Achtergrond

Tien tips voor Pokémon Go

Zo haal je alles uit de nieuwste Pokémon-game

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Wie een beetje handig is, kan nu al Pokémon Go spelen. Deze locatiegame is anders dan je van de meeste games gewend bent, omdat je de echte wereld in moet om in eerste instantie 150 monstertjes te vangen. Waar moet je rekening mee houden voor je urenlang de wereld in gaat om Pokémon Go te spelen? We zetten tien tips op een rij.

Officieel is Pokémon Go nog niet uit, maar met de juiste downloadbestanden of een buitenlandse Apple ID kun je het spel nu al downloaden en spelen. Lees hier hoe je dat doet. 

1: Maak je game zo energiezuinig mogelijk

Pokémon Go is nogal een aanslag op je smartphone-batterij. De game is niet alleen 3D, maar trekt ook data van een externe server en zoekt je locatie op via GPS. Kijk je niet uit, dan is je telefoon al binnen een uur of twee leeg. Gelukkig bevat de game twee manieren waarop je stroom kunt besparen.

De eerste vind je in de instellingen van het spel. Daar zit een schakelaar met de naam 'Battery Saver', waarmee je stroom kunt besparen als je niet speelt. Zodra de smartphone ondersteboven wordt gekeerd zal de game actief blijven, maar wordt het scherm vergrendeld. Je kunt hem dus in je broekzak steken om 'door te spelen'. Als er een wilde pokémon langskomt zal het toestel trillen of klinkt er een alarmsignaal door de oordoppen.

Tijdens het vangen van pokémon kun je rechtsboven de schakelaar 'AR' uitzetten voor nog wat extra stroombesparing. Je ziet de pokémon die je vangt dan niet meer in de echte wereld via de camera. Een beetje minder leuk, maar die camera vreet ontzettend veel stroom.

Uiteraard kan je toestel nog een stukkie zuiniger worden door onnodige functies uit te zetten of het scherm wat meer te dimmen. Alle beetjes helpen.

Pokemon Go

2. Investeer in een Power Bank

Zelfs met de batterijbespaartips hierboven zal de game nog flink wat sap uit je smartphone trekken, dus de aanschaf van een externe batterij zoals een Power Bank is aan te raden. Deze accu kun je 's nachts opladen zodat je overdag meerdere malen je telefoon weer helemaal vol krijgt. Dat is vooral ideaal tijdens lange trektochten in de wildernis, waarbij je urenlang niet bij een stopcontact in de buurt kunt zijn.

Er zijn een hoop goedkope smartphone-accu's op de markt, maar spelers van locatiegame Ingress zijn vooral te spreken over de batterijen van Anker. Met een batterij van 20.000 mAh kun je een telefoon soms wel tien keer volledig opladen - meer dan genoeg om een dag actief te spelen.

3. Kies het juiste team

Op level vijf moet je kiezen bij welke van de drie teams je hoort: Team Valor (rood), Team Mystic (blauw) of Team Instinct (geel). Deze teams zijn onderdeel van de Pokémon Gyms in de game - locaties waarop je het tegen pokémon van andere teams opneemt om territorium te winnen.

Heb je vrienden die ook Pokémon Go spelen, dan is het aan te raden om in hetzelfde team als je vrienden te gaan zitten. Je kunt er dan samen op uit om vijandelijke gyms te veroveren door er bijvoorbeeld omstebeurt tegen de pokémon te vechten, om vervolgens met z'n allen pokémon in de veroverde gym te stoppen. Samen spelen is leuker dan tegen elkaar spelen.

Uiteraard nodigen we je uit voor Team Mystic, waar je de meeste Gamer-redacteuren zult aantreffen.

4. Stop je sterkste pokémon in gyms

Probeer in vrije plekken van gyms je sterkste pokémon te stoppen. De kracht van je monster wordt aangegeven met 'CP', dat ook in het pokémon-overzicht vermeld staat.

Pokémon met meer CP zijn lastiger in een gym te verslaan, waardoor je langer je positie kunt bewaren. En hoe langer je in een gym zit, hoe vaker je beloningen in het Shop-scherm kunt claimen. Zo kun je zelfs de munten sparen waarmee je microtransacties kunt kopen.

Pokemon Go

5. Evolueren voordat je levelt

Bij iedere gevangen pokémon heb je twee mogelijkheden. Je kunt stardust en een snoepje besteden om de kracht van het monster te verhogen, of veel snoep uitgeven om een evolutie uit te lokken. Alleen het snoep van de betreffende pokémon kan worden gebruikt - en dat snoep krijg je door meer exemplaren van datzelfde monster te vangen. Door dubbele pokémon te sturen naar de professor, krijg je nog eens een bonussnoepje.

