Alles in The Godfather draait om respect. Je uiteindelijke doel is om heel New York aan je voeten te krijgen en dat kan niet zonder een beetje aanzien. Aanzien krijg je door veel geld te hebben of gezien te worden als een vervaarlijke man. Het mooie in The Godfather is dat deze twee eigenschappen met elkaar te combineren zijn. Van anonieme nietsnut tot de nieuwe Don en van arme stakker tot welvarende zakenman. Het enige dat je nodig hebt is een flink portie lef en een goede rechtervuist.

Er zijn in The Godfather verschillende manieren om aan geld te komen. We beschrijven in dit artikel het afpersen van winkeleigenaren en het delen in de winst van illegale handeltjes. De overkoepelende speleigenschap die hierbij om de hoek komt kijken, is het BlackHand-systeem. Laten we bovenaan de boom beginnen.

BlackHand

Het BlackHand-systeem heeft te maken met de manier waarop je fysiek aanwezig kunt zijn. Met andere woorden: hoe je mensen op hun bek kunt slaan. The Godfather beschikt over een goed uitgewerkt vechtsysteem, dat vooral gevechten zonder wapens een extra smaakje geeft. Het uitdelen van klappen werkt op ongeveer dezelfde manier als dat in EA Sports' Fight Night serie. Je trekt de rechter analoge stick naar achteren en door een zwiep naar voren, richt je de vuist van je personage op de neus van de tegenstander. Verschillende bewegingen met de analoge stick zorgen voor verschillende slagen.

Naast de normale klappen, kun je tegenstanders ook beet pakken. Door een tegenstander beet te pakken, voorkom je dat hij naar jou uit kan halen. Wanneer je iemand beet hebt, zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kun je de persoon op z'n knieën duwen en hem zo met je eigen knie bewerken (au!). Ook is het mogelijk om in deze situatie je wapen te pakken en iemand op Hitman-waardige manier te executeren. De andere mogelijkheid wanneer je iemand vast hebt, is om de persoon een sleur naar links of rechts te geven. Met name langs randen van hoge gebouwen kan dit een leuk effect hebben. Bedenk je wel dat iemand een vrije val van tien meter niet overleeft en dat zaken doen op zo'n moment passé is.

Extortion

Het BlackHand-systeem speelt een grote rol in de manier van onderhandelen in The Godfather. Eén van de manieren om aan geld te komen, is door winkeleigenaren af te persen. In ruil voor winkelprotectie vraag je een deel van de winst. Eigenaren zien meestal echter niet direct de voordelen van een dergelijke deal, dus zul je ze op de een of andere manier moeten overtuigen. En wat kun je beter doen dan zelf een voorbeeld te zetten van het type persoon waartegen de winkel beschermd moet worden?

Na een negatief gesprek met de eigenaar pak je de beste man bij z'n strot en doe je het aanbod nogmaals. De zelfverzekerde macho's blijven ook in dit soort situaties vaak stug je aanbod negeren en dus moeten er andere maatregelen genomen worden. Met een ferme tik tegen z'n kop probeer je de man het idee in z'n hoofd te slaan. Boven in beeld verschijnt nu een speciale meter die aangeeft tot waar je moet gaan om de man te overtuigen. De ene eigenaar gaat na twee klappen overstag, de andere na een heuse bokswedstrijd. Ook zijn er eigenaren die al na één klap tegen de vlakte gaan en waarbij je een andere oplossing moet zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld de kassa aan gort slaan of een winkelende New Yorker bij de keel grijpen. Iedere winkelier heeft zijn eigen zwakke punt en het is aan jou dit te vinden. Wanneer de man zich uiteindelijk gewonnen geeft, krijg je aan het eind van de maand automatisch een x-aantal dollars op je rekening bijgeschreven.

Rackets

Een ander voordeel van het 'beheren' van een winkel, is dat je toegang krijgt tot de normaal gesloten deurtjes die leiden tot de achterkamers. In een corrupte stad als New York in de jaren '40 gebeurt er namelijk een hoop wat het oog niet direct ziet. De achterkamers fungeren vaak als ruimte voor illegale drankstokerijen of casino-achtige praktijken. Door de juiste persoon in de zaal een flinke zak geld te geven, kun je mee gaan delen in de winst van deze mini-ondernemingen.

Nu klinkt dit als de makkelijkste manier om aan geld te komen, maar pas op! Niet alle handeltjes worden door vriendelijke mensen beheerd. De andere vier families hebben verspreid door de stad ook hun onderdanen gestationeerd en het kan best zo zijn dat in de handel die jij wilt overnemen, andere families belangen hebben. Dit soort situaties eindigen negen van de tien keer in een vuurgevecht, waarbij je alle niet meewerkende personen neer dient te knallen voordat je weer zaken kunt doen. Ook is het natuurlijk mogelijk gewoon de benen te nemen en een minder vijandig handeltje op te zoeken.

Naast het afpersen van winkeliers en het delen in de winst van illegale handeltjes, is het ook nog mogelijk om banken te overvallen, geldtransport te dwarsbomen of opdrachten voor familieleden uit te voeren, zoals het vermoorden van bepaalde personen. Er is dus een boel mogelijk in The Godfather, maar de vraag is hoe goed het allemaal uitgewerkt is. Aanstaande zondag geven we je het antwoord in de review.