Call of Duty 4: Modern Warfare: Mile High Club

Sky Dive to Safety on Veteran Difficulty
Vet, zo’n epiloog nadat je de game al hebt uitgespeeld! Nog even een extra leveltje dat los staat van de game en waar je de nodige lol aan kunt beleven. Alhoewel, lol? Zie maar eens de epiloog van Call of Duty 4 op de allerhoogste moeilijkheidsgraad uit te spelen. Hoewel shooters tegenwoordig allemaal een systeem hebben waarbij je gezondheid automatisch weer op peil komt, heb je daar niet zoveel aan als je als een gek door een vliegtuig moet rushen. En eenmaal aan het einde gekomen is het ook nog eens zaak niet per ongeluk de gegijzelde neer te schieten, anders mag je het weer lekker opnieuw proberen.

WipEout HD: Beat Zico

Equal or beat the lap time of 30.82 seconds on Anulpha Pass (Forward), Speed Lap, Venom using the Piranha
Wie is Zico? Het schijnt iemand van het ontwikkelteam van WipEout HD te zijn die eens een keer een belachelijk snel rondje heeft geracet. Sommige games hebben achievements of trophies waarbij je iemand van het ontwikkelteam online moet uitschakelen, maar WipEout HD gaat daarin ietsje verder. Hele volksstammen vragen zich af hoe het in godsnaam mogelijk is om Zico te verslaan zonder buitenaardse reflexen. Maar het moet kunnen, want per slot van rekening is Zico zelf ook maar een mens… wie het ook zijn mag.

Ninja Gaiden Sigma 2: Mastered the PATH OF THE MASTER NINJA

Master the PATH OF THE MASTER NINJA
Ninja Gaiden Sigma 2 is de PS3-versie van het iets makkelijkere Ninja Gaiden 2 op de Xbox 360. En het wordt nog moeilijker als je voor de Path of the Master Ninja-trophy gaat. Niet alleen moet je de allerhoogste moeilijkheidsgraad van dit razendsnelle vechtspel uitspelen, je moet dat ook nog eens perfect doen. En dat dus voor een serie die op zichzelf al als notoir moeilijk te boek staat.

Mirror’s Edge: Superstar

Attain a Time Trial star rating of 90
In Mirror’s Edge kun je vanuit het eerstepersoons perspectief allerlei halsbrekende sprongen uithalen, vaak op de hielen gezeten door allerlei vervaarlijk tuig. Je moet toch al een beetje talent hebben om het allemaal goed te laten aflopen in plaats van honderden meters de diepte in te storten, maar eigenlijk begint de uitdaging pas echt bij de time trials. De tijdslimiet is enorm krap, dus je moet vrijwel alle sprongen perfect uitvoeren. En dat is een behoorlijke opgave in de complexe constructies waar je doorheen moet manoeuvreren. Met deze achievement/trophy (die bij de downloadbare content zit) is het de bedoeling om vrijwel alle time trials perfect uit te voeren.

Call of Duty Classic: War Hero

Complete the game on Veteran difficulty
Lang, lang geleden was er een tijd dat schietspellen nog niet zo genereus waren wat betreft de gezondheid van de speler. Als je tegenwoordig even dekking zoekt achter een muurtje ben je daarna weer topfit, maar vroeger moest je daar nog gezondheidspakketjes voor zoeken. Iedereen die zit te janken om de nieuwste Call of Duty’s op de veteran-moeilijkheidsgraad, zou het eerste deel van die serie eens moeten proberen. En dat kan, want Call of Duty Classic, inclusief trophies of achievements, is te spelen op de PlayStation 3 en Xbox 360. En dus ook een digitale beloning voor het uitspelen van de game op veteran. Weg oplaadbare gezondheid en zelfs weg gezondheidspakketjes! Zie dan maar eens die achtervolging in de truck uit te spelen, of Battleship Tirpitz. Veel succes.

Guitar Hero 3: The Inhuman Achievement

Complete Through the Fire and Flames on Expert
Je kent ze wel van de af en toe op YouTube verschijnende filmpjes: die kindjes die op haast onmenselijke wijze eventjes de perfecte score in een dansgame halen. En ken je daar ook het alternatief van voor gitaargames? Extreme vingervlugheid in combinatie met een uitzonderlijke hand-oog coördinatie zullen je een heel einde op weg helpen naar deze achievement, maar nog altijd is het onbegonnen werk.

Pain: King of Pain

Get All Downtown Trophies
Een mensenkatapult, dat is nog eens een leuk object om een game omheen te bouwen. Alleen de trophies ervan doen bijna net zoveel pijn als door een ruit heen gekatapulteerd worden en met je gezicht op het asfalt terechtkomen. De titel ‘King of Pain’ voor deze trophy is dan ook gepast gekozen. Eigenlijk is dit stiekem een soort Platinum trophy, maar dan nog eens veel moeilijker. Weet maar eens een mimespeler al vliegend te grijpen en hem vervolgens tegen een paneel aan te smijten – ja, zo werkt de game. En dat is nog maar één voorbeeldje van de vele moeilijke en langdurige taken die je voor deze trophy moet voltooien.

Super Stardust HD: Late Boomer

Get 15 bombs
Met je minischeepje allerlei kometen en aliens van je afhouden is al een behoorlijke klus. Maar wat nu als je alleen maar bommen hebt en niet meer je schietwapens, en dan ook nog eens maar één leven. Dan wordt het wel erg moeilijk. Maar wat nu als je een trophy wilt halen waarbij je bommen moet verzamelen, terwijl je ze moet gebruiken om te overleven? Dan is het de bedoeling om alleen maar vijanden aan te vallen die je bommen geven en de rest te ontwijken in plaats van uit te schakelen. Super Stardust HD is normaal gesproken al een enorm uitdagend spel is,maar die moeilijkheidsgraad wordt met zulke limitaties moeiteloos gekwadrateerd.

Geometry Wars: Retro Evolved: Survived 1,000,000

Earn 1.000.000 points without dying
Een paar duizend punten halen in een spelletje waarbij je als een malle alles dat beweegt dient te ontwijken? Dat kan wel. Enkele honderdduizenden punten is alweer enkel weggelegd voor de meest doorgewinterde spelers. Maar een miljoen? Dan moet je haast wel bovennatuurlijke reflexen hebben. Het vervelendste? Als je op 985.000 punten doodgaat…

Left 4 Dead: What are you trying to prove?

Survive all campaigns on Expert
Weer een gevalletje van heel veel vijanden in combinatie met een heel snelle dood. Het voordeel hiervan is dat je de boel met z’n vieren kan aanpakken en dat is zeker geen overbodige luxe. In tegenstelling tot de andere prestaties uit deze lijst is teamwork bij deze achievement van vitaal belang. Dat, en natuurlijk een goede reactiesnelheid. Want zombies zijn niet meer de slome waggelaars die ze ooit waren.


Gamer.nl zomermodus: Dit artikel valt onder de Gamer.nl zomermodus. Elke werkdag verschijnt er een andere rubriek om het goede weer en de magere release line-up van games tegen te gaan. Elke vrijdag presenteren we een lijstje van tien games of dingen die aan games gerelateerd zijn met elke keer een andere insteek.