Inmiddels is de lijst van spellen tot boven de zeshonderd gegroeid en is door de bomen het bos haast niet meer te zien. Omdat er (nog) geen filter is om de best beoordeelde spellen te bekijken, is het lastig om te zien welke titels goed in de smaak vallen bij de Steam-gemeenschap. Onder het kopje ‘Groen licht’ staan daarom alle games die het volgens ons verdienen om op Steam te verschijnen. Onder ‘Oranje licht’ vallen de projecten die ons zeker aanspreken, maar waar we nog niet helemaal van overtuigd zijn. ‘Rood licht’ is er puur en alleen voor de amusementswaarde. Hier vind je voornamelijk hobbyprojecten en andere spellen waar waarschijnlijk niemand geld voor over zou hebben.

Groen licht

In Project Zomboid moet je zo lang mogelijk zien te overleven in een stad die overspoeld is door zombies. Ga op zoek naar voedsel en gereedschap, barricadeer je schuilplaats en bid elke nacht dat je het opkomen van de zon weer meemaakt. De enige zekerheid die je hebt is dat je uiteindelijk doodgaat. Project Zomboid is momenteel al via andere wegen te spelen, maar de makers willen het spel ook op Steam. Wie het spel al heeft aangeschaft, krijgt gratis een Steam-exemplaar.

Project Zomboid

Heroes & Generals is een combinatie van een first-person shooter en een strategiespel. Spelers kunnen kiezen of ze als soldaat willen spelen, of orders willen uitdelen en middelen beheren als generaal. Ieder gevecht is van invloed op de overkoepelende oorlog.

De klungelinge octopus is terug in Octodad: Dadliest Catch. Probeer opnieuw voor je menselijke vrouw en kinderen te verbergen dat je eigenlijk een octopus bent in alledaagse situaties die door je tentakels in uitdagende taken veranderen.

Geen gezondheidsbalk, geen HUD, één enkel leven en permadeath. De first-person survival horror Routine klinkt als een uitdagende, spannende game die zich afspeelt op een verlaten maanbasis. Het ziet er ook nog eens schitterend uit.

Signal Ops is toch wel een van de meer unieke projecten op Greenlight. Het heeft een aparte grafische stijl, maar valt vooral op doordat je de actie via meerdere perspectieven beleeft. Het is jouw doel om geheim agenten vanuit een controlekamer op hun missie te begeleiden.

Signal Ops

Hoewel The Great Giana Sisters een overduidelijke kloon van Super Mario Brothers was, vertoont Project Giana weinig gelijkenissen meer met de spellen van de vrolijke loodgieter. In deze platformer kun je op ieder moment wisselen tussen twee werelden, wat de nodige uitdaging met zich meebrengt. Een mooi cadeau om het 25-jarige jubileum van The Great Giana Sisters te vieren.

Oranje licht

De pagina laat nog weinig zien van hoe Castaway Paradise moet gaan spelen, maar de combinatie van Animal Crossing, Harvest Moon en de Sims klinkt erg aanlokkelijk.

TowerClimb is misschien het beste te omschrijven als een omgekeerde versie van Spelunky. Je moet naar de top van een toren zien te komen, terwijl je onderweg allerhande gevaren moet zien te overleven. Net als bij Spelunky worden de levels willekeurig gegenereerd, waardoor je nooit hetzelfde level speelt.

De surrealistische droomwereld van Contrast creëert een prachtige spelwereld die zich afspeelt in de jaren twintig. Het is de bedoeling dat je als speler lichtbronnen beïnvloedt om te kunnen wisselen tussen een gewoon meisje en haar schaduw om obstakels te overwinnen.

Contrast

Kruip eens niet in de huid van een held, maar beheer het stadje bovenop de dungeon in Towns. Verzamel bouwmaterialen, voorzie avonturiers in het beste wapentuig en probeer te voorkomen dat de monsters uit de diepte je stad vernietigen.

The Age of Decadence is een ouderwets uitziende role-playing game die je enorm veel vaardigheden van je personage laat aanpassen. Het spel kent zeven verschillende eindes en iedere situatie die je tegenkomt laat zich op meerdere manieren oplossen.

Rood licht

Aan de ‘rode’ projecten gaan we verder weinig woorden vuil maken. Geen enkel spel hiervan zal ooit het groene licht op Steam krijgen. Klik op de volgende namen en je ziet meteen waarom: Flibble, Data Fighter, La guerre des galaxie en Farmington.

Slakkengang

Omdat Greenlight nog in bèta is, heeft Valve nog geen vast systeem in werking gesteld dat moet bepalen wanneer een game naar Steam komt. Ook is er nog maar weinig sprake van orde in de enorme verzameling projecten. Totdat de best bekeken en beoordeelde games beter zichtbaar worden, dreigen de diamanten als gevolg te verzuipen in een zee van glas. Gelukkig zorgt Valve er wel voor dat trollpogingen redelijk snel verwijderd worden, waardoor Battlefield 3 en Guild Wars 2 haast net zo snel zijn verdwenen als dat iemand ze op Greenlight heeft geplaatst. Er is echter nog wel een lange weg te gaan voordat het systeem goed genoeg is om de spellen die het verdienen vanzelf in de schijnwerpers te laten komen. Pas dan kunnen we zien of een groen licht er goed bij past.