1. Double Fine Adventure

Doel: $400.000 – Opgehaald: $3.336.372

Dit is de eerste Kickstarter in gameland die veel aandacht heeft gehad. Het betreft een adventure/point-and-click-game, die gelanceerd werd om te peilen of mensen nog geïnteresseerd waren in het genre. De meer dan 3,3 miljoen dollar die opgehaald werd (bijna negen keer het gevraagde bedrag) is een duidelijk teken. Het meest interessante van deze Kickstarter, wanneer je naar alle projecten kijkt, is dat er een documentaire van het begin tot het einde over de ontwikkeling van de game wordt gemaakt.

2. Wasteland 2

Doel: $900.000 - Opgehaald: $2.933.252

Wasteland 2, een vervolg op het originele Wasteland uit 1988, is een goede graadmeter die na Double Fine Adventure laat zien dat Kickstarter voor games geen eenmalig succes is. Het is ook het project dat met het ‘Kicking It Forward’-concept kwam. Vijf procent van de uiteindelijke winst wordt geïnvesteerd in andere projecten op Kickstarter. Hoeveel dat is en hoeveel effect dat heeft, is nog onduidelijk. Het is daarvoor wachten op de eerste spellen die via Kickstarter hun ontwikkelingskosten opgehaald hebben, daarna uitgebracht worden en ook daadwerkelijk winst maken.

3. Shadowrun Returns

Doel: $400.000 - Opgehaald: $1.836.447

Na Wasteland 2 is dit ook een revival van een oude game. Shadowrun Returns heeft een sterke focus op verhaal en brengt fantasy en science fiction samen (denk aan Elven met lasergeweren). Door mijn leeftijd en interesse in andere spellen heb ik het origineel destijds net gemist (oh boy I'm old!), hoewel ik het toch een erg interessante game vind.

4. The Banner Saga

Doel: $100.000 - Opgehaald: $723.887

Deze prachtig geanimeerde RPG wordt in drie episodes uitgebracht. De geweldig uitgevoerde Kickstarter heeft ervoor gezorgd dat er een flink bedrag opgehaald werd. Het is een van mijn persoonlijke favorieten om vele redenen: goedbedachte en -geprijsde beloningen, erg mooie T-shirts, posters en andere beloningen, nieuwe beloningen die toegevoegd werden na feedback, goede communicatie met de backers en de aankondiging dat Austin Wintory, componist van de game Journey, meedoet aan de game. Het zorgde ervoor dat het momentum van het project behouden bleef. Ze hebben ook een mooie Kickstarter-FAQ opgezet. Eén van de voorbeelden van hoe je een goede Kickstarter leidt.

5. Grim Dawn

Doel: $280.000 - Opgehaald: $537.515

Een openwereld actie role-playing game die al tijden in ontwikkeling is, maar Kickstarter als een goede mogelijkheid zag om de ontwikkeling te stimuleren. Ontwikkelaar Crate Entertainment kan nu een uitgebreidere game afleveren doordat ze backers goed wist te prikkelen om geld te doneren. Meer monsters, meer gebieden, meer wapens, enzovoort. Vooral de laatste dagen was er een enorme toename in donaties, wat aangeeft hoe graag mensen bepaalde dingen in het spel willen hebben.


6. Oculus Rift

Doel: $250.000 – Opgehaald: $2.437.430

Een Virtual Reality-set die werkt! Gamer heeft hier eerder aandacht aan besteed, dus is er genoeg hands-on-informatie te vinden. Deze Kickstarter is vooral voor de ontwikkeling van het apparaat en focust zich voornamelijk op ontwikkelaars en techneuten. Het is niet echt een project voor de gewone consument om te steunen, maar wellicht dat het succes van de Kickstarter mogelijkheden biedt voor de toekomst.

7. Valdis Story: Abyssal City

Doel: $8.000 - Opgehaald: $49.574

Er zijn niet alleen maar projecten met doelstellingen van vele honderdduizenden dollars. Deze Kickstarter toont aan dat het zelfs met twee mensen en een doel van $8.000 mogelijk is een game te maken die er goed en leuk uitziet. Er zijn meer Kickstarters met een laag startbedrag, maar vaker dan de grote Kickstarters zijn deze projecten slechter opgezet (Rend heeft bijvoorbeeld maar twee updates in 32 dagen gehad).

8. Tex Murphy Project Fedora

Doel: $450.000 - Opgehaald: $598.105

Er zijn veel adventure- en point-and-click-games op Kickstarter die het goed doen, maar Tex Murphy springt er voor mij uit, puur door de manier waarop de ontwikkelaar het project in banen heeft geleid. De ontwikkelaars hebben zoveel moeite gestoken in de gave filmpjes. Er zit een heel verhaal achter deze Kickstart, compleet met een kidnapping(!), die gedurende het project loopt en zelfs verbindingen heeft met bepaalde doelstellingen. Daarbuiten is Tex Murphy een legendarische serie. Zelf heb ik de reeks nooit gespeeld, maar met mijn donatie krijg ik de voorgaande Tex Murphy-spellen via het digitale distributieplatform GOG.

9. Planetary Annihilation - A Next Generation RTS

Doel: $900.000 - Opgehaald: $1.890.174 op het moment van schrijven

Van een aantal mensen die ook aan het originele Total Annihilation heeft gewerkt, komt er nu Planetary Annihilation, een real-time strategiespel op planetaire schaal. Met kometen die in kunnen slaan op planeten en een Total Annihilation-commandant aan jouw kant, doet deze game de harten van RTS-fans van over de hele wereld sneller kloppen.


10. Chivalry: Medieval Warfare

Doel: $50.000 - Opgehaald: $75.571 op het moment van schrijven

Kastelen bestormen en verdedigen, wie wil dat nou niet? Geen machinegeweren of bazooka’s, maar echte belegeringen en veldslagen zoals je ze op TV ziet.. Het spel vertoont gelijkenissen met Mount & Blade, en de ontwikkelaars proberen daarbij een goede balans te vinden tussen plezier en realisme.
 


Dit zijn de favorieten van The Chosen One, maar elke dag komen er natuurlijk nieuwe Kickstarter-projecten bij. Wat is jouw favoriet?