iOS-controllers zijn nog behoorlijk nieuw en dus wordt er flink op los geëxperimenteerd. Tot nu toe zagen we vooral controllers waar je een iPhone of iPod Touch in moest schuiven, met een ingebouwde batterij waardoor je langer kunt gamen. De Stratus van Steelseries is echter een traditionele controller waar je je iPhone of iPad niet in kunt klikken.

Daarom is de controller bijzonder klein: 11 bij 6 centimeter, 3 centimeter dik. Nadrukkelijk gemaakt om in je zak te steken, Steelseries levert er namelijk een klepje bij. Het vreemd vervormde dekseltje klik je over de knoppen en sticks aan de voorkant waardoor je ’m makkelijk in je broekzak of tas stopt. Slimmer wordt het wanneer je wilt gaan gamen: dan verplaats je het dekseltje naar de platte achterkant, waardoor je zelfs met grote handen voldoende grip hebt op de kleine controller.

Het helpt daarbij ook dat de rand van stroef rubber is gemaakt, waardoor de Stratus zelfs in zweterige handen veilig is. Het grootste struikelblok bij een controller als deze zijn de schouderknoppen en sticks, die door het geringe formaat wel heel erg op elkaar staan. Toch hadden we weinig problemen met de plaatsing van de schouderknoppen: L2 en R2 liggen iets dieper, L1 en R1 steken wat verder uit en zijn langer.

Echte sticks

De sticks, ook met rubberen anti-slip laag, zijn een kwestie van gewoonte. We hebben bij full-size controllers altijd de punten van onze duimen op de sticks, dus we hadden geen problemen. Wie meer stuurt met het midden van zijn duim, kan nog weleens met zijn duimen tegen elkaar aan komen. Hoewel je het van de buitenkant niet kunt zien, bewegen de sticks zich in een achthoekig gat. Vergelijk het met de sticks van de controllers van de Nintendo 64 en GameCube.

Steelseries Stratus

De vierpuntdruktoets is redelijk, het is een rond model met kruis die zich prima in de juiste richting laat sturen, al was het prettig geweest als de je ’m iets dieper had kunnen indrukken. Dat nadeel hebben de actieknoppen niet, die zijn lekker clicky en staan ver genoeg uit elkaar. Opvallend is de kleurstelling: A is rood, B is groen, X is geel en Y is blauw. Die kleuren vonden we ook al op andere iOS-controllers en het lijkt er dan ook op dat Apple de afwijkende kleuren wil hebben. De knoppen zitten wel waar je ze zou verwachten.

Prima batterijduur

Het pairen van de controller gaat makkelijk: op de achterkant zit een pair-knopje, dat de controller een tijdje vindbaar maakt voor iPhone, iPod of iPad. Omdat het dekseltje daar normaal gesproken overheen zit, kun je het niet per ongeluk indrukken. Het was wat dat betreft misschien logischer geweest wanneer ook de aan-uit-schakelaar daar had gezeten, maar die zit in de rand. Daar zit ’ie verder niet in de weg hoor: het knopje is erg plat en het kost aardig wat kracht om het om te schakelen. Per ongeluk de controller uitzetten zal er niet bij zijn.

De batterij gaat volgens Steelseries zo’n tien uur mee, wij haalden verdeeld over meerdere speelsessies dik acht uur. We merkten daarbij dat langdurig spelen wat oncomfortabeler wordt, maar niet minder fijn dan bij de wat grotere iOS-controller van Moga. De sticks van de Steelseries Stratus zijn veruit de fijnste van alle iOS-controllers die we tot nu toe probeerden, de schouderknoppen volstaan, zeker gezien het formaat van de controller, prima.

Steelseries Stratus

Het grootste voordeel is echter ook het grootste minpunt van de Stratus: het dekseltje. Het idee is sterk: aan de ene kant voor makkelijk meenemen, aan de andere kant voor betere grip. Alleen voelt het dekseltje nogal Tupperware-achtig aan. Dat zou niet zo’n probleem zijn als het fijn aansloot op de controller, maar dat is niet het geval. Het is een beetje duwen en drukken totdat hij goed vastklemt. Er is geen herkenbare klik, en nooit heb je het gevoel dat ’ie echt stevig vastzit. Na een tijdje heb je wel door hoe het dekseltje goed zit, maar het had toch wel wat robuuster gemogen.

Cijfer: 7,5

Plus: Echt fijne sticks, klein en toch erg functioneel, prima batterijduur, bijzonder draagbaar door formaat slim dekseltje
Min: Dekseltje had steviger en robuuster gemogen, power-knop zit op een rare plek, vierpuntdruktoets had wat dieper gekund
Prijs: 79,95 euro