The Outfit is een mix tussen Armed & Dangerous, Red Faction en een RTS game. Armed & Dangerous vanwege de grappige sfeer, Red Faction door de destructieve wereld en een RTS game omdat het spel een deel van Relic's strategie-ervaring meeneemt naar het actiegenre in de vorm van Destruction on Demand. Een manusje van alles dus, waarin uiteraard de multiplayer niet ontbreekt. Speciaal voor de multiplayer werden er 12 geheel nieuwe levels ontwikkeld, welke in een aantal modes te spelen zijn.

De singleplayer mode van The Outfit bestaat uit een verhalende mode waarin je de jacht opent op een Duitse officier. In de klopjacht krijg je een dozijn levels voor je neus, waarin het woord 'destructie' centraal staat. Ook de multiplayer gaat op deze toer en neemt het aantal levels over van de singleplayer mode. In tegenstelling tot veel actiegames, zijn de multiplayerlevels van The Outfit speciaal voor de multiplayer ontworpen en niet klakkeloos van de singleplayer overgenomen.

Twaalf gloednieuwe levels dus, waarin je met maximaal acht spelers aan de haal kunt gaan. Naast de geallieerde helden J.D. Tyler, Deuce Williams en Tommy Mac staan er voor de multiplayer mode ook drie Duitse helden paraat, genaamd Nina H., Hans von Beck en Klaus Mortar. De Duitse kriegers hebben, net als de geallieerde soldaten, ieder een eigen wapenarsenaal. Tijdens de multiplayer hoef je niet per sé in één team met alleen maar Duitsers of alleen maar geallieerden te spelen. Je bent vrij in de samenstelling en kunt dus het goede en het slechte met elkaar verenigen voor nóg meer stootkracht.

De multiplayer modes bestaan uit een coöperatieve mode, strategic victory, destruction en deathmatch. In de coöperatieve mode kun je met een vriend of vriendin via Xbox Live of System Link alle singleplayer levels nog eens doorlopen. Strategic victory is een veredelde capture-the-flag mode, een beetje á la de Conquest mode van Battlefield, waarin het de bedoeling is een aantal belangrijke punten op de map in controle te krijgen. Destruction zoekt meer de Red Faction kant van The Outfit op. Je moet zoveel mogelijk schade aanrichten in het level, wat met de alles-kan-kapot-gameplay van The Outfit voor een waar schietfestijn zorgt. De winnaar van het spel is de speler die het snelste alles op de map kapot heeft geknald. De laatste mode, deathmatch, spreekt voor zich. Gewoon lekker onverhinderd knallen op elkaar in solo- of teamgevechten. Op de coöperatieve mode na zijn alle modes ook via split-screen te spelen.

Net als in de singleplayer mode, komt Destruction on Demand ook in de multiplayer mode terug. Voor de mensen die nog niet weten wat Destruction on Demand is: tijdens het spelen vergaar je punten waarmee je on-the-spot allerlei hulpmiddelen kunt kopen. Via een direct in beeld gepresenteerd menuutje krijg je de mogelijkheid om betere wapens, tanks, luchtaanvallen en dergelijke aan te schaffen. Om je niet gelijk toegang te geven tot de sterkste aanvallen, moet je om gebruik te kunnen maken van bepaalde hulpmiddelen eerst een bepaald punt op de map in controle nemen. Voor luchtaanvallen is dit bijvoorbeeld het radiostation. Dit mechanisme voorkomt dat iedereen vanaf moment één elkaar met bommen uit de lucht gaat bestoken.

Op basis van enkele speelsessies kunnen we meedelen dat de multiplayermode van The Oufit behoorlijk veel fun met zich meebrengt. Het Destruction on Demand-principe, waarover later deze week meer, werkt prima en levert memorabele momenten op. Zo wisten we toen we een keer in het nauw gedreven werden met behulp van de radio een tank te bestellen, waarna we al Rambo'end de beste vrind tot pulp schoten. De verschillende voertuigen spelen al met al een grote rol in de multiplayer en bepalen in grote mate het verschil tussen winst of verlies.

Enigszins negatief aan de multiplayer is wel dat er enige lag ondervonden wordt en de besturing van de characters en de voertuigen ietwat stroef is, waardoor het geheel soms net niet lekker uit de verf komt. Feit blijft dat de multiplayer een vermakelijke optie is, die door de vernietigende wapens, het Destruction on Demand-principe en de aparte levels voor flink wat uurtjes plezier zorgt.