Steelseries Ikari Optical Mouse vs Xai Laser Mouse | Gamer.nl

Steelseries Ikari Optical Mouse vs Xai Laser Mouse | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Het valt mi chien op dat we een lasermuis en een optische muis met elkaar vergelijken, ondanks dat er ook een laserversie is van de Ikari! Dat doen we niet voor niets. De laserversie van de Ikari is nauwkeuriger, duurder en biedt meer opties en komt daarmee een stuk dichter in de richting van de functionaliteit van de Xai Laser Mouse. De optische versie heeft daarentegen maar vijf aanpasbare knoppen, een lagere nauwkeurigheid en minder aanpa ingsmogelijkheden. Maar ben je niet zo’n fanatieke PC-gamer, dan kunnen we ons voorstellen dat je niet direct de portemonnee open trekt voor een dure muis met allerlei tierlantijnen en dus ook dit soort muizen in je overweging meeneemt. Even voor de duidelijkheid, door het ontbreken van onder andere gewichten, extra griphoezen en uitgebreide LED-verlichting zijn beide muizen een stuk goedkoper dan vele concurrenten, terwijl ze vergelijkbare prestaties leveren. In dat opzicht zijn ze dus sowieso al intere ant.

Uiterlijk is niet alles

Laten we beginnen met het uiterlijk. Steelseries heeft nooit de nadruk gelegd op een stoer uiterlijk en opzichtige extra’s, maar kijkt naar waar gamers behoefte aan hebben en levert producten die op die wensen inspeelt. Het gevolg is dat noch de Xai, noch de Ikari er bijzonder mooi uitzien, waarbij de goedkopere Ikari nog het meest ergonomisch lijkt. De Xai heeft dan ook geen bijzondere golvingen, maar is volledig symmetrisch met minimale rondingen. De Ikari is ook bescheiden in z’n rondingen, maar oogt meteen als een muis die goed in de rechterhand past. Niet geheel onlogisch, aangezien de Ikari alleen voor rechtshandige gebruikers bedoeld is, terwijl de Xai ook voor linkshandige gebruikers bedoeld is. Het gevolg is dat de Ikari prettiger in de hand ligt dankzij z’n vorm. De Xai voelt ook fijn aan, maar dan om andere redenen. Waar de Ikari voor het overgrote deel bedekt is met een hard, glanzend materiaal is de Xai volledig gecoat in rubber. Oftewel, de Ikari ligt lekkerder in de hand, maar de Xai voelt prettiger aan. De Ikari is daarnaast ook nog eens iets lichter dan de Xai, waardoor hij iets minder grip biedt. In vergelijking met de Logitech G9X leggen ze het op dit vlak wel af, hoewel de Xai erg dicht in de buurt komt. Wat betreft de stevigheid en kwaliteit van de materialen zijn beide muizen echter vergelijkbaar met duurdere modellen uit de stal van Logitech.

Gevoeligheid

Omdat de Xai muis gebruikmaakt van een laser ligt de maximale nauwkeurigheid een stuk hoger dan die van de optische Ikari. Waar je bij de Xai waardes in kunt stellen tu en de 100 en 5000 CPI (Counts Per Inch in tegenstelling tot de meer gangbare DPI) en deze tot op 1 CPI nauwkeurig kunt instellen (dus 101, 102, 103), kun je bij de Ikari slechts kiezen tu en drie verschillende standen binnen een bereik van 400 tot 1600 CPI. Daar komt nog eens bij dat je bij de Ikari verplicht bent de driver software te downloaden en installeren, terwijl de Xai over een intern geheugen beschikt. De Xai kun je dankzij het LCD-scherm aan de onderkant van de muis ter plekke instellen zonder aanvullende software. Nu weten we dat er maar weinig gamers zijn die daadwerkelijk gebruik zullen maken van CPI waardes boven de 3000, maar de maximale 1600 van de Ikari is ons toch net te traag. Hiermee weet de Ikari toch minder te overtuigen dan bijvoorbeeld de Sharkoon Fireglider, die in een vergelijkbare prijskla e valt. De Xai daarentegen bezit dan juist weer een nauwkeurigheid die ongewoon hoog is voor z’n prijskla e.

Intelligentie

De ingebouwde software van de Xai zorgt er sowieso voor dat hij bij verre de meest intelligente van de twee muizen is. Naast de mogelijkheid om de nauwkeurigheid in te stellen, kun je ook aangeven in hoeverre je wilt dat de muis je bewegingen voorspelt (waardoor een beweging automatisch soepeler verloopt), of er rekening gehouden moet worden met versnelling en of kleine afwijkingen in je bewegingen gecorrigeerd moeten worden. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je ondanks een slechte ondergrond toch een keurig rechte lijn maakt. Tenslotte heb je ook de optie om de zogeheten “polling rate” van de muis aan te pa en. Dit is de frequentie waarmee de muis gegevens doorgeeft aan de computer en door dit aan te pa en aan de verversingsfrequentie van je monitor (bij een frequentie van 60 hertz zou je de muis bijvoorbeeld in kunnen stellen op 600 hertz of 960 hertz) zou dit de beweging van de muis soepeler moeten maken. Alle aanpa ingen kun je per profiel maken en in totaal kun je vijf profielen opslaan op de Xai. Hiermee is muis, rechtstreeks uit de doos, beter in te stellen dan vrijwel alle concurrenten. De optische Ikari biedt helaas geen van deze opties en beschikt dan ook niet over een LCD-scherm aan de onderkant van de muis.

Maximaal

Wil je maximaal gebruik maken van beide muizen dan doe je er goed aan de software te downloaden via de Steelseries-website. Hiermee kun je bij de Ikari instellen welke voorbepaalde CPI-waardes je wilt gebruiken, maar veel meer dan dat biedt de software niet. Toch is het aan te raden om de software te gebruiken. De standaard instellingen zijn zeker niet optimaal. Door de software van de Xai te gebruiken breid je daadwerkelijk de functionaliteit van de muis uit. Je kunt hiermee per knop instellen welke functie die heeft (wat neerkomt op acht instelbare knoppen), maar ook macros opnemen en toewijzen aan de verschillende knoppen. Ook alle profielinstellingen kun je zo wat gemakkelijker aanpa en in zeer prettige en overzichtelijk menu’s. In vergelijking hiermee zijn de stuurprogramma’s van onder andere Coolermaster en Logitech vele malen onduidelijker en zelfs die van de Steelseries World of Warcraft MMO Gaming Mouse delft hier het onderspit.

Het zou geen grote verra ing moeten zijn, maar de Xai is duidelijk de betere van de twee muizen. Van een echte winnaar kunnen we niet spreken - het was natuurlijk al een beetje een oneerlijk gevecht, maar het maakt ons wel duidelijk dat zelfs een kleine besparing op je gaming-acce oires al flinke beperkingen met zich mee kan brengen. De Ikari is absoluut geen slechte muis, maar voor een iets hoger bedrag heb je een muis waar gamers in ieder geval veel meer aan hebben. Dat gezegd hebbende is het opvallend hoe goed de kwaliteit is van zowel de Ikari als de Xai in vergelijking van duurdere, vergelijkbare muizen van Logitech, Microsoft en andere concurrenten. Door zo veel mogelijk de nadruk te leggen op efficiëntie in plaats van stijl levert Steelseries kwaliteitsproducten voor een veel lagere prijs.

De Ikari Optical Mouse is verkrijgbaar voor €30,- en de Xai Laser Mouse voor €65,-


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou