Terugblik: The Lion King | Gamer.nl

Terugblik: The Lion King | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Wat Lion King onder andere zo'n goede film maakt, is de door Elton John en Hans Zimmer gecomponeerde muziek. Het spel begint vreemd genoeg met in het eerste level het uiterst trieste en instrumentale 'This Land', wat in de film op de achtergrond speelt als de geest van Mufasa zijn volwa en geworden zoon toespreekt. In bit-beats klinkt het natuurlijk wat minder imposant dan wanneer het door een orkest wordt gespeeld, maar toch komen de liedjes heel goed over in het spel. Gelukkig heeft ontwikkelaar Westwood Studios This Land tot een iets vrolijker deuntje gemaakt, zodat de game herkenbaar, maar niet deprimerend begint.

In Lion King speel je met welpje Simba, die naarmate de levels vorderen uitgroeit tot een volwa en koning van de jungle. In een sidescrolling platformavontuur spring je van steen naar steen en maak je gebruik van de savannedieren om verder te komen. De meeste beesten helpen je verder op weg, zoals de struisvogel die je op zijn rug meeneemt of de plagerige slingeraapjes die klaar hangen om Simba eens lekker over te gooien.

Op de hoorn

De eerste ervaring met die aapjes gaat gepaard met een puzzelmomentje. Een grazende neushoorn gooit je via zijn hoorn naar boven, waar de aapjes je vastgrijpen en als een bolletje naar elkaar verder gooien. Je moet ontdekken dat je de aapjes kunt omdraaien, hoe je dat doet en dan ook nog welke je moet omdraaien om verder te komen. Intere ant, want zo is het niet gewoon een sidescroller waarin lopen, springen en vijanden uitschakelen de enige bezigheden zijn. Plus, je weet niet wat je verderop in het spel nog aan puzzels kunt verwachten.

Niet alle dieren zijn zo vriendelijk om je verder te helpen. Ze zijn ook regelmatig de reden dat je doodgaat. Je vijanden variëren van kameleons tot hyena's en ontploffende insecten. Vooral de stekelvarkens zijn lastig, omdat je ze niet springend kunt uitschakelen. In het water vallen kost je ook een leven, want leeuwen zijn een van de weinige katachtigen die niet zwemmen.

Our Kingdom

Als je een level uitspeelt, dan zie je de bekende bergscène waarbij een leeuw naar de punt van de rots loopt. Mufasa spreekt dan intere ante zinnen als: “Everything the light touches is our kingdom.” Als je juist door al je levens heen bent, dan komt Rafiki je weer tot leven wekken met een continue. Helaas moet je dan wel weer helemaal vanaf het begin beginnen, dus over het algemeen is het weerzien van Rafiki meestal niet zo'n fijne aangelegenheid.

Wie nog steeds -of alweer- een Super Nintendo in huis heeft, zal direct vol plezier Lion King kunnen spelen. Het ziet er verbazingwekkend mooi uit. Simba's gezicht spreekt boekdelen en er wordt veel gebruik gemaakt van kleuren en dat zie je terug in elk dier dat je onderweg helpt, van de platsnuitige giraffen tot de snelle struisvogels. Er is veel tijd in de details van de game gestoken, zodat het spel zoveel mogelijk die Afrikaanse Lion King-sfeer ademt zoals we die kennen uit de film. De film komt trouwens op 4 oktober uit op blu-ray. Gewoon de originele uit 1994 en diezelfde films nogmaals als 3D-variant.

 

Tot slot is het in het spel erg mooi om Simba -jong of oud- zijn lichaam te zien uitstrekken, terwijl hij enorme sprongen maakt van steen naar steen of giraffe naar giraffe. Het springen voelt zo soepel, dat je de levels doorvliegt. En spring je net niet hoog genoeg, dan klauwt Simba zich vast aan de rand. Lion King is in principe een side scroller zoals zovelen, maar voelt totaal anders dan andere spellen – met een dikke loodgieter of een getikte Rabbid. Je merkt niet alleen door de titel dat je met een ruige leeuw speelt, maar ook door de snelheid en oerkracht die van het beeld spat als je de knoppen van de controller indrukt. Rrrauw!


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou