Het eerste succesverhaal, los van alle spelers en teams, is het feit dat de toeschouwersaantallen wederom zijn gestegen. Waar in Raleigh nog 138.000 fanatiekelingen het toernooi volgden, waren er voor het Orlando-toernooi 181.000 unieke online toeschouwers. In totaal werden 3,2 miljoen uur aan content bekeken. Volgens MLG-CEO Sundance DiGiovanni, die MLG graag wil brengen naar hetzelfde niveau als nationale honkbaltoernooien die op tv worden uitgezonden, "zorgt dit recordbrekend aantal toeschouwers ervoor dat we dit jaar zowat op gelijke hoogte zijn gekomen met traditionele toeschouwersaantallen van tv", En in 2012 moet er nog veel meer content te bekijken zijn online, zo bevestigt DiGiovanni. 

The Incredible HuK

Het echte succesverhaal is dit toernooi weggelegd voor Protoss-speler Chris "HuK" Loranger van Evil Geniuses. Sinds Koreaanse spelers mogen deelnemen aan het StarCraft II-toernooi van Major League Gaming wist geen enkele westerling ook maar in de buurt te komen van de eerste plaats. Daarnaast is het nog geen speler gelukt om het toernooi twee keer te winnen. Maar HuK wist dit in één klap te doorbreken. Dat terwijl de Protoss op dit moment in een zwakkere positie leken te zijn dan de Zerg- en Terran-concurrenten.

In de staat waar hij is geboren en getogen, met zijn ouders op de eerste rij als toeschouwers, wist hij uiteindelijk de trofee te omarmen na een reeks tegenstanders te verslaan waar je U tegen zegt. Zo versloeg hij overtuigend zijn teamgenoten IdrA (die eveneens als HuK de Koreanen problemen bezorgde) en PuMa, voormalig teamgenoot HerO, en de Koreaanse Terran-speler Marineking. Dat betekent niet dat het allemaal vlekkeloos verliep, integendeel: regelmatig leek HuK een wedstrijd verloren te hebben en in een onmogelijke situatie te verkeren, maar keer op keer wist hij op soms bijna onverklaarbare redenen weer de overhand te krijgen. In de finale nam hij het op tegen de Koreaanse speler MC, die eerder dit jaar nog werd bestempeld als de beste Protoss-speler ter wereld. HuK leek hier niet van onder de indruk en won de finale kalm met een score van 4-1.


HuK

Het feit dat een Westerse speler in Orlando heeft gewonnen is geen teken daarvoor dat dit in de nabije toekomst weer snel zal gebeuren. De Koreaanse spelers waren grotendeels weer de dominante kracht in Orlando en zullen hard werken om het laatste Pro Circuit-toernooi van dit jaar te winnen. Weet HuK zijn momentum echter te behouden, dan gaan wij hem minimaal in de top 3 zien tijdens Providence.

Onvoorspelbaar

MLG-toernooien zijn onvoorspelbaar. Een team dat in het vorige evenement de eerste plaats behaalde, weet hier vaak geen vervolg aan te geven en zakt door het ijs. Nu was Instinct, dat eerst nog als "God Squad" werd bestempeld, een uitzondering door sterke resultaten in twee toernooien achterelkaar te behalen, maar moeten ook zij in Orlando een stap terug zetten. Ook Infamous, die in Raleigh nog Instinct versloegen, moesten plaatsmaken voor een nieuwe kampioen: Dynasty.

Dynasty was tijdens de voorgaande toernooien niet bijzonder indrukwekkend.  Ze waren steeds redelijk ver bovenaan te vinden, maar presteerden nooit onverwacht goed. In Orlando wisten ze eindelijk te overtuigen, en dat tegen teams die gedurende de laatste maanden nog de vloer hadden aangeveegd met ze. Zo wist Dynasty niet een keer, maar zelfs twee keer dubbel kampioen Instinct uit te schakelen. Het enige team dat redelijke tegenstand kon bieden was Raleigh-kampioen Infamous, die na twee dagen al werd beschouwd als de Orlando-kampioen. Dynasty verloor de eerste ronde van de finale, die uiteindelijk enkel als opwarmronde leek te dienen, aangezien zij daarna Infamous overmeesterden om zo de Orlando-trofee mee naar huis te nemen.


Dynasty

De vorm van Halo: Reach-teams is onvoorspelbaar, wat het zo interessant maakt om de wedstrijden te bekijken. Volgens Ryanoob van Believe The Hype, is Halo: Reach op competitief niveau in een leerfase: "Nu pas leren teams elkaar efficiënt te analyseren en uit te schakelen." Uiteindelijk wordt het laatste toernooi, MLG Providence 2011, een wedstrijd tussen voormalige kampioenen. Dynasty zal geen tweede keer kampioen worden, waardoor het waarschijnlijk een gevecht wordt tussen het "God Squad" Instict en "God Killers" Infamous.

Tegen alle verwachtingen in

Wanneer toeschouwers of fans spelers onrustig willen krijgen, zijn er in de elektronische sport genoeg mogelijkheden voor. Optic Gaming moest op pijnlijke wijze ervaren hoe het is om een beslissing te nemen die niet door de community wordt ondersteund. Zij lieten sterspeler Rambo, na persoonlijke onenigheden, gaan en vervingen hem met MLG Anaheim-kampioen Proofy. Fans lieten op Twitter en fora weten dat ze Optic Gaming de rug hadden gekeerd en dat het team het nu kon vergeten kampioen te worden. Of Optic Gaming goed met kritiek weet om te gaan of dat de wissel van opstelling daadwerkelijk de perfecte keuze was zal nooit duidelijk worden, maar Optic Gaming wist uiteindelijk tegen alle voorspellingen in de trofee mee naar huis te nemen.

Ondanks alle kritiek was Optic Gaming echter niet het team dat de meeste aandacht opeiste. Het jonge team van Vendetta betoverde het publiek en kreeg regelmatig meer aandacht dan Optic, mede omdat het teams versloeg zoals Raleigh-kampioen Fear. Uiteindelijke stuitten Vendetta en Optic Gaming elkaar tweemaal op weg naar de kampioenstitel. Het gevecht van jong tegen oud werd beslist door de oude garde op een weinig spectaculaire manier. Vendetta vocht zijn weg terug en stond uiteindelijk in de finale wederom tegen Optic Gaming. In het maximale aantal wedstrijden barstte de jonge passie tegen de ervaring van Optic Gaming, die uiteindelijk de beslissende ronde wist te winnen.


Optic Gaming

Het 2011-seizoen kent tot nu toe drie verschillende kampioenen. Quantic Leverage en Optic Gaming is het inmiddels twee keer gelukt een toernooi te winnen, terwijl Quantic Fear een enkele keer in Raleigh wist te winnen. Het meest indrukwekkende is echter dat alle drie teams te allen tijde in de top 5 aanwezig waren, waardoor het laatste Pro Circuit-toernooi van dit jaar gegarandeerd een wedstrijd wordt tussen een van deze drie teams.

Providence belooft een grootse finale te worden, gebaseerd op de concurrentiestrijd die in Orlando heeft plaatsgevonden, maar ook op basis van de explosieve groei van de toeschouwersaantallen. De kampioenen van MLG Providence 2011 worden uiteindelijk het meest onthouden, waardoor veel spelers een eindsprint inzetten. Daarnaast zijn er hopelijk meer dan 200.000 toeschouwers te vinden, om zo op grootse wijze het seizoen 2011 af te sluiten en met frisse moed het nieuwe jaar in te gaan.