Achtergrond
The Last of Us Part 1

The Last of Us Part 1 en Remastered vergeleken

Beelden zeggen meer dan duizend woorden

Geschreven door Lars Cornelis op
Meteen toen The Last of Us Part 1 werd aangekondigd, riepen mensen dat zo’n remake helemaal niet nodig is. The Last of Us Remastered op de PlayStation 4 ziet er toch nog geweldig uit? Dat was eerlijk gezegd ook mijn eerste reactie, en de eerste beelden van Part 1 brachten mij nog niet op andere gedachten. Het menselijk geheugen is echter een grappig iets. Daarom legden we de beide versies eens naast elkaar.

Zelfs toen ik Part 1 begon te spelen, dacht ik namelijk nog: zo zag de originele game er in mijn gedachten ook uit. In mijn gedachten ja. Want toen ik ter vergelijking The Last of Us Remastered opstartte, werd ik geconfronteerd met de harde realiteit dat ook deze geliefde game niet ongevoelig is voor de tand des tijds.

Zoals ik in mijn review uitlegde, kenmerkt The Last of Us Part 1 zich vooral door de zachtere kleuren en natuurlijke belichting. De HDR doet ook goed zijn werk, waardoor details in helder verlichte wolken en donkere kamertjes perfect zichtbaar blijven. Het is duidelijk dat de remake niet alleen is gemaakt voor PlayStation 5-hardware, maar ook met moderne televisies in het achterhoofd. Om het verschil goed zichtbaar te maken, besloot ik te proberen om exact dezelfde screenshots te maken in The Last of Us Part 1 (PS5, 2022) en in The Last of Us Remastered (PS4, 2014).

Let op, deze screenshots zijn genomen door het hele spel heen. Zonder context verraden ze weinig over het verloop van het verhaal, maar als je The Last of Us nog nooit hebt gespeeld, is het mooier om bepaalde momenten zélf te beleven. 

De screenshots van Part 1 zijn allemaal genomen op een PlayStation 5 in ‘Fidelity’-modus, wat neer komt op een native 4K resolutie. De screenshots van Remastered zijn deels genomen op een PlayStation 5 en deels op een PlayStation 4 Pro, in beide gevallen in de ‘Resolution’-modus met een 1800p resolutie. Dat kleine verschil in resolutie zal in deze vergelijking niet zo’n rol spelen, aangezien de screenshots redelijk gecomprimeerd moesten worden voor de vergelijking. Ook het effect van HDR valt helaas weg bij deze screenshots. Desondanks zijn er genoeg andere details om op te letten. Laten we beginnen met wat algemene buitenomgevingen.

Je ziet hier in een oogopslag dat Part 1 natuurlijk gedetailleerder is, met vollere begroeiing en complexere belichting. Maar op dit soort screenshots is ook goed te zien dat The Last of Us Part 1 niet slechts een grafische schil is. De omgevingen zijn ook aangepast, zonder de sfeer van de scène aan te tasten. Op de eerste screenshot zie je nu bijvoorbeeld een wachttoren, waardoor duidelijker is dat je net buiten de quarantainezone bent. Op de tweede screenshot reflecteert de koepel van het Capitol Building fraai, terwijl in de derde screenshot de ‘god rays’ wat mij betreft de show stelen. Dit zijn overigens shots genomen tijdens echte gameplay, maar met gebruik van de fotomodus (zonder instellingen aan te passen).

Ook op deze screenshot met Tess en Joel, genomen tijdens een filmpje aan het begin van het spel, is duidelijk hoeveel meer detail er in Part 1 zit. Het is net niet hetzelfde shot, maar wel zien we dat ze in het origineel voor voornamelijk bakstenen staan, die ook nog eens erg gelijkmatig zijn belicht. Dat geeft een vrij platte look. Part 1 is complexer, zowel in de details van de muur zelf, als de belichting.

Personages zijn niet alleen gedetailleerder, ze worden ook sfeervoller in beeld gebracht. Vergelijk de volgende screenshots maar eens. De zachte schaduwen op Ellie’s gezicht in de eerste screenshot worden versterkt doordat zij in focus is en de achtergrond minder scherp is. Kijk ook eens naar haar hand, die net wat meet knijpt in het geweer. Bij Joel zijn het vooral de ogen die nog meer (treurige) emotie uitstralen. In het origineel geven ze net iets te veel licht. Over licht gesproken: In Part 1 draagt Joel ook in de tussenfilmpjes zijn volledige uitrusting, waaronder de zaklamp op de borst.

Op de volgende screenshot zit Ellie op een bank, maar in het origineel zouden we eerlijk gezegd niet kunnen zeggen van wat voor materiaal de bank is gemaakt. Dat is wel even anders in Part 1, waar de gewoven draden van de kussens individueel te tellen zijn, mede dankzij de subtiele schaduw die erop valt. Deze screenshot zou bijna voor concept art door kunnen gaan.

