Hoe stel je in een top jaar als 2004 een lijst samen met de tien beste games van het afgelopen jaar? Tien games, uit die hele massa verslavende, kwalitatief hoogstaande spellen. Het is als kiezen tussen tientallen Ferrari's, die ieder even mooi en snel zijn en eigenlijk alleen van interieur verschillen. Als je er zo over nadenkt, is het eigenlijk onmogelijk. Toch hebben we een poging gewaagd een lijst samen te stellen die voor iedere gamer als aanvaardbaar gezien kan worden. Zo hebben we voor ieder platform een exclusieve titel in de lijst staan en ook nog geprobeerd de genres evenredig te vullen.

Opvallend in de lijst is dat alle titels een vervolg of semi-vervolg op een eerdere game zijn. Symbolisch voor het jaar 2004, dat niet alleen als topjaar de boeken in gaat, maar ook als vervolgjaar. Het cijfer twee komt onze neus inmiddels ook uit en eerlijk gezegd zijn we best toe aan een frisse wind door de games-industrie. Misschien is het jaar 2005 daar het antwoord op, we zullen het zien. Tot de topgames van 2005 ons weer bereiken, kijken we in ieder geval met bewondering terug naar 2004, want och och mensen, wat hebben we een moois gespeeld!

10. Pro Evolution Soccer 4 (PC, PS2, XB)

Hoe verbeter je een voetbalgame die het woord 'perfectie' al akelig dicht benadert? Pro Evolution Soccer 4 liet het zien. Met voor het eerst een flink aantal officiële licenties op zak, veroverde de serie dit jaar ook vele FIFA-harten en lijkt Konami's footie ook door de mainstream gamer steeds meer gewaardeerd te gaan worden. De perfectie van Pro Evo 4 zit hem in niets minder dan de gameplay zelf. Ieder potje voetbal is anders en alle facetten van het balspel zijn in de game op een dusdanig realistische wijze geïmplementeerd, dat je het gevoel krijgt ook echt met je voetbalschoenen over het gras te schuiven. Neem daarbij de sterk verbeterde, RPG-achtige Major League, de enorme verslavingsfactor en de (op de PC en Xbox) aanwezige online play, en je hebt een game die door iedere sportfanaat vertroeteld wordt.

9. Halo 2 (XB)

Na het oorverdovende succes van Halo op de Xbox, stond Bungie niets anders te doen dan een even speciaal vervolg te creëren. Het werk aan Halo 2 werd gestart en sinds afgelopen november ligt de game in de winkel. Vooraf was al bekend dat we van Halo 2 geen revolutie, maar meer een evolutie moesten verwachten. Alle features uit het vorige deel werden nog eens flink opgepoetst en gecombineerd met een aantal nieuwe facetten, zoals de multiplayer mode.

Het resultaat van de inzet van Bungie mag er alleszins wezen. De singleplayer mode leverde een opnieuw hectisch avontuur op, dat zeker in de Legendary mode voor de nodige uurtjes gameplay heeft gezorgd. De reden waarom we de game bleven spelen zat hem echter niet in de singleplayer, maar in de ondersteuning van Xbox Live. De servers zitten nog steeds bomvol en ook wij zijn nog lang niet uitgespeeld met Halo 2 online. Niet heel vernieuwend, maar wel extreem goed!

8. Ratchet & Clank 3 (PS2)

Insomniac did it again! In minder dan een jaar tijd heeft men opnieuw een waardig nieuw deel in de Ratchet & Clank reeks af weten te leveren. Naast een uitgebreide singleplayermode, konden we ditmaal ook genieten van een volwaardige online multiplayermode. Dit is een unicum voor het platformgenre, maar Insomniac is erin geslaagd een oerdegelijke multiplayer ervaring af te leveren. De speleigenschappen van Ratchet & Clank bleken zich uitstekend te lenen voor meerdere spelers. Helaas weet deze multiplayermode nog niet echt door te breken bij het grote publiek, waardoor het meestal erg rustig is op de servers. Maar de nieuwe singleplayermode alleen al rechtvaardigt deze achtste positie in de lijst. Wapens kunnen nu tot vijf maal toe verbeterd worden en Captain Qwark heeft zijn eigen, 2D platformgame. Insomniac heeft voor het tweede keer op rij in onze ogen de beste platformgame van het jaar afgeleverd.