Achtergrond
witcher switch

The Witcher 3: Wild Hunt is indrukwekkend op de Switch

…mits je niet in de buurt komt van een televisie

Geschreven door Harry Hol op
Wie verdient hier nu eigenlijk de grootste lof? Is het CD Projekt Red voor het maken van een geweldige en gigantische openwereld-rpg? Is het Saber Interactive omdat ze die achterlijk grote game inclusief alle uitbreidingen op een Switch-cartridge weten te proppen? Of is het eigenlijk Nintendo zelf, die het mogelijk maakt om in de trein tussen Amsterdam en Enschede the friggin’ The Witcher 3 te spelen?

Voor veel rpg-fans is al sinds de Nintendo DS duidelijk dat een handheld gewoon de beste manier is om lange, verhalende games te spelen. Vooral dankzij de slaapstand (van in dit geval de Switch) is het opeens veel makkelijker om even een paar minuten (of uren) in een rollenspel te steken. Waarna je dat hele virtuele universum in je rugzak stopt tot je weer een moment hebt om verder te spelen. Dat geldt zeker ook voor The Witcher 3, een game die dankzijn de gigantische open wereld en de talloze hoofd- en zijmissies makkelijk honderd uur in beslag kan nemen vóór je aan de uitbreidingen toe bent.

Het zou echter flauw zijn om The Witcher 3 voor Switch (zucht, okay, ‘The Switcher’) alleen te roemen vanwege het platform waar het op draait. Er zijn namelijk genoeg redenen om enthousiast te zijn over deze game, zoals Gamer.nl bij de oorspronkelijke recensies van de hoofdgame en uitbreidingen al aangaf. Al die content is aanwezig in deze Switch-versie. En wie dat wil kan er zelfs voor kiezen om de hoofdgame over te slaan en alleen de uitbreidingen te spelen, met een volledig opgetuigde en aangeklede Geralt. Heel plezierig voor wie niet het hele spel opnieuw wil spelen, maar nog niet aan de uitbreidingen was toegekomen.

The Witcher
The Witcher
The Witcher

Compleet

Het is dus terecht dat deze port de ondertitel ‘The Complete Edition’ heeft gekregen. De woorden zijn goed gekozen. Het is Complete. Maar het is zeker niet ‘the definitive edition’ van de game. Voor het overzetten zijn duidelijk een aantal offers gebracht die The Switcher ervan weerhouden om de PS4-, Xbox One- en pc-versies naar de kroon te steken. Dat komt uiteraard door de beperkingen van de hardware. De Switch is gewoon geen grafische krachtpatser en dat is vrijwel onmiddellijk te zien bij het opstarten van de game.

In handheldmodus blijft het spel grafisch nog het meest overeind staan. Ondanks de grovere texturen, beperkte tekenafstand en lagere framerate (rond de 25 beelden per seconden, met regelmatig minder tijdens tussenfilmpjes), zijn de indrukwekkende lichteffecten en de mooie vormgeving genoeg om de ervaring plezierig te houden. Het ziet er een beetje uit als een eerste generatie Xbox 360-game met een lagere resolutie, maar dat is volkomen acceptabel voor een draagbaar spel.

Speel je The Witcher 3 echter docked - dus op een televisie - dan is het niet om aan te zien. Het uitgesmeerde beeld in 720p maakt de blokkerige texturen nog lelijker en de pas dichtbij in beeld verschijnende bomen zijn niet meer te negeren. Het is een lelijke soep van pixels met nog meer frameratedrops dan in de handheld-modus. Ja, het is speelbaar, maar het is eigenlijk zonde om The Witcher 3 onder deze omstandigheden te ervaren. Het is alsof je met slechte ogen zonder leesbril In de Ban van de Ring probeert te lezen.

The Witcher
The Witcher
The Witcher

Controle

Het is daarom extra jammer dat The Witcher 3 zoveel baat heeft bij de Pro Controller. Hoewel het absoluut mogelijk is om het spel te spelen met de Joy-Cons, is het zeker niet optimaal. De richtingstoetsen zitten onder de linker joystick, wat het lastig maakt om snel bij je potions te komen. De vormgeving van de schouderknoppen zorgt er voor dat het heel makkelijk is om in het heetst van de strijd de verkeerde knoppen in te drukken. Het is lastig genoeg om af en toe je leven te verliezen, waarna je een (te) lange laadtijd moet doorstaan voor je weer verder kan. Al die problemen zijn er niet met de Pro Controller, die gewoon veel beter geschikt is voor dit soort complexe spellen die ook nog eens snelle reflexen vereisen. En ja, in theorie kan je de Pro Controller ook gebruiken in handheld modus. Maar wie zit daar op te wachten?

The Witcher 3 op Switch is dus zeker niet de definitieve versie van de game. Daarvoor zijn er toch te veel compromissen gesloten die gedurende de vele tientallen uren gameplay niet onopgemerkt blijven. Als je deze game in zijn volle glorie wil ervaren, is dit niet je beste keus. Maar heb je alleen een Switch óf gaat het je écht om de onbeschrijfelijke luxe van het onderweg spelen van een van de beste rpgs van deze generatie, dan is dit een onweerstaanbare port.

The Witcher 3: Wild Hunt is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch. De game is al geruime tijd beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fan maakt concept van Geralt uit The Witcher in Cyberpunk 2077 Verken een buitenaardse kolonie in The Outer Worlds
1

Reacties op: The Witcher 3: Wild Hunt is indrukwekkend op de Switch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Oxymorphone

    • 21 oktober 2019 23:07
    Word dit de nieuwe Skyrim meme? :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.