Tieten, veel tieten en nog meer tieten. Dat was wat we verwacht hadden van de presentatie van de nieuwste Tomb Raider game Tomb Raider Legend. Toen bleek dat Lara Croft model Karima Adebibe niet uitgenodigd was voor het feestje, viel onze jongensdroom in het water. Want voor een nieuwe Tomb Raider game lopen we op basis van Lara's resultaten in de afgelopen jaren niet echt warm.

Toen de presentatie echter eenmaal begon en we de subjectieve blik verruilden voor de objectieve bril, kwamen we echter tot de conclusie dat Tomb Raider Legend best een leuke titel gaat worden. Als verrassing liet EIDOS ons vervolgens ook kort nog Urban Chaos en Hitman: Blood Money zien. Aan het einde van het persevenement kregen we de speelbare Playstation 2 versie van Tomb Raider Legend mee naar huis. Verwacht een dezer dagen een uitgebreide hands-on impressie van EIDOS' nieuwste paradepaardje. In dit artikel geven we korte impressie van alle games op basis van wat we in de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Panama te horen en te zien hebben gekregen.

Tomb Raider Legend

Uitgever EIDOS heeft doorgekregen dat de Tomb Raider games van de afgelopen jaren niet op bijster goede kritieken hebben kunnen rekenen. Met Tomb Raider Legend keert men terug naar de roots van de serie: puzzelen, tombes onveilig maken en flink wat klimmen en klauteren. Het level dat ons tijdens de presentatie voorgeschoteld werd, liet goed zien dat men hard gewerkt heeft aan de besturing van het spel. Je bent vrijer in je acties en door de toevoeging van een geavanceerde physics engine worden de puzzels dynamischer. Zo hoef je rotsblokken en kratten niet meer over een schaakbord heen te trekken, maar bepaal je zelf waar je de gevaarten heen sleurt. De interactie met de omgeving speelt ook tijdens de actiesegmenten een grote rol. Je kunt losliggende rotsblokken van heuvels afduwen om tegenstanders omver te rollen en ook á la BLACK pilaren omver schieten om tegenstanders te vermorzelen.

Het verhaal van Tomb Raider Legend draait om de jacht op een religieus artefact, dat niet alleen door Lara begeerd wordt. Ook Amanda Evert, een medestudent van Lara tijdens haar studie sociale antropologie, waarvan Lara dacht dat ze tijdens een tombejacht overleden was, jaagt namelijk ook op het artefact. De manier waarop Lara kennis maakt met Amanda Evert in Tomb Raider Legend is op een nostalgische manier uitgewerkt. Tijdens een flashback van Lara mag je de controle nemen over de Lara zoals we haar voor het eerst zagen in 1996: bruine broek, lichtblauw shirtje en heerlijk grote knockers. Ontwikkelaar Crystall Dynamics bevestigt hier eens te meer mee dat men voor Legend goed gekeken heeft naar de historische gameplayelementen van Tomb Raider.

Het algemene gevoel dat na afloop van de Playstation 2 presentatie bij ons overheerste is positief. De game lijkt lekker weg te spelen, bevat door de verbeterde physics engine nieuwe soorten puzzels en weet alle gejatte elementen van andere games op een leuke manier te verwerken. Geheel origineel is Tomb Raider Legend namelijk niet, want met name de Perzische prins lijkt een inspiratiebron geweest voor Crystall Dynamics.

Na de Playstation 2 presentatie liep de Engelse PR dame, welke overigens onder druk van de toekijkende journalisten nog wel eens de mist in ging en vervolgens nerveus haar fouten probeerde goed te maken, naar de Xbox 360 toe die eveneens opgesteld stond. De Xbox 360 versie werd niet op een groot scherm met behulp van een beamer tentoongesteld, maar op een joekel van een HDtv gepresenteerd.

En wat zit er een verschil tussen de Playstation 2 versie en de Xbox 360 variant! Waar we dachten dat de Playstation 2 versie er toch behoorlijk goed uitzag, overtreft de Xbox 360 alle verwachtingen. Met name de lichteffecten, de kwaliteit van de textures en Lara zelf komen op de Xbox 360 prachtig uit de verf. De persdame liet Lara een paar rollen door het stof maken om aan te tonen dat haar tedere huidje vies kan worden en ging vervolgens onder een waterval staan om het stof van haar af te wassen. Het resultaat was een half schone Lara die met modderstrepen op haar gezicht de gamer zwoel aankeek.

Sowieso blijft Tomb Raider toch wel dé game voor de geile gamer. Lara's ronde vriendinnetjes worden op de Xbox 360 apart belicht en ook haar billetjes deinzen lekker mee tijdens de actie. Zodra we de preview versie wat langer gespeeld hebben vertellen we je meer over Lara Croft's nieuwste avontuur. Voor nu sluiten we af met de boodschap dat het spel 7 april in de winkel moet liggen voor de Xbox, Playstation 2 en PC.

Alle screenshots op deze pagina zijn van de Xbox 360 versie van Tomb Raider Legend