Over iets minder dan twee weken viert 's werelds bekendste gamebabe haar tiende (ondertussen bijna elfde) verjaardag. Tijd om haar landhuis om te toveren tot een feestparadijs vol muziek, snacks en drank heeft ze niet, want Lara Croft heeft wel wat andere dingen aan haar hoofd. En die dingen zorgen er meestal voor dat ze in een sneltreinvaart de hele wereld over moet reizen om de meest obscure schatten uit de oudheid te waarborgen; het liefst voordat ze in handen vallen van slechteriken met snode plannen.

Het mag duidelijk zijn dat Lara een moeilijke dame is om bij te houden, laat staan te feliciteren. In Tomb Raider Legend sprong ze vrolijk van gigantische watervallen in Ghana, belandde ze in de onderaardse gewelven van Cornwall op zoek naar de tombe van koning Arthur en racete ze op een gestolen motor door het ijskoude sneeuwlandschap van Kazachstan. Eerdere avonturen brachten haar van Rome naar het Himalayagebergte, van Cambodja naar China en van India naar Antarctica. Eigenlijk zijn er maar weinig plaatsen op aarde waar ze nog geen afdrukken van haar poezelige voetjes heeft achtergelaten. Hoe ze het steeds voor elkaar krijgt om door de controlepoortjes van de douane te komen met al dat wapentuig in haar minuscule rugzakje zal voor ons waarschijnlijk altijd wel een raadsel blijven.

Sinds 1996 heeft Lara niet alleen heel wat turbulentie in het vliegtuig meegemaakt; haar games hebben ook de nodige schommelingen moeten doorstaan. De eerste paar delen werden nog vol lof ontvangen, maar bij Tomb Raider Chronicles bleef het niet langer onopgemerkt dat de franchise behoorlijk werd uitgemolken. Het zesde deel, Angel of Darkness, flopte behoorlijk en menig gamer vreesde dan ook dat er nooit meer een nieuwe Tomb Raider game zou verschijnen.

Wegens het tegenvallende succes van Angel of Darkness nam uitgever Eidos Tomb Raider uit handen van Core Design en gooide het vervolgens bij het Amerikaanse Crystal Dynamics op de mat. In 2006 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met Tomb Raider: Legend. En met succes; de game scoorde aanzienlijk hoge cijfers in de reviews en verkocht in de eerste vijf weken wereldwijd maar liefst 2,6 miljoen exemplaren. Lara was met één klap teruggezet op de kaart, alsof ze nooit was weggeweest.

Eidos en Crystal Dynamics besloten de rondborstige schatgraver ter ere van haar tienjarig bestaan een heel bijzonder cadeau te geven; een remake van haar eerste echte avontuur uit 1996. Ditmaal niet met gigantische polygonen, slome controls en een vervelende camera, maar met mooie graphics, een opgepoetst verhaal en een verbeterde gameplay, voortgestuwd met dezelfde engine die werd gebruikt voor Legend.

Voor Tomb Raider Anniversary is zo'n beetje alles uit de kast gehaald om de ervaring van het originele spel te doen herleven, en nog te verbeteren ook. We kunnen er dus rustig vanuit gaat dat de boosaardige Jacqueline Natla onze heldin wederom in zal huren om alle onderdelen van de Atlantische Scion te vinden, waardoor ze genoodzaakt is naar alle hoeken van de aarde af te reizen.

Hoewel dit plot zeker aannemelijk klinkt, weet Gamer.nl wel beter. Het gaat hier immers wel om Lara's verjaardag! En aangezien miss. Croft nou niet bepaald het type is dat met een plak cake tussen de kleurige ballonnen op de bank gaat zitten, zagen we haar ietwat excentrieke feestplannen al van mijlenver aankomen. In dit geval betekent dat dat ze ons kriskras over de aardbol mee zal sleuren naar plekken die ieder verstandig mens zou vermijden als de pest, maar waar zij zich als een vis in het water voelt.

Gamer.nl heeft met veel moeite de eigenaardige reisplannen en wat uitnodigingen weten te ontfutselen, dus mocht je behoefte hebben aan iets anders dan bowlen of een avondje biopscoop, gooi dan snel je feestmuts in je koffer en reis deze komende anderhalve week mee naar de wonderlijke locaties die Tomb Raider Anniversary te bieden heeft:

Tomb Raider Anniversary: Piñatas in Peru Tomb Raider Anniversary: Feestbeesten in St. Francis Folly Tomb Raider Anniversary: Karaoke in Khamoon Tomb Raider Anniversary: Appeltaart in Atlantis

P.s. vergeet je zwemspullen niet mee te nemen!