Het roze papiertje dat in menig portemonnee prijkt, is een gewild object onder de jeugd. Want hoe lekker is het toch wel niet dat je op een regenachtige dag niet die imagoverpestende regenbroek aanhoeft, maar vol trots de Suzuki Alto van je moeder kunt pakken. Om het rijbewijs te bemachtigen, moet er wel aan een aantal tests voldaan zijn. Eén daarvan is het theorie-examen. In Need for Speed: Most Wanted gelden andere regels dan in het reguliere verkeer. Bij deze het theorie-examen dat voor Need for Speed spelers, en de familie Tokkie, van toepassing is.

Geachte deelnemer,

Welkom in de wondere wereld van het scheurmonster. Als toekomstig straatracer, dient u van een aantal elementaire zaken op de hoogte te zijn. Niet om netjes aan het verkeer deel te nemen, maar om de politie zo veel mogelijk dwars te zitten en uw medeweggebruiker zo kwaad mogelijk te maken. Het spreekwoordelijke korte lontje dient tot het vervelende aan toe getart te worden.

De test wordt schriftelijk afgenomen en is in multiple choice formaat gegoten. Per geschetste situatie krijgt u drie mogelijke reacties voorgeschoteld, waarvan er maar één de juiste is. Van de vier vragen, dient u er minstens drie goed te hebben om voor het examen te slagen.

Veel succes met de test,

Het CBAR (Centraal Bureau Asociaal Rijgedrag)

1. U keert vanaf een voorrangsweg rechts een woonerf in. U kruist hierbij een fietspad. U ziet in uw buitenspiegel dat er een fietser aankomt. In het woonerf spelen een aantal kinderen op straat. Wat is uw manier van handelen?

a) Door net even iets harder te rijden, laat u de fietser achter zich en heeft u enkel te maken met de kinderen. U stopt voor de lieverdjes en geeft terwijl de koppeling in gehouden wordt een vervaarlijke pook gas. Wanneer de kinderen van angst opzij springen, kart u rustig de straat door.

b) U claxonneert heftig, waardoor zowel de fietser als de kinderen zich een hoedje schrikken op aan de kant gaan. U maakt van het ontdane moment gebruik om plankgas de straat in te racen.

c) U stopt de auto op de voorrangsweg, negeert het getoeter achter u, en gebiedt de kinderen opzij te gaan. Rustig teruglopend naar uw auto, neemt u plaats, draait uw het raampje open en geeft u een vriendelijk gebaar met de middelvinger naar uw achterliggers. U vervolgt uw weg door met onbesuisde snelheid het woonerf in te scheuren.

2. U rijdt op de snelweg. Hoe hard rijdt u?

a) 120 kilometer per uur

b) Zo hard als de auto gaat

c) 160 kilometer per uur

3. U nadert een gelijkwaardige kruising. Hoe bepaalt u wie er door mag rijden en wie er moet stoppen?

a) U rijdt plankgas met uw ogen dicht door en vertrouwt erop dat uw bolide snel genoeg is om de overige auto's te ontwijken.

b) Volgens de verkeersregels uit de beschaafde gemeenschap: rechts heeft voorrang.

c) U rijdt op de kruising af en probeert door de auto dwars voor de overige weggebruikers te zetten uw voorrang af te dwingen. Iedere auto die te dichtbij komt, kan de middelvinger en een druk op de claxon verwachten.

4. Door een rood licht genegeerd te hebben, krijgt u een boete thuis van 95 euro. Wat doet u met de boete?

a) U betaalt wat u denkt dat rechtvaardig is voor de verkeersovertreding. Niets.

b) U plakt de brief aan uw voorbumper en brengt deze op beschaafde manier terug naar de politie: door de voorgevel aan puin te rijden. Ze denken toch niet dat u boetes betaalt?

c) U betaalt 94 euro van de boete, om zo toch nog iets van uw disrespect naar de blauwe macht te tonen.