Achtergrond

Terug naar de toekomst: 1995

Het einde van de cartridge

Geschreven door Erik Nusselder op
Games zijn groter dan ooit. Bijna iedereen speelt wel eens een spelletje, of het nou op een fonkelnieuwe console of op een telefoon is. Maar hoe zijn we gekomen waar we nu zijn? In deze serie blikken we terug op de jaren die een grote impact hadden op de industrie, die nu nog steeds merkbaar is. Deze week stoppen we in 1995.

Sony is niet meer weg te denken als grote speler in de consolemarkt. Al sinds de eerste PlayStation hebben hun consoles een grote impact op de industrie. Dat begon al bij de allereerste versie, die als eerste succesvol de cartridge verruilde voor een discdrive. De cd-rom’s konden veel meer data aan en waren een stuk goedkoper om te maken. Bovendien konden gamers hun console nu niet alleen meer gebruiken om te gamen, maar bijvoorbeeld ook om cd's af te spelen. Die eerste PlayStation kwam er echter niet zomaar, maar was het resultaat van een ruzie tussen Sony en Nintendo.

De SNES-CD

Nintendo wist de consolemarkt weer nieuw leven in te blazen na de crash van 1983, die onze favoriete hobby bijna in een vroeg graf legde. De tijd dat elk technologiebedrijf een eigen console bouwde was voorbij en Nintendo domineerde de markt met de NES en later de SNES. Sony was nooit op de hypetrein van consoles gesprongen, maar wilde na al die tijd de vruchten plukken van al dat succes. De eerste stappen worden gezet bij de SNES: de twee Japanse grootheden sluiten een contract - Sony zou de audioprocessors voor de console leveren.


De deal gaat goed en de twee bedrijven zijn blij met elkaar. Nintendo gaat vrolijk verder met de SNES en Sony concentreert zich op waar het goed in is, namelijk technologie. Wanneer Sony een nieuwe cd-rom ontwikkelt is het weinig opzienbarend dat zij met Nintendo in zee willen gaan om deze uitvinding naar gaming te brengen. De nieuwe disc kan audio, graphics en data allemaal tegelijk aflezen, in tegenstelling tot de eerste cd-rom’s die maar een van de drie tegelijk kon. Dit kwam de schaal van de games, alsook de graphics en audio, ten goede. De twee komen uiteindelijk tot een nieuwe deal. Sony zou een add-on voor de SNES maken die cd-rom’s kan afspelen. Ook zou Sony een eigen console mogen maken, die naast de cd's ook SNES-games kan afspelen, onder hun eigen merknaam: de Play Station. 

Wacht eens even...

Tot zover geen vuiltje aan de lucht, totdat de president van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, het contract nog eens goed doorpluist. Dan blijkt dat van alle spellen die voor Sony's cd-rom’s gemaakt zouden worden, ook de licenties in handen van Sony zullen vallen. Nintendo is natuurlijk niet een bedrijf dat zomaar licenties afgeeft aan anderen, dus de deal wordt op het laatste moment afgeblazen. Het is nooit duidelijk geworden waarom dat pas zo laat gebeurde. Heeft Nintendo het contract niet goed gelezen of heeft Sony de clausule expres zo vaag mogelijk opgeschreven? Hoe het ook moge zijn, de relatie tussen de twee bekoelt flink. Op de CES van 1989 kondigt Sony nog trots hun Play Station aan, maar een dag later maakt Nintendo bekend dat ze met Philips in zee gaan, een bedrijf dat ook hard aan de weg timmert met cd-technologie. 

Third-parties gaan massaal met Sony in zee, omdat de cd's veel makkelijk en goedkoper zijn om mee te werken

Sony is natuurlijk woedend en beraadt zich op de volgende stap. Het bedrijf klopt zelfs bij SEGA aan om samen te werken, maar die zien er niks in om met zo'n onervaren speler in de game-industrie aan de slag te gaan. De plannen blijven een tijdje op de plank liggen, totdat Sony uiteindelijk besluit om er zelf voor te gaan. In 1995 komt de PlayStation – nu zonder spatie – op de markt in Amerika en Europa, en de console is een doorslaand succes. De belangrijkste concurrent is de nieuwste van Nintendo, de N64, zonder cd's nadat ze de deal met Philips uiteindelijk niet aandurfden. Die beslissing draagt er uiteindelijk aan bij dat de N64 het onderspit moet delven. Third-parties gaan massaal met Sony in zee, omdat de cd's veel makkelijk en goedkoper zijn om mee te werken. 

Cd's overwinnen

Het succes van de PlayStation is wellicht de grootste reden dat we vandaag de dag niet meer op cartridges spelen. Nintendo had grote zorgen over de nieuwe mediadrager: cd's gaan minder lang mee en zijn veel makkelijker om illegaal te reproduceren. Daar kregen ze zeker gelijk in, aangezien er op de PlayStation massaal illegale kopieën werden gespeeld. Die zorgen vielen echter in het niet bij het succes dat de cd-rom Sony bracht. Er waren door de steun van third-parties veel meer games te spelen op de console en klanten konden de PlayStation voor meer gebruiken dan alleen games. Ontwikkelaars als Squaresoft en Enix stapten over, waardoor Final Fantasy en Dragon Quest alleen op de PlayStation te spelen waren. Andere studio's, zoals Konami, brachten veel meer games uit bij Sony dan bij Nintendo. 

