De eerste stop die we zullen maken is in Peru, waar we proberen de verloren Inca stad Vilcabamba te vinden. Als je onvoorbereid op zoek gaat, zal het niet lang duren voordat je compleet in de war bent. Er zijn namelijk maar liefst drie plaatsen in Peru die de naam Vilcabamba dragen: het kleine dorpje Vilcabamba, Vilcabamba La Nueva (de Inca ruïnes van Vitcos) en Vilcabamba La Vieja. De laatste is degene die we moeten hebben.

Vilcabamba werd in 1539 gesticht door Manco Inca, de laatste keizer van het Incavolk. Erg lang heeft de stad niet bestaan; het werd het laatste toevluchtsoord voor de Inca's die rebelleerden tegen de Spaanse invasie, die zich als een olievlek door Zuid-Amerika verspreidde. In 1572 vielen de Spanjaarden Vilcabamba binnen, waarna ze de boel in lichterlaaie zetten en de stad in vergetelheid raakte.

Vilcabamba: de Verloren Stad van de Inca's... of wat er nog van over is...

Lara was niet de eerste die Vilcabamba herontdekte. In 1911 stuitte de Amerikaanse academicus Hiram Bingam op de ruïnes in het afgelegen bos Espíritu Pampa, zo'n 130 kilometer ten westen van Cuzco. Bingham had zijn zinnen echter gezet op Machu Picchu, de 'Verloren Stad van de Inca's,' en negeerde de ruïnes van Vilcabamba, zich niet realiserend wat hij eigenlijk had ontdekt. 

Door diverse expedities in de jaren '60 en '70 kwam de werkelijkheid uiteindelijk boven tafel. Professor Edmundo Guillen ontdekte in een museum in het Spaanse Sevilla enkele brieven die precies beschreven hoe de invasie van Peru was verlopen en wat men in Vilcabamba had aangetroffen. Nadat Guillen in 1976 samen met de Poolse onderzoekers Tony Halik en Elżbieta Dzikowska een expeditie ondernam en de ruïnes vergeleek met de inhoud van de brieven, was er geen twijfel meer over mogelijk dat het hier om het Vilcabamba uit de oude Incalegenden ging.

Vilcabamba Party Scene: zonder uitnodiging kom je er niet in!

In Tomb Raider Anniversary is Lara's verjaardagspartijtje echter niet gesitueerd in een overwoekerd bos, maar op grote hoogte in het besneeuwde Andesgebergte, met een grote houten deur die toegang moet geven tot het lang verloren Vilcabamba. Dat de ruïnes niet langer bewoond zijn door het volk der Inca's, wil echter niet zeggen dat je er makkelijk naar binnen en, nog veel belangrijker, naar buiten loopt. Je moet goed op je tellen passen, wil je niet terecht komen in een van de vele vallen die door de oude beschaving zijn achtergelaten. Maar ja, je moet er wat voor over hebben als je het cadeautje in de tombe van Qualopec, een van de leiders van de verzonken stad Atlantis, wil bereiken.

En tot die tijd kun je je best vermaken met de als wilde dieren vermomde piñatas! Wolven, vleermuizen, beren en zelfs dinosaurussen! Wie heeft er nou nooit eens een keer net zo lang met een stok op een T-rex willen rammen tot de chocolade en de marsepijn in het rond vlogen? Dat de dieren ook nog eens bewegen maakt het natuurlijk alleen maar span... oh... die tanden zien er best scherp uit. Wow, zijn dit soms next-gen piñatas? Misschien moeten we nog eens slaan; eens kijken of die beesten ook daadwerkelijk vol met snoep zitten...

Bij gebrek aan stokken mag je ook je Desert Eagles gebruiken!