Evolueren is een stuk lastiger dan upgraden, maar toch is een evolutie beter om eerst uit te voeren. Een geëvolueerde pokémon kun je immers altijd later nog eens upgraden en het is beter om eerst de grote hoeveelheid snoep die je nodig hebt te halen.

6. Zet een timer voor sommige Pokéstops

Naast Gyms tref je ook Pokéstops aan in de wereld - locaties waarop je voorwerpen zoals Pokéballs kunt vinden. Zit je eens naast een Pokéstop, bijvoorbeeld op een terras in de stad, dan kun je hier iedere vijf minuten weer nieuwe items uithalen. Probeer na het claimen van nieuwe spullen een wekker op je smartphone te zetten, zodat je automatisch een herinnering krijgt om het weer even te doen. Zo haal je onder 't genot van een biertje zomaar tientallen potions, Pokéballs en andere spullen binnen.

7. Vergeet je eieren niet

Af en toe vind je bij Pokéstops ook eieren. Die kun je in een incubator stoppen vanuit het Pokémon-menu, zodat ze na een wandeling van een bepaald aantal kilometer uitkomen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar veel beginnende Go-spelers vergeten om hier naar te kijken. Probeer daarom altijd te checken of je nog een ei aan het broeden bent, zodat je gewandelde kilometers niet voor niks zijn.

Pokemon Go

8. Speel in het openbaar vervoer

Pokémon Go profileert zich als een wandelgame, maar stiekem kun je ook in de bus of trein wilde pokémon en Pokéstops tegenkomen. Probeer maar eens om te spelen tijdens de rit naar school of werk - je zult meteen zien of jouw vaste route de moeite waard is om in de game bij te houden. Wij merken dat de bus handiger is dan de trein, omdat Pokéstops vaker vlakbij autowegen zijn. Spelen terwijl je zelf autorijdt is niet aan te raden - om overduidelijke redenen.

9. Overweeg een Pokémon Go Plus

Nintendo gaat later deze maand de Pokémon Go Plus verkopen - een apparaatje van 40 euro dat begint de trillen als er wilde pokémon in de buurt zijn. Een vrij duur accessoire voor een veredelde notificatiemachine, maar we vermoeden dat dit de moeite waard zal zijn als je echt diep in deze game wilt duiken. Pokémon Go is echter een uniek soort spel dat niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Daarom ons advies: koop niet meteen blind zo'n Pokémon-armband, maar speel eerst minstens een week. Ben je daarna nog net zo fanatiek aan het vechten en verzamelen, dan is de Go Plus voor jou misschien wel die 40 euro waard. Hopelijk bespaart de armband je smartphone ook flink wat stroom.

10. Wees begripvol en breek geen wetten

Jij snapt misschien waarom je tien keer per dag dezelfde openbare locaties bezoekt om op je smartphone te kijken, maar voor de buitenwereld kan het spelen van Pokémon Go er vrij raar uitzien. Wellicht word je daarom af en toe aangesproken, misschien wel door politieagenten die zich afvragen of je iets verdachts doet. Probeer daar altijd begrip voor te hebben en behandel anderen met respect. Vraagt een agent of je alsjeblieft weg kunt gaan, doe dat dan.

Let daarnaast goed op de buitenwereld. Een Pokéstop of Gym die zich op privéterrein bevindt is niet ineens toegankelijk voor jou, dus mijd deze locaties. En probeer niet op een drukke straat te fietsen terwijl je tegelijkertijd een pokémon probeert te vangen. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft's Major Nelson houdt presentatie tijdens PAX Nintendo: 'Pikmin 4 is nog in ontwikkeling'
22

Reacties op: Tien tips voor Pokémon Go

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Jelster

  • 7 juli 2016 15:31
  Omg en hier nog niet uit…

  In Amerika worden ze al massaal een politiebureau uit geschopt, want daar zit een dikke pokemon binnen. Hilarisch!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 7 juli 2016 19:57
  @Jelster
  Je kan hem hier downloaden hoor. Heb hem al 2 dagen. Zie de site van powerunlimited.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 07:33
  @Battlestar28 Klopt ja. In de tweede alinea van dit artikel staat ook vrij expliciet een uitleg gelinkt. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 8 juli 2016 09:19
  @BasVroegop
  Hij stond ruim een dag eerder al op PU ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 18:18
  @Battlestar28 Ons nieuwtje was er op de ochtend dat de game live ging, net als die op PU. :) Lijkt me verder geen discussie waard hoor, maar leek er op dat er over de tweede alinea heen werd gelezen. Ook zo zonde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hastur

  • 8 juli 2016 08:01
  Als Ingress speler heb ik altijd een 20k mAh powerbank bij me. Onder Ingress spelers is het merk Anker populair.