Het einde van de cartridge bracht ons uiteindelijk grotere games met scherpere graphics en de mogelijkheid om veel cutscenes in een game te proppen. Het bracht ons echter ook de welbekende memory cards. De console kon immers geen gegevens bijschrijven op een cd, zoals dat op de meeste cartridges wel kan, en dus was er extra geheugen nodig. Het is daarmee de voorloper van een harde schijf in consoles, iets wat we nu nauwelijks nog weg kunnen denken. Het bracht ons ook demo-discs, schijfjes met een kleine, speelbare demo erop, die in de tijd van de cartridge veel te duur zouden zijn om te maken. Bovenal is het ‘t einde van het tijdperk waarin we moeten blazen in die cartridges voordat ze werken, of dat nu een mythe is of niet.

In Terug naar de toekomst kijkt Gamer.nl naar de belangrijkste jaren in de gamegeschiedenis en wat die historische ontwikkelingen betekenen voor gaming anno nu.

Lees ook:

1993: De invloed van Doom
1989: Games altijd bij de hand
1985: Behoefte aan kwaliteit
1980: De opkomst van de arcade

 

Dit artikel delen:

Lees meer

Halo 3: ODST in mei naar Halo: The Master Chief Collection Nieuwe trailer Xenoblade Chronicles X getoond
14

Reacties op: Terug naar de toekomst: 1995

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Pug205GTi

  • 22 april 2015 11:49
  Leuk stuk weer. Weet nog toen ik mijn PS1 kreeg hoe blij ik was toen. Ik zag dat ding vroeger een keer bij de BCC staan toen mijn vader een tv ging kopen. Heb daar een uur kunnen spelen (Formule 1 zat erin) en was helemaal weg van de console. Mijn neef kreeg op een gegeven moment een PS1 (die woonde onder ons in de flat) en zat daar elke middag/avond te spelen tot mijn vader op een dag binnen kwam met die grijze doos waar de PS1 in zat. Helemaal happy, eerste spel wat er bij zat was The Need for Speed: Road & Track. Heerlijke game. Daarna veel op en neer gelopen naar Videoland om games te huren. Mooie tijden waren dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 22 april 2015 12:06
  Mooi artikel Erik.

  Ik ben na de snes Nintendo trouw gebleven en ben toen voor de Nintendo 64 gegaan.
  Ik ruilde wel eens van console met een vriend. Ondanks de geweldige games zoals Metal Gear Solid heb ik nooit spijt gehad van mijn Nintendo 64.

  De echte 3D games zoals Mario 64 vond ik toch een stuk beter uit de verf komen dan 3D games op de Playstation zoals Spyro e.d.
  Ook games als Goldeneye met vier man was niet echt mogelijk op een Playstation. De cartridge was idd een bottleneck, maar er waren wel Nintendo 64 games met cutscenes. Resident Evil 2 had een aagepaste cartridge met meer opslag vanwege de cutscenes als ik me niet vergis.

  Nog een paar nadelen van de cartridge is dat je ze echt schoon moet houden, met name de connectors. Daarom heb ik al mijn games in box protectors zitten. En de opslag van savegames kunnen verloren gaan omdat de knoopbatterij in de cartridge leeg kan raken. Deze werken ongeveer 20 jaar lang. Ik had dit onlangs nog bij Super Mario World waar alle savegames ineens weg waren. Het vervangen van die batterij is een secuur klusje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 22 april 2015 22:49
  De playstation had quake 2, die prima te spelen was met 4 spelers. Goldeneye was wel eerder, maar het is niet zo dat de playstation het niet kon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 22 april 2015 12:49
  Het succes van de consoles heeft er niks meer te maken dat we cds Dvd en blurays gebruiken, het is en zal altijd een ruimte kwestie zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flaming

  • 22 april 2015 13:20
  Mijn mening is dat het wel een groot gedeelte van het succes is. Meer data is een voller spel met betere graphics. Op een SNES cardrige past max 8mb.

  Even een leuk rekensommetje. GTA 5 is 62 Gb (ongeveer), dat is 63.488 mb. Dit delen door 8mb is 7.936 stuks. De afmeting van een SNES cardrige is 128x86x19mm = 209.152 mm3 = 0.000209152m3 x 7.936 is ongeveer 1,6m3. Dat is meer dan 1,5 kubskist vol met cardrige. voor 1 game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 22 april 2015 13:27
  Zoals ik in het artikel schets, ontwikkelen op cd was sneller, goedkoper en er paste meer op. Daarom stapten veel ontwikkelaars over naar Sony en kreeg Nintendo ineens veel minder third party titels. Dat is een van de redenen dat de PlayStation die consolestrijd ruimschoots won, ook al was Sony een nieuwkomer op de markt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 22 april 2015 23:48
  Het succes van de console heeft niks te maken met dat we cd/blu-ray zijn gaan gebruiken? Het is zeker wel een groot factor geweest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DeadIslandfanboy

  • 22 april 2015 15:15
  Cool!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 22 april 2015 15:46
  Mooi artikel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 22 april 2015 17:02
  en omdat microsoft niks met gaming deed, krijgen we niks over pc gaming te horen -.- tis allemaal console troep

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 22 april 2015 17:13
  Vorige week nog! https://gamer.nl/articles/achtergrond/terug-naar-de-toekomst-1993/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 22 april 2015 23:50
  Zonder die "console troep" had gaming nooit zover gekomen als dat het nu is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 24 april 2015 07:59
  Ik weet nog hoe populair de eerste PS werd. Het was zelfs zo'n daverend succes dat opeens mensen zo'n ding kochten in mijn omgeving die vroeger nooit games speelden. Dat was de basis voor het succes van het merk PlayStation. Het was toen wachten op een gedegen concurrent voor Sony en dat werd later uiteraard MS Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigmichiel

  • 5 mei 2015 13:08
  En tóch blijven de cartridges eigenlijk een beter medium dan de CD voor het laden van games. Ze hebben immers geen laadtijden ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.