Toch weten deze avonturen niet de harten te stelen zoals Symphonia dat wel deed in 2004. Hideo Baba weet dit. Ook weet hij dat het de eerste Tales-titel is die wereldwijd fans achter zich heeft weten te scharen, maar inmiddels behoorlijk gedateerd oogt. Om fans een kans te geven om het avontuur in Sylvarant opnieuw te beleven en sluimerende interesse in Symphonia op te wekken, lanceert Namco Bandai begin 2014 Tales of Symphonia Chronicles, een HD-heruitgave van Lloyd Irvings onvergetelijke tocht en de opvolger, Dawn of the New World, die in 2009 voor de Wii verscheen.

Tales of Symphonia Chronicles

Symphonia Chronicles

Tales of Symphonia Chronicles behoort tot de categorie HD-heruitgaves die zeer welkom zijn, maar gerust wat grondiger opgepoetst hadden mogen worden. De beelden zijn aanzienlijk scherper in vergelijking met de oorspronkelijke versie - natuurlijk deels vanwege het gebrek aan hdmi en hdtv destijds - maar ademt desondanks nog volop 2003. Een gemiste kans, maar een bewuste keuze van Baba. “Ik wil de spelervaring exact hetzelfde houden als tien jaar geleden,” vertelt hij vanuit zijn hotelkamer. Hetzelfde geldt voor de onderliggende soundtrack: er is gespeeld met het idee om ook deze een oppoetsbeurt te geven, maar wegens eerdergenoemde redenen zag Baba daar vanaf.

“Maar,” vult hij gauw aan terwijl hij een lamp aandoet, “dat betekent niet dat het niets nieuws te bieden heeft.” Op verzoek van fans bevat de openingsanimatie niet alleen de orkestrale Europese muziek, maar ook de Japanse songs van respectievelijk de GameCube- en PlayStation 2-versie. Een andere wens die Baba met Symphonia Chronicles in vervulling brengt, is de mogelijkheid om de Japanse stemmen te activeren. In lijn met de nieuwere delen kun je ook je personages aankleden in kostuums uit andere delen, zonder dat je hiervoor je portemonnee hoeft te trekken in de vorm van DLC.

Niet alleen in, maar ook buiten de game om worden fans in de watten gelegd. Althans, als ze bereid zijn daarvoor de portemonnee te trekken. Baba neemt namelijk de moeite om de Japanse Collector’s Edition ook hier uit te brengen. Naast de HD-heruitgaves van Tales of Symphonia en Dawn of the World bevat deze doos vier Chibi Kyun Kara-figuurtjes van de hoofdpersonages, een soundtrack en de roman die het verhaal tussen beide delen beschrijft, verpakt in prachtige artwork.

Tales of Symphonia Chronicles Collector's Edition

Xillia 2

Naast Tales of Symphonia Chronicles liet Baba ook trots de eerste Engelstalige beelden van Tales of Xillia 2 zien. In tegenstelling tot de fantasiewerelden van voorgaande Tales speelt dit vervolg zich op Xillia af, in een moderne setting, waarbij wolkenkrabbers en bewolking een grauwe, volwassen sfeer opwekken. Het hoofdpersonage is dan ook geen tiener, maar een volwassen man met een fulltime baan.

“Voor Xillia 2 wilden we een nieuwe uitdaging aangaan,” antwoordt Baba op de vraag hoe deze plotselinge omslag qua setting te verklaren is. “Het sleutelwoord van Xillia 2 is ‘keuzes’ en de consequenties van bepaalde keuzes. Om dit volwassen thema kracht bij te zetten, hebben we gekozen voor een ouder hoofdpersonage en een moderne stad als omgeving.” In de praktijk betekent dit dat spelers keuzes moeten maken tijdens de cutscenes, welke het verloop van het verhaal kunnen beïnvloeden.

Tales of Xillia 2

Tales van de toekomst

Wat de serie te bieden heeft na Xillia 2 is vooralsnog een mysterie. Onlangs zijn er wel meerdere nieuwe Tales-titels aangekondigd, zoals Tales of Link en Tales of Kizna, maar een groot deel hiervan zijn games ontwikkeld voor telefoons in Japan. Ook ports van klassiekers, zoals de iOS- en Android-versie van Tales of Phantasia afgelopen september, zijn bestemd voor Japanse consumenten.

De kans dat deze titels ook hier worden uitgebracht is volgens Baba klein. “We richten ons voornamelijk op het lokaliseren van de hoofdtitels, zoals Xillia 2 nu.” Door de omvang van deze projecten zijn er momenteel helaas geen plannen om bijvoorbeeld de Vita-heruitgaves van Tales of Innocence en Tales of Hearts uit te brengen in het Westen. “Hier hebben we simpelweg de mankracht niet voor,” vult Baba aan.

Hoewel dit gemis een wond blijft in het hart van vele fans, hebben zij een prachtig jaar om naar uit te kijken: een heruitgave van het geliefde Symphonia gebundeld met het directe vervolg Dawn of the World en als klap op de vuurpijl het splinternieuwe Xillia 2. Nog nooit was een gamejaar zo rijkelijk belegd met Tales-titels als 2014.


Dit artikel is geschreven door Guan van Zoggel, afgestudeerd Japanoloog. Hij heeft een half jaar in Japan gewoond en heeft een fascinatie voor alles uit het land uit de rijzende zon.