  Je hoeft pas een team te kiezen, zodra je vanaf level 5 een Gym selecteert op de kaart. Dus dat zou je ook kunnen uitstellen.

  Evolueren is sowieso belangrijk. Want pas als je een pokémon geëvolueerd hebt, kom je die evolutie in het wild tegen en elke evolutie heeft ook weer zijn eigen candy, die je nodig hebt voor de volgende upgrade.

  Als Ingress speler ben ik altijd een automatische verdachte. Ik ben al verschillende keren door politieagenten aangesproken op mijn gedrag. En ik moet toegeven, dat ik ook wel eens de wet heb overtreden, om ergens bij te komen, waar ik niet mocht zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 09:02
  @Hastur Ik ben zelf al Golducks en Slowbros tegengekomen voordat ik een Psyduck en Slowpoke had, dus ik geloof niet dat je op die manier wilde pokémon ontgrendelt. Wellicht dat ze dan wel iets vaker voorkomen?

  Volgens de dev kom je sowieso zeldzamere types op hogere levels tegen.

  Wel grappig om te horen over je politie-ervaringen! Kwam je er vaak wel mee weg, of is het wel eens vervelend afgelopen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hastur

  • 8 juli 2016 13:50
  @BasVroegop @Battlestar28 Uiteraard kan ik het mis hebben. Maar ik kwam pas na een evolutie, de desbetreffende geëvolueerde in het wild tegen, daarvoor nooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 18:19
  @Hastur Gok dat 't komt door je hogere level dan! Ik merk ook dat ik nu steeds vaker evoluties tegenkom hoor. Exacte oorzaak is nog wat lastig te bepalen zo vroeg in de game, haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 8 juli 2016 09:20
  @Hastur
  Dat is niet helemaal waar. Ik had nog 0 geevolueerd, maar vond er al wel een paar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Moddie

  • 8 juli 2016 08:52
  Ben benieuwd wanneer de eerste pokemon go tours beginnen, lekker reizen met een group en op zoek gaan naar alle legendaries over Europa of Azie. Zie Nintendo het nog als nevenactiviteit oprichten ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 8 juli 2016 09:09
  Ik wacht gewoon tot de game officieel uit is hier in de NL app store , ik ga de game niet illegaal downloaden met een apk of ander account …. vind het vreemd ook dat jullie mensen aansporen om dit te doen.. -___-

  Maar goed , fantastische game! , ben er erg benieuwd naar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 8 juli 2016 09:21
  @Mysticmaus
  Het is niet illegaal. De playstore is slechts een platform…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 8 juli 2016 09:45
  @Battlestar28 Klopt maar je mag geen apk gebruiken of iOS game spelen dat officieel nog niet uit is in jou land , in NL is het nog niet uit dus nu al spelen is niet toegestaan .

  Dat riskeer ik liever niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 11:12
  @Mysticmaus Daar zijn geen regels over hoor. En aangezien zo'n groot aantal mensen in Nederland al speelt, zou ik me niet druk maken.

  Dat gezegd hebbende: als je liever ff wacht tot je hem via de NL store kunt downloaden, gewoon doen! Ieder z'n ding. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 8 juli 2016 20:29
  @Mysticmaus
  Hier is geen wet- en regelgeving over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  zwets

  • 8 juli 2016 17:09
  Over tip 4, ik had ergens gelezen dat je best je sterkste pokémon NIET in de gym plaatste omdat jij en je teammates de gym dan niet verder kunnen levelen. Je moet immers zelf de gym kunnen verslagen om het naar een hoger level te brengen en dus sterker te maken (dan kan je meerdere pokémon in die gym plaatsen)….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 8 juli 2016 18:23
  @zwets Het ding is: terwijl je sterke pokémon in de gym zit, level je de rest van het team door candy te verzamelen en te evolueren. Dus de rest is snel genoeg ook sterk genoeg, terwijl je (voormalig) sterkste monster de gym lang genoeg bezet kan houden voor beloningen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 10 juli 2016 12:01
  Het is nogal droevig om te zien dat mensen overal gaan wandelen om virtuele Pokemon te vangen. Dan houd ik het bij GBA spellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 11 juli 2016 12:46
  @TheRussian

  Niet zo droevig als andere mensen droevig noemen van een beeldschermpje…toch? Leven en laten leven, moet toch niet zo moeilijk zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.