manier leren nadenken over hoe je een platformer speelt. LocoRoco is vaak geïmiteerd, maar uiteindelijk nooit geëvenaard.

Lees de Gamer.nl-recensie van LocoRoco

Monster Hunter Freedom Unite

Monster Hunter is al jaren een waar fenomeen in Japan, maar populariteit liet in het Westen even op zich wachten. De serie die draait om het jagen en afslachten van gigantische, vaak dinosaurusachtige monsters kreeg dankzij Freedom Unite eindelijk ook wat aanhang in dit deel van de wereld.

Op de PSP werden onder andere de katachtige Felyne’s - die je een handje kunnen helpen tijdens de gevechten - en de extra uitgebreide Epic Hunting Quests geïntroduceerd. Daarin neem je het binnen een missie op tegen meerdere monsters, wat zorgt voor de nodige extra uitdaging. De draagbaarheid van de PSP zorgt er bovendien voor dat samen op jacht gaan een optie is. Dat er een mogelijkheid is om dat ook online te doen is een gemis, maar tegelijkertijd leent Monster Hunter zich bij uitstek voor directe communicatie

Lees de Gamer.nl-recensie van Monster Hunter Freedom Unite

Grand Theft Auto: Vice City Stories

Vice City Stories is een fantastisch excuus om opnieuw in de onderwereld van het neppe Miami uit de 80’s te duiken. Dezelfde stad speelt weer de hoofdrol en er duiken ook weer wat oude bekenden op, al speel je deze keer als Victor Vance. Samen met zijn broer Lance nemen ze beetje bij beetje de compleet doorgesnoven stad over. Wraak en misdaad spelen in dit verhaal natuurlijk weer een belangrijke rol, maar de echte ster is de ijzersterke eightiessfeer die doorkomt in de kleding, knipogen naar films uit die tijd en natuurlijk de met hits gevulde radiozenders. Het maakt van rondrijden in Vice City een prettig ontspannende bezigheid.

Lees de Gamer.nl-recensie van Grand Theft Auto: Vice City Stories

Trails in the Sky

Trails in the Sky is zo’n uitgebreide game dat de lokalisatie van de PSP-versie even op zich liet wachten. Pas in 2011 verscheen de Japanse role-playing-game in het Westen, maar gelukkig is deze game zo goed dat dat niets is om moeilijk over te doen. De niet-ingewijden zullen misschien hun wenkbrauwen ophalen voor de simpele graphics, maar achter de koddige sprites schuilt een traditioneel vechtsysteem met een heleboel slimme toevoegingen zoals de mogelijkheid om een gevecht vanaf het begin te starten. Trails in the Sky is daarom zo’n jrpg waar je tientallen - zo niet honderden - uren in kan steken.

Lees de Gamer.nl-recensie van Trails in the Sky

Tijdens het selectieproces van de bovenstaande games vielen er ook titels net buiten de boot. De volgende games hebben de lijst net niet gehaald: Extend Every Extra, Echochrome, Tales of Eternia, Daxter, Wipeout Pure en Persona 3.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week 'Pokémon, Mario en Zelda binnen zes maanden op NX'
15

Reacties op: De 10 beste PSP-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Marley

  • 4 augustus 2016 15:44
  Haha, Patapon en LocoRoco, die games roepen mooie herinneringen op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cylob

  • 4 augustus 2016 18:23
  LocoRoco was mijn system-seller. Toen ik die game bij een vriendin zag moest ik een PSP hebben. Ik denk dat ik het nog steeds de beste game vind die ik op de PSP gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 4 augustus 2016 19:10
  Heb hier nog een nagelnieuwe PSP in de kast, en een stapeltje toppers die ik hier gek genoeg niet eens tussen zie staan!?
  Hier mijn favorieten; God of War: Chains of Olympus, (uiteraard) Syphon Filter Dark Mirror en Syphon Filter Logan's Shadow, Dungeon Siege: Throne of Agony, Tekken Dark Resurrection en Daxter. Dit waren stuk voor stuk toppers en zagen/zien er geweldig uit…zeker voor die tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 4 augustus 2016 20:45
  Pon, pon, pata-pon…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 4 augustus 2016 20:49
  En niet eens een mention van games als Ultimate ghost'n'goblins , gradius collection, salamander collection, Outrun C2C , Darius Burst etc etc etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 5 augustus 2016 09:45
  @casualkiller
  Ze noemen het niet voor niks een top 10…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 5 augustus 2016 08:30
  Leuk zo'n overzicht, maar krijgen we dan ook de beste 10 games voor de DS? (En dan bedoel ik niet de 3DS)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 5 augustus 2016 11:40
  @EdwinS ja

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 5 augustus 2016 10:30
  Syphon Filter weer eens genegeerd. Ook op de PS1 kreeg deze serie in mijn ogen altijd verrassend weinig aandacht. Terwijl ik dat destijds samen met Metal Gear Solid en Resident Evil 2 toch echt de beste game vond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 5 augustus 2016 15:37
  @Agent4125 Ik hoopte er ook op. wat een brute games waren dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GuanvanZoggel

  • 5 augustus 2016 14:04
  Zoveel liefde voor de PSP. Ik heb de mijne nog steeds altijd op zak, gewoon voor het geval dat ik even zin heb om Tactics Ogre te spelen of vrienden toevallig zin hebben om een Monstertje te jagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 5 augustus 2016 14:31
  Nogal veel RPG's in deze lijst, dat is dan weer jammer.

  PSP is verreweg mijn meest favoriete handheld ooit, bezit de in prachtige conditie verkerende PSP 3000

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 5 augustus 2016 15:38
  @TheRussian Mijn 2000 serie is helaas kapot gegaan. De thumbstick blijft te vaak hangen om nog lekker te kunnen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 5 augustus 2016 19:25
  @Ksmai

  Het kan erger, ben er eens op gaan staan, hele scherm kapot. Je hebt er nog veel uur kunnen gebruiken ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GuanvanZoggel

  • 5 augustus 2016 16:50
  @TheRussian De PSP was en is een goudmijn voor JRPG-fans, dus het is vanzelfsprekend dat er daarvan een aantal in deze top 10 verschijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.