In deze laatste Ellie-shot is zoveel te zien. De details in Ellie’s haar, de weerspiegelingen in het water, en de gebouwen in de verte die veel scherper en gedetailleerder zijn versterken de sfeer van deze prachtige scène. Een uitzicht waar je even voor stil mag gaan staan. We vragen ons wel af waar die schoolbus is gebleven.

We zagen net al bij een close-up van Ellie dat Naughty Dog in The Last of Us Part 1 meer speelt met het focuspunt van de camera in filmpjes, vaak met sfeervolle beelden als gevolg. Dat zien we ook in de onderstaande set screenshots, waarin Part 1 zachter oogt en je als kijker op een natuurlijke manier ergens je aandacht op vestigt. 

Mocht je na al die screenshots uit filmpjes weer even wat gameplay willen zien, dan hebben we goed nieuws voor je: tijdens de giraffe-scène konden we zowel bij Part 1 als bij Remastered niet van de shareknop afblijven!

Tot slot een speciale bonus. Er is namelijk één scène die niet alleen in The Last of Us Part 1 en Remastered zit, maar ook in The Last of Us Part 2. Een unieke kans om de drie games te vergelijken, en een mooie afsluiter van deze reeks vergelijkingen!

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft stelt stopzetten online diensten uit met een maand Sam & Max-remasters komen naar PlayStation
13

Reacties op: The Last of Us Part 1 en Remastered vergeleken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • XCiL3

  • 1 september 2022 11:12
  Hartstikke leuk zo'n remaster… maar om eerlijk te zijn vind ik de OUDE veel, veel, veel en veel mooier / realistischer / warmer / filmischer dan de remaster zelf…. maar dit is puur obv de vergeleken screenshots.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 1 september 2022 11:30
  @XCiL3 Remastered is de PS4-versie! Part 1 is de PS5-versie. De officiele benamingen zijn wat verwarrend. Wellicht had ik het platform ook in de afbeeldingen moeten vermelden. Ik heb het er in de tekst wel nog even een keer extra bijgezet, inclusief de jaartallen waarin ze uitkwamen. Dat geeft wat meer context.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Magister

  • 1 september 2022 11:14
  Ligt het aan mij of lijkt het dat de remaster er minder mooi uitziet? Of gaan de schuifjes gewoon de verkeerde kant op?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 1 september 2022 11:24
  @Magister De remastered versie is de "oude" remaster voor de PS4. Part 1 is de nieuwste remake voor de PS5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 1 september 2022 11:28
  @Magister 'Part 1' (steeds links) is de PS5-versie! 'Remastered' (rechts) is de PS4 versie. Zonder achtervoegsel, is de originele PS3-versie (die zit hier niet in de vergelijking). Sorry, misschien hadden we het platform even in de afbeeldingen moeten vermelden, de officiele benamingen kunnen inderdaad wat verwarrend zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • CaptainWinslow

  • 1 september 2022 11:24
  De remaster heeft juist baked lighting wat ervoor zorgt dat licht inval vaak niet perfect is of zelfs overbelicht. Dynamische belichting zorgt er juist voor dat licht en shadow ook realistisch zijn, en niet dat een persoon van alle kanten belicht wordt.

  De remaster was al mooi, maar de remake is realistischer. Daarbij moet je dit ook in beweging zien en je niet blind staren op screenshots. Het is dus een dag en nacht verschil met de remaster.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 1 september 2022 12:36
  De nieuwste versie is het mooiste, maar Ellies character model vind ik het beste (meest expressief) in de Remaster.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 1 september 2022 13:47
  Grafisch een extreem verschil.

  Digital foundry heeft ook een mooie vergelijking. Kijk hun video en je zal zien dat het totaal geen lazy cash grab is. ( Nog wel steeds te vroeg gemaakt naar mijn mening)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 1 september 2022 14:29
  Toch zin om deze game te spelen dit weekend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  agrash

  • 1 september 2022 19:48
  Grappig, ik had ook de fout om te denken dat de remastered version de nieuwere is ^^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 2 september 2022 20:03
  Ik wil graag iedereen die het gigantische verschil niet ziet adviseren om zo snel mogelijk naar de opticien te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Black Spider

  • 5 september 2022 23:41
  Waarom zoveel posts over the last of us. Het is een marginale grafische update van een vrij recente game. Kunnen jullie de tijd niet investeren in iets anders?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • growlbox

  • 6 september 2022 13:26
  Niemand verplicht je om het te kopen denk ik dan. Degene die het echt willen hebben kopen het nu en degene die het te duur vinden wachten wel. Nergens voor nodig om erover te zeuren lijkt me toch? Tis jammer, maar een ontwikkelaar mag toch echt zelf weten wat ie voor zijn game vraagt